Rodica Dohot. Încă din 10 iunie, odată cu aflarea rezultatelor la alegerile pentru funcţia de primar al comunei Dor-Mărunt, Ion Iacomi ştia exact ce trebuie să facă pentru a-şi respecta promisiunile. Era conştient de faptul că există multe probleme, munca este dificilă dar nu şi imposibilă. A abordat, împreună cu echipa de consilieri, toată gama de probleme din localitate şi chiar a început să arate oamenilor că se poate face faţă acestui val de probleme şi provocări.
Parcurile şi şcolile, primele care au fost reabilitate
A început prin amenajarea a două parcuri care au şi fost inaugurate, unul în satul Dâlga şi unul în comuna Dor Mărunt, pentru care a primit foarte multe aprecieri şi felicitări din partea concetăţenilor săi. A continuat cu asfaltarea unui drum în satul Dâlga, pe o porţiune de 1 km care face legătura între Halta CFR şi satul nou. A realizat reparaţii şi igienizări la şcoli, iar Şcoala Nr. 1 a intrat în reparaţie capitală. „La şcoala care nu a mai fost reparată de vreo 8 ani, am investit foarte mult unde am beneficiat şi de o sponsorizare din partea domnului deputat Motreanu. Dânsul a fost cel care a discutat cu firma Ceresit care a acordat o foarte mare cantitate de materiale şi am reuşit să facem o şcoală pentru care am primit aprecieri din partea profesorilor. Noi avem în Consiliu două doamne profesoare, ceea ce nu s-a întâmplat până acum, în mandatele trecute. Avem o colaborare bună cu cele două doamne profesoare, ne susţin şi ne ajută, pentru că vrem ca în şcoli să fie ordine, curăţenie şi să avem o bună colaborare cu toate cadrele didactice.”, spune primarul Iacomi. Tot de curând a început construirea unui teren de minifotbal. Elevii au un beneficiu enorm prin această nouă realizare, pentru că Şcoala din Dor Mărunt, care este o şcoală cu 200 de elevi, nu beneficiază nici de sală de sport, nici de teren de sport, terenul fiind de pământ. S-a turnat beton şi s-a împrejmuit, iar acum Primăria urmează să achiziţioneze şi accesoriile, se montează şi o nocturnă, dar şi un bun covor sintetic.
Fostul primar s-a angajat într-un proiect fără a prinde şi banii în buget
Din rămăşiţele bugetului croit de vechea administraţie nu prea a mai rămas mare lucru, banii urmând a fi, evident, mai bine gestionaţi din anul 2013, când Primăria Dor-Mărunt va avea un buget bine stabilit. Primarul Ion Iacomi spune că una dintre probleme, şi cea mai grea, este că fostul primar a semnat un protocol cu Fundaţia Soros, un parteneriat, fără a avea sumele necesare construirii unui centru social. Până la o anumită fază, cele trei construcţii au fost realizate de către Fundaţia Soros, iar actuala administraţie trebuie să preia proiectul, dar este necesară suma de 160.000 de lei ca să se poată finaliza acest centru. În acest moment Primăria se află în imposibilitatea de a respecta acest protocol pentru că nu are suma necesară. Lucrarea a ajuns la faza de construcţie „la roşu”, iar primăria trebuie să continue cu utilităţile, dar totul este blocat pentru că nu există banii necesari pentru finalizare. Evident, investiţia va fi amânată pentru anul următor, pentru că nu se găseşte sursa de finanţare în acest an pentru finalizarea construcţiei. Ion Iacomi spune că fostul primar a semnat acest protocol în decembrie 2011 dar nu a avut şi ideea să prindă în bugetul pe acest an suma necesară pentru a finaliza acest proiect. „Din materialele care au rămas de la Ceresit am reparat şi Căminul Cultural. Vreau să vă spun că fostul primar a plecat la final de mandat cu tot cu vopsea şi tot ce a mai fost pe acolo. E semnat procesul verbal de recepţie, ca fiind finalizat şi el de fapt era într-o stare jalnică. Am reuşit cu aceste materiale să îl vopsim şi să îl putem reda celor care sărbătoresc nunţi şi alte evenimente. Plus de asta avem o trupă de dansuri care fac tot timpul repetiţii, iar acum totul se desfăşoară civilizat.”
Infrastructura comunei, prioritatea actualei administraţii
Drumurile, în mare parte, au fost pietruite. Actuala administraţie a pietruit şi reabilitat în două luni în jur de 5 km. S-au scalificat aceste drumuri şi s-a aplicat peste un strat de split. Ion Iacomi spune că pentru anul viitor obiectivul zero va fi asfaltarea. „Avem nişte drumuri foarte importante, care însumează în jur de 3 km, accesul către halta CFR din Dor Mărunt, din Berzeni către halta CFR, către moară şi către una din şcolile din Berzeni, pe care vom încerca să le asfaltăm anul viitor.”, declară Ion Iacomi. Alimentarea cu apă şi canalizarea vor fi şi ele printre priorităţile primarului Iacomi. Acesta beneficiază şi de sprijinul deputatului Dan Ştefan Motreanu. „D-nul deputat Motreanu a fost alături de noi tot timpul şi a promis că o să fie în continuare. Ne-a ajutat, a intervenit unde trebuie şi ne-a adus finanţare pentru începerea lucrărilor la sistemul de canalizare al localităţii care abia acum este stadiu de SF. Ne-a adus 670.000 lei.” Reţeaua de apă a fost deja realizată pe o distanţă de 3,5 km, urmând ca anul următor să se extindă. În 2013 vor începe lucrările de canalizare, iar în proiect este prevăzută şi o staţie de epurare, cu o valoare de 1,2 milioane de euro. Comuna Dor Mărunt este traversată de conducta de gaz, existând 12 km de reţea, ceea ce este foarte puţin. Deja s-au făcut demersuri către Consiliul Judeţean Călăraşi pentru extinderea reţelei cu încă 2,5 km. Ion Iacomi are certitudinea că până la sfârşitul anului va primi suma necesară.
Bugetul pe 2013 – investiţii şi şcoli
Sunt 7 şcoli în comuna Dor Mărunt şi este destul de greu, având un singur microbuz de transport şcolar, să fie transportaţi toţi copiii. Dimineaţa, şoferul face un adevărat raliu cu copii de la Ogor şi de la Înfrăţirea pe care îi aduce la Dor Mărunt. Este extrem de necesar un al doilea mijloc de transport pentru că un singur microbuz nu face faţă. Începutul de an şcolar la Dor-Mărunt a venit cu o noutate. Primăria a montat sisteme de supraveghere video şi de alarmare în două şcoli pentru că în anii trecuţi, cam în toate şcolile, au fost comise spargeri. Acum, prin acest lucru se speră că hoţii vor fi descurajaţi, mai ales că aceste sisteme sunt conectate direct la poliţia din localitate, dar monitorizate atât de directorul şcolii cât şi de încă două persoane care sunt din personalul auxiliar al şcolii. S-a apelat la această soluţie pentru a preîntâmpina furturile care în anii trecuţi au produs destule pagube. Numai din şcoala din Dâlga Gară a fost sustrasă aparatură în valoare de vreo 8.000 de lei. „Poate prin montarea acestor sisteme nu vor mai avea loc furturi, în plus sistemele de supraveghere care vor fi montate în şcoala din Dâlga Gară şi Dor Mărunt Gară îi vor ajuta pe profesori să păstreze ordinea iar părinţii pot veni la şcoală şi pot viziona casetele cu eventualele probleme pe care le crează copii lor. Numai la şcoala din Dor Mărunt Gară, în această toamnă, s-au schimbat, datorită faptului că anul trecut au avut loc distrugeri foarte mari, 7 uşi termopan. Trebuie cumva ca şi profesorii, şi elevii, şi părinţii să se implice ca aceste distrugeri, acesta daune să fie cât mai mici în timpul anului şcolar.”, este de părere primarul Ion Iacomi. Primarul mai spune că s-au demarat lucrările pentru construirea a două puncte sanitare în satul Dâlga unde nu există aşa ceva şi unde există o populaţie de peste 1.900 de persoane, precum şi în satul Înfrăţirea, care se află la distanţă foarte mare de centrul comunei unde este dispensarul medical. Aceste două cabinete vor fi înfiinţate în şcolile din localitate în câteva săli de clasă abandonate. De asemenea, în incinta dispensarului există un spaţiu destul de mare, rămas nefolosit, care va fi amenajat şi pus la dispoziţia unor persoane cu handicap, care sunt susţinute de către o fundaţie, pentru a deschide un atelier de cusături artizanale.
