În condiţii de viscol, ninsoare abundentă şi temperaturi foarte scăzute pompierii militari din cadrul subunităţilor I.S.U. „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi au desfăşurat în perioada 24.01.2014 – 26.01.2014, 25 de misiuni, majoritatea pentru salvarea persoanelor afectate de viscol.
La acest moment, potrivit situaţiei centralizate la nivelul judeţului Călăraşi, nu se înregistrează localităţi izolate din punct de vedere al căilor de comunicaţie, însă trebuie menţionat că peste 700 de persoane, care fost au surprinse de viscol pe căile de comunicaţie în diferite localităţi ale judeţului, sunt adăpostite în spaţii încălzite, puse la dispoziţie de autorităţile locale, spaţii unde oamenii au ajuns fiind ajutaţi de pompierii militari.
Drumuri închise
Din punct de vedere al drumurilor, o autostradă (Autostrada Soarelui – A 2), 5 drumuri naţionale ( DN 4 Bucureşti – Olteniţa; DN 31 Călăraşi – Olteniţa; DN 3 Călăraşi – Fundulea; DN 21 Călăraşi –Drajna – Slobozia şi DN 41 Olteniţa – Giurgiu), 10 drumuri judeţene (DJ 301 Budeşti – Fundeni; DJ 401 C Sohatu – Progresu – Cucuieţi; DJ 303 Mânăstirea – Săruleşti Gară; DJ 403 Mânăstirea – Luica; DJ 304 Dorobanţu – Plevna; DJ 402 Fundulea – Solacolu – Fundeni – Măriuţa; DJ 412 Popeşti – Vasilaţi; DJ 306 Ceacu – Vâlcelele; DJ 307 A Independenţa – Mihai Viteazu şi DJ 201 B Valea Argovei – Lehliu Gară – Sălcioara) sunt închise traficului rutier, vestea bună ar consta însă în faptul că se lucrează la această oră pentru deblocarea celor mai multe căi de comunicaţie rutieră, utilajele de deszăpezire lucrând la foc continuu, în acest sens, venind în sprijinul echipajelor de intervenţie ale ISU SAJ şi IPJ.
7 localităţi fără curent
Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, la nivelul judeţului, se înregistrează 7 localităţi afectate, parţial sau total, după cum urmează: Sohatu, Tămădău, Săruleşti, Căscioarele, Radovanu, Fundeni şi Frăsinet. Nu se înregistrează probleme din punct de vedere al alimentării cu apă şi gaze în nicio localitate.
Traficul feroviar este perturbat pe 3 linii de cale ferată şi pe o magistrală.
În trafic, pe raza judeţului Călăraşi, sunt blocate 251 de autovehicule, după cum urmează: Fundulea 7 autoturisme, 3 autotrenuri şi 2 autocamioane; Lehliu Gară 154 de autoturisme, 36 de autotrenuri; Dragalina 12 autotrenuri, 5 autoutilitare şi 32 de autoturisme.
Se înregistrează un număr de aproximativ 700 de persoane blocate în trafic, la Lehliu Gară fiind cele mai multe dintre acestea, 160 de persoane la casa de cultură din oraşul Lehliu, 60 de persoane cazate la diferite familii, 40 de persoane în autotrenuri (care nu au dorit să părăsească vehiculele, deşi li s-a acordat sprijin şi adăpost), 300 de persoane în autoturismele personale care refuză să părăsească autoturismele şi alte 30 de persoane cazate la o pensiune din localitate. Celelalte localităţi cu persoane blocate în trafic sunt Fundulea (aproximativ 100 persoane) şi Dragalina (aproximativ 150 de persoane).
Pe parcursul ultimelor 48 de ore s-a intervenit pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă în 75 de cazuri.
Acţiuni de salvare în cazul accidentului în lanţ pe A2 cu 35 de autovehicule implicate; deblocarea autoturismelor blocate în trafic în mai multe localităţi la e judeţului, transportarea la spital în bune condiţii a unui copil cu umărul dislocat, transportarea la Institutul Fundeni a unui pacient în vârstă de 47 de ani pentru un transplant de rinichi, asistarea şi transportul a două femei gravide (dintre care una a şi născut o fetiţă sănătoasă de 3,200 kg, la aproximativ 10 minute după ce a ajuns la spital ) de la Dragalina la spitalul Slobozia şi multe altele.
Pompierii militari din cadrul I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi sunt pregătiţi să intervină în orice moment pentru salvarea persoanelor afectate de viscol, până la acest moment fiind salvate peste 700 de persoane surprinse şi afectate de viscol şi alte situaţii de urgenţă.
Ultimă oră:
La nivelul C.J.S.U., prefectul judeţului, George Iacob, în calitate de preşedinte al acestui comitet, a luat hotărârea decongestionării traficului pe DN 3. de la Lehliu la Fundulea, prin organizarea de convoaie de maşini cu antemergător, autospeciale de poliţie şi utilaje de deszăpezire.