luni, octombrie 28, 2024
AcasăPOLITICADeputat Maria Dragomir:„Reintroducerea, în calculul guvernamental, a coşului zilnic este obligatorie”

Deputat Maria Dragomir:„Reintroducerea, în calculul guvernamental, a coşului zilnic este obligatorie”

- Advertisement -

Desigur, mulţi dintre cetăţenii României au şi uitat de această sintagmă- COŞUL ZILNIC. Folosită foarte mult în primii ani de după evenimentele din 1989, formula coşul zilnic reprezenta baza de calcul pentru salariul minim pe economia naţională fără de care nici un sindicat nu venea la negocieri, la nici o guvernare. Coşul zilnic era şi este important pentru că în el se află elementele de bază precum sunt cartofii, fasolea, carnea, laptele sau ouăle, dar şi celelalte cheltuieli care sunt înscrise în statisticile oficiale şi care arată, în mod real, care este adevărata dimensiune a salariului în raport cu preţurile de consum.

Din nefericire, o dată cu integrarea europeană, formula COŞUL ZILNIC a dispărut, efectiv, de la orice guvernare, anuală sau generată de evenimentele sindicale (din păcate şi ele din ce în ce mai puţine!). Practic, aşa cum îmi spun cetăţenii pe care îi întâlnesc în desele mele acţiuni în teritoriu: „Ne-am aliniat la preţurile europene, de multe ori mai mari decât erau preţurile noastre, dar cu salariile- am rămas tot cu salariile noastre!“. Aceşti oameni au, într-adevăr, mare dreptate pentru că situaţia reală nu este cea dată din statistici, ci doar cea din buzunarele cetăţenilor: preţurile au explodat, în unele cazuri au crescut de zeci de ori (vezi preţurile la energia electrică, la gaze, ca să nu mai vorbim de combustibil) generând, la rândul lor, evoluţii incredibile ale preţurilor de la produsele de consum, în timp ce salariile, pe lângă faptul că nu au ţinut raportul cu aceste evoluţii, au şi fost tăiate, într-o acţiune greu de înţeles, în urmă cu mai mulţi ani. Iar acea refacere a salariilor nu este, în realitate, decât o reconstituire, în cifre, a unor salarii (acolo unde s-a produs) însă, în raport cu rata inflaţiei, realitatea este departe de a se apropia de COŞUL ZILNIC…

În acelaşi timp, consultând o hartă, la nivelul ţării, am mai constat un paradox- COŞUL ZILNIC ESTEMAI SCUMPÎN JUDEŢELE SĂRACE! Iar judeţele sărace sunt, la rândul lor, din ce în ce mai sărace!… Şi mai multe!…

Tot din datele statistice aflăm că peste 85% dintre cumpărătorii români resimt creşterea preţurilor la alimente şi au devenit mai precauţi cu bugetul propriu. Mai mult decât atât, două treimi spun că achiziţionează doar bunuri de strictă necesitate şi tot mai mulţi vizitează 4-5 magazine pentru a achiziţiona produsul necesar. 7 din 10 români consumă, în acest moment, doar strictul necesar! Aceasta este o realitate pe care nu trebuie doar să o facem publică, pe toate căile, dar de care trebuie să se ţină cont în orice acţiune care vizează viaţa românilor.

Având în vedere condiţiile noului buget este evident că vom asista, cu siguranţă, (datorită creşterii preţurilor anunţate, deja la energie) la creşterea tuturor preţurilor în România anului 2014! Creşterea preţurilor va duce la creşterea coşului minim, cu siguranţă, iar această evoluţie este cea mai importantă pentru a avea o imagine exactă asupra necesităţilor oamenilor, asupra salariilor pe care aceştia ar trebui să le primească pentru a putea să trăiască, nu doar să supravieţuiască!

Iată de ce consider că este imperios necesară reintroducerea calcului COŞULUI ZILNIC MINIMAL, la nivel naţional, prezentarea lui publică pentru ca toţi cetăţenii să poată să îşi forţeze sindicatele (câte mai există şi nu sunt, deja, captive puterii sau patronilor!) pentru a putea să ia în calcul pentru salariul minim pe economia naţională valoarea COŞULUI ZILNIC MINIMAL, în România! Este primul pas în acţiunea pe care am declanşat-o împotriva sărăciei- cel mai mare pericol care a invadat România, în ultimii ani!

 

 

 

 

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite