Mircea Brânduşă. 2013 a fost un an plin de proiecte pentru comuna Dichiseni. În urma discuţiei pe care am avut-o cu Iulian Radu, primarul acestei localităţi, am aflat în ce măsură s-au concretizat eforturile depuse de administraţia locală.
„Pentru anul 2013 pot spune că s-au finalizat lucrările de înlocuire în totalitate a conductei la reţeaua de apă, proiect implementat şi finanţat din fonduri guvernamentale. Aş putea aduce în discuţie şi modernizarea sistemului de stocare a apei prin forarea a două puţuri în satele Satnoieni şi Dichiseni, precum şi autorizarea serviciului de furnizare al apei potabile. Pe lângă lucrările curente de igienizare şi salubrizare a instituţiilor de învăţământ, am efectuat şi lucrări de pietruire a 13 km de drumuri în satele Coslogeni şi Dichiseni. O altă investiţie realizată a vizat construirea aleilor pietonale, respectiv 1 km de trotuare în satul Satnoieni, lucrare finanţată (85 mii lei) de Consiliul Local şi Consiliul Judeţean. S-a depus un proiect de asfaltare de drumuri prin P.N.D.R., gestionat de M.D.R.. Nu în ultimul rând, s-a reînfiinţat echipa de fotbal „Viitorul Dichiseni”, după o absenţă de 8 ani.”
Lucrurile nu se vor opri aici, deoarece Iulian Radu, are pregătite foarte multe proiecte îndrăzneţe şi pentru 2014, după cum ne-a declarat.
„Pe agenda mea de lucru există o serie de proiecte prioritare pentru comunitate, unele aflate în stadiu de evaluare, altele aşteptând finanţarea, cum ar fi: proiect transfrontalier cu Bulgaria de asfaltare a 12 km, declarat eligibil; proiect care are ca obiective reabilitarea, modernizarea şi construirea unei săli de sport cu dotările aferente la Şcoala din satul Coslogeni; proiect reabilitare, modernizare şi dotare sediu primărie; proiect reabilitare, modernizare şi dotare Cămine Culturale în satele Coslogeni şi Dichiseni; proiect înfiinţare alei pietonale; implementarea unui proiect care are ca prim obiectiv crearea de locuri de muncă prin angrenarea locuitorilor şi în special a tinerilor din comună în dezvoltarea unor medii de afaceri în domeniul agriculturii şi legumiculturii. În acest sens, primăria a acordat spre concesionare unui investitor, o suprafaţă de teren pe care a înfiinţat o fermă piscicolă, creând astfel 5 noi locuri de muncă. În linii mari, acestea sunt obiectivele pe care administraţia locală şi le-a propus pentru anul 2014, dar nu ne vom opri aici. Pot spune că vom avea un program multianual, deoarece aceste obiective se vor realiza pe durata a 2-3 ani. Sunt investiţii pe termen mediu, importante pentru comunitate şi trebuie să avem răbdare. Sunt sigur că până în 2016 vom finaliza aceste lucrări, astfel încât să avem curajul să ieşim în faţa celor care au investit încredere în noi şi să le spunem că nu am stat degeaba pe scaune, ci am făcut tot ce ne-a stat în putere ca să avem cu toţii un trai decent”.
Şi ca să arate că lucrurile stau astfel, Iulian Radu a organizat Sărbătoarea Bobotezei, o tradiţie moştenită din bătrâni de localnicii din comuna Dichiseni, şi nu doar de ei. Pe 6 ianuarie, odată cu Boboteaza – Botezul Domnului, au luat sfârşit tradiţiile de iarnă începute pe 6 decembrie, de Sf. Ierarh Nicolae. De Bobotează, la Dichiseni, după slujba de la Bisericile comunei, Soborul Sf. Ioan Botezătorul a săvârşit sfinţirea apei în satele Coslogeni, Satnoieni şi Dichiseni. Prilej cu care peste 15 înotători s-au aruncat în apele braţului Borcea pentru a prinde crucea sfinţită. Cel care a reuşit, a primit din partea primarului Iulian Radu un premiu de 200 lei. Cel de la Coslogeni a fost premiat şi de Daniel Ştefan Drăgulin, primarul municipiului Călăraşi, cu încă 200 lei. După frumoasa paradă, prin centrul comunei a urmat concursul hipic „Botezul Cailor”, la care au participat concurenţi din satele comunei şi localităţile învecinate. Caii concurenţilor ce au intrat în competiţie au fost ţesălaţi, li s-au curăţat copitele şi le-au fost puşi ciucuri în coamă. Fie că au participat la proba de frumuseţe, de viteză, sau la cea de tracţiune, toţi caii au fost botezaţi de preoţi, pentru ca animalele să fie harnice şi sănătoase în 2014. Apoi, preoţii comunei au stropit cu agheasmă şi au transmis urări şi învăţături creştine sutelor de cetăţeni care au asistat la prima sărbătoare publică din 2014. Câştigătorii locurilor I, II şi III, dar şi cei care au luat menţiuni, au primit premii constând în diplome şi harnaşamente hipice precum: 2 căpeţele, 1 căpăstru şi 1 bici, oferite de autorităţile locale. Vinul roşu fiert, adunat de la toţi cei care se roagă de sănătatea celor vii sau care îşi pomenesc morţii, a încălzit „gerul bobotezei” pentru toţi cei prezenţi. Totul s-a încheiat cu defilarea, pentru ultima dată, a cailor, nu înainte ca primarul Iulian Radu şi consilierii locali să transmită tuturor locuitorilor comunei Dichiseni, „La mulţi ani!” pentru 2014.