Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție efectuează acte de urmărire penală față de inculpații: Cătălin Brînzea, inspector în cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare București (I.T.R.S.V.) București, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de luare de mită, favorizarea infractorului și permiterea accesului la informații care nu sunt destinate publicității, Dacian Popa, inspector în cadrul I.T.R.S.V. București, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de luare de mită și favorizarea infractorului;
Angelo Claudiu Lazăr, administrator în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită (2 acte materiale) și evaziune fiscală și față de învinuitui Gheorghe Călin, ofițer de poliție în cadrul I.P.J. Călărași, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită.
Din rezoluția de începere a urmăririi penale întocmite de procurori au rezultat următoarele:
La data de 3 decembrie 2013, inculpatul Brânzea Cătălin, inspector în cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare București (I.T.R.S.V.), l-a anunțat pe Lazăr Angelo Claudiu, administrator al unei societăți comerciale, cu privire la faptul că în ziua următoare urmează a fi desfășurat la firma acestuia un control inopinat.
La data de 4 decembrie 2013, inculpații Brînzea Cătălin și Popa Dacian, ambii inspectori în cadrul I.T.R.S.V. București, au primit de la inculpatul Lazăr Angelo Claudiu suma de 500 lei și câte un curcan, pentru a nu își îndeplini activitățile de serviciu cu prilejul controlul efectuat la societatea acestuia.
Ca urmare a înțelegerii frauduloase cu cei doi inspectori, Lazăr Angelo Claudiu a sustras de la efectuarea controlului cantitatea de circa 110 m.c. material lemnos.
La data de 4 decembrie 2013, autoutilitara cu care se sustrăgea controlului materialului lemnos a fost interceptată în trafic, pe raza localității Călărași, de ofițerul de poliție Călin Gheorghe din cadrul Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Călărași. Pentru a nu efectua verificări cu privire la legalitatea transportului, ofițerul de poliție a primit drept mită material lemnos.
Învinuiților li s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.
La data de 5 decembrie 2013, procurorii au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a inculpaților BRÎNZEA CĂTĂLIN, POPA DACIAN ȘI LAZĂR ANGELO CLAUDIU, urmând a fi prezentați la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
La instrumentarea acestei cauzei procurorii au colaborat cu ofițeri din cadrul D.G.A. și au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.
Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE