În fiecare an, în cea de-a treia joi a lunii noiembrie, se marchează “ZIUA NAŢIONALĂ FĂRĂ TUTUN”. Anul acesta, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a propus ca temă „Interziceţi publicitatea, finanţarea şi promovarea tutunului!”.
Scopul cel mai important pentru marcarea acestei zile este de a contribui la protejarea generaţiilor prezente şi viitoare, nu numai din punctul de vedere al consecinţelor medicale, dar şi al celor sociale, de mediu şi economice cauzate de consumul de tutun, dar şi fumatului pasiv.
La nivel global, consumul de tutun omoară anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Este important ca acest fenomen să fie combătut, deoarece se estimează că, până în anul 2030, se va ajunge la o creştere a mortalităţii, de la 6 milioane, la 8 milioane de oameni în fiecare an, în special din ţările cu venituri mici şi medii. Consumul de tutun este cea de-a doua cauză de mortalitate (după hipertensiune), acesta fiind în momentul de faţă responsabil de moartea unui adult din 10.
La nivel naţional, Agenţia Naţională Antidrog marchează această zi prin organizarea de evenimente specifice de informare, educare şi sensibilizare a populaţiei privind beneficiile unui stil de viaţă sănătos.
În acest context, specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Călăraşi desfăşoară activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare asupra efectelor nocive cauzate de consumul de tutun, de petrecere a timpului liber, de formare de abilităţi în scopul creşterii influenţei factorilor de protecţie şi scăderii influenţei factorilor de risc, subscrise temei propuse de OMS „Interziceţi publicitatea, finanţarea şi promovarea tutunului!”, astfel:
- În mediul şcolar -18-22 noiembrie 2013 în instituţii de învăţământ din municipiul Călăraşi : Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Şcoala Gimnazială ”Nicolae Titulescu”, Şcoala Gimnazială ”Tudor Vladimirescu”, Şcoala Gimnazială ”Mircea Vodă”, Şcoala Gimnazială ”Carol I”, Liceul Danubius, Colegiul Naţional „Barbu Ştirbei”, Colegiul Economic şi gradiniţe.
- În familie- Centrul Maternal din cadrul DGASPC , Cabinet Medical Dr Milotoi
- În comunitate- distribuire de pliante în zonele aglomerate: pieţe, hiper-marcheturi
- De asemenea specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Călăraşi participă la realizarea GYTS ( Global Youth Tobacco Survey) 2013-Studiul Global al consumului de tutun la tineri –organizat de OMS prin Ministerul Sănătăţii şi MEC. GYTS este un studiu aplicat în şcoală, conceput pentru a spori capacitatea ţărilor de a monitoriza consumul de tutun în rândul tinerilor şi pentru a orienta punerea în aplicare şi evaluarea programelor de control şi prevenire a fumatului. Informaţiile generate de GYTS sunt folosite pentru a stimula dezvoltarea de programe de control al tutunului şi servesc ca un mijloc de a evalua progresul înregistrat în îndeplinirea obiectivelor programului.