Rodica Dohot. Firma care manageriază spitalul din municipiul Călăraşi, Tetraedru Medical Consulting, a organizat în cadrul zilei de marţi, 19 noiembrie 2013, o conferinţă de presă unde a prezentat situaţia medicilor şi a posturilor ocupate de aceştia, precum şi influenţa asupra extinderii şi diversificării ofertei medicale.
Au participat la întâlnirea cu presa Mihai Nistor, actualul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Călăraşi, directorul medical al unităţii, dr. Mariana Chiru şi directorul general adjunct al Tetraedru, Florea Buţă. S-a prezentat situaţia numărului de secţii şi medici, specialităţi medicale suplimentate sau noi, noile pregătiri ale medicilor existenţi şi intenţiile viitoare ale managementului în privinţa resurselor umane specializate care să determine creşterea şi diversificarea serviciilor medicale ale spitalului.
„La final de 2012, în spitalul din Călăraşi existau 21 de secţii plus laboratorul de analize medicale, cel de imagistică, ambulatoriul, serviciul de medicină legală, laboratorul de anatomie patologică şi UPU. În 2013 s-a creat secţia de urologie, numărul secţiilor ajungând la 22. În toate aceste secţii activau în 2012, 22 de medici, iar în 2013 prin aducerea de medici noi, numărul acestora a ajuns la 74. S-au adus medici în secţiile în care activitatea medicală intensă necesita suplimentarea cu resurse umane specializate astfel: încă 2 medici au fost aduşi pe chirugie generală, 2 pe ortopedie, 1 pe ginecologie, 1 pe cardiologie, 1 pe radiologie şi 1 pe ATI şi medici pe specialităţile care nu aveau nici un medic şi anume urologie, diabet, boli infecţioase şi psihiatrie pediatrică”, a precizat directorul adjunct al Tetraedru, Florea Buţă.
Aceasta a mai adăugat că unii medici existenţi au dobândit noi competenţe. Doi medici ortopezi s-au specializat în artroscopie ce permite diversificarea serviciilor de ortopedie şi folosirea eficace a aparaturii existente. Alţi medici şi-au dobândit competenţe în ecografia cardiacă, Dopller pentru vasele carotide, endoscopie digestivă superioară, ecografie 4D, colposcopie şi histeroscopie şi competenţe specializate pentru CT pe care o deţine şi al doilea medic imagist angajat recent.
Aceasta din urmă permite extinderea timpului de funcţionare al aparatului la 12 ore, astfel încât se poate extinde perioada în care pacienţii pot beneficia de acest serviciu, înclusiv în situaţii de urgenţă.
Şi managerul Mihai Nistor a făcut precizarea că reflectarea creşterii numărului de medici şi a noilor competenţe este un avantaj pentru spital în sensul că, în prezent, există un contract mai bun cu CJAS în privinţa finanţării.
„Pentru examenele paraclinice, Spitalul Judeţean de Urgenţă avea în 2013 un buget de 97 000 lei, iar în 2013 acesta a ajuns la 350 000 de lei. Iar prin faptul că am adus medici noi am reuşit să păstrăm categoria spitalului, menţinându-l în categoria a treia fără plan de conformare, organizând şi linii de gardă indispensabile menţinerii categoriei şi anume imagistică şi neurologie”, spune Mihai Nistor, managerul spitalului.
Aceeaşi sursă a mai făcut precizarea conform căreia, în vederea utilizării eficiente a medicilor atraşi, se doreşte introducerea în circuitul funcţional a aparaturii existente: înfiinţarea unei săli de artroscopie în blocul operator ortopedie pentru diagnosticare şi tratament, dotarea blocului operator chirurgie cu un electrocauter nou, punerea în funcţiune a unei aparaturi noi de radiologie (mamaograf, aparat roentngen panoramic dentar), fiind în fază avansată şi achiziţionarea de 10 monitoare performante de monitorizare a funcţiilor vitale necesare bolnavilor critici, shavere pentru partea de tratament avansat noninvaziv al articulaţiilor, transductor eco-cord.
Sursa citată a mai spus că, începând cu 1 ianuarie 2014, 6 medici noi îşi vor desfăşura activitatea la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Călăraşi: 1 medic de medicină internă, 1 medic specialist de boli infecţioase, 1 medic laborator clinic, 2 medici anatomie patologică şi 1 medic specialist boli infecţioase pentru compartimentul de prevenire al infecţiilor.
La ora actuală, în unitatea spitalicească călărăşeană activează 786 de persoane. Dintre acestea 74 sunt medici, restul personal medical şi administrativ.