„Ziua persoanelor vârstnice” – sărbătorită şi la Dor-Mărunt
Cu pensionarii din localitate primarul vrea să organizeze o întâlnire cu aceştia pe 1 octombrie şi să aibă o discuţie referitoare la problemele din localitate după care vor marca ziua într-un cadru festiv la un restaurant, oferindu-le şi alte mici surprize. La aveniment vor participa peste 150 de persoane, dar şi deputatul Dan Motreanu. Va fi o zi pe care noul primar vrea să o promoveze cu regularitate. Cetăţenilor romi vrea să le ofere posibilitatea de a-şi câştiga existenţa prin acordarea unor loturi de pământ pentru agricultură. În acest sens, în localitatea Dâlga urmează să le pună la dispoziţie romilor suprafaţe de teren unde să cultive legume şi fructe. Primarul Iacomi spune că este un proiect mare şi care va implica costuri destul de mari. „Am luat exemplu de la Cobadin, judeţul Tulcea, unde au acordat gratuit câte 200 de metri pentru fiecare gospodărie, iar printr-un proiect european au realizat sere de legume.”, ne povesteşte Ion Iacomi.
Deputatul Motreanu – prietenul comunei Dor-Mărunt
Ion Iacomi îl va susţine fară a sta pe gânduri pe Dan Ștefan Motreanu la alegerile din 9 decembrie. Unul din argumentele actualului primar ar fi faptul că îl cunoaşte cu mult înainte de a câştiga mandatul. „L-am susţinut cu mare plăcere şi de atunci ne-am împrietenit. Îl consider prieten iar sentimentul este reciproc. Este o persoană care a fost tot timpul aproape de noi, primarii din Colegiul 3. Mi s-a părut persoana cea mai potrivită şi cea mai implicată dintre toţi parlamentarii pe care îi cunosc!”, spune Ion Iacomi. Nu de aceeaşi susţinere se va putea bucura senatorul Nedelcu, primarul Ion Iacomi fiind unul dintre primarii care au protestat public faţă de nominalizarea senatorului ca reprezentant al USL. „M-am alăturat acestui grup pentru că în Colegiul 3 am o strânsă prietenie cu toţi primarii. Pe parcursul a 4 ani chiar am legat prietenii şi suntem un grup unit, vrem ca altul să fie candidatul şi dânşii susţin acest lucru. Mai exact cel cu care am pornit, Liviu Tomoiagă, care este un tip foarte plăcut, un tip sociabil şi un tip de ispravă, un om care, dacă ai nevoie, îţi sare în ajutor în orice moment. Nu doar ca persoană, ci şi ca instituţie m-a ajutat foarte mult. Aceeaşi chestie pe care a făcut-o şi d-nul Motreanu prin toate programele dânsului şi prin felul cum a abordat situaţia din localitatea noastră. În aceşti 4 ani, d-nul deputat chiar s-a implicat foarte mult în problemele localităţii noastre. Şi populaţia din localitate ştie acest lucru, îl cunoaşte prin ajutoarele pe care le-a acordat, prin excursiile organizate de dânsul.”