luni, octombrie 28, 2024
AcasăADMINISTRAŢIEAJFP Călăraşi / TVA la încasare, opţional din anul 2014

AJFP Călăraşi / TVA la încasare, opţional din anul 2014

- Advertisement -

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Călăraşi informează operatorii economici că, în Monitorul Oficial nr. 809 din 19 decembrie 2013 a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 111 pentru reglementarea unor măsuri fiscale şi pentru modificarea unor acte normative, ordonanţă care prevede că începând cu anul 2014 sistemul TVA la încasare devine opţional.

Astfel, prin excepţie de la regula generală, exigibilitatea taxei intervine la data încasării contravalorii integrale sau parţiale a livrării de bunuri ori a prestării de servicii, în cazul persoanelor impozabile care optează în acest sens.  Prin urmare, sistemul devine optional, iar pentru cei care optează să îl aplice, se elimină termenul de 90 de zile de la emiterea facturii în care taxa devenea exigibilă, chiar dacă factura nu era încasată.

Persoana impozabilă care optează pentru aplicarea sistemului TVA la încasare este obligată să aplice sistemul respectiv cel puţin până la sfârşitul anului calendaristic în care a optat pentru aplicarea sistemului, cu excepţia situaţiei în care în cursul aceluiaşi an cifra de afaceri depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei, caz în care sistemul se aplică până la sfârşitul perioadei fiscale următoare celei în care plafonul a fost depăşit.

Orice persoană impozabilă care a optat pentru aplicarea sistemului TVA la încasare şi care nu depăşeşte în cursul unui an plafonul de 2.250.000 lei poate renunţa la aplicarea sistemului respectiv oricând în cursul anului, prin depunerea unei notificări la organul fiscal competent între data de 1 şi 25 ale lunii, cu excepţia primului an în care a optat pentru aplicarea sistemului. Radierea persoanei respective din Registrul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare se operează de organele fiscale competente începând cu prima zi a perioadei fiscale (luna, respectiv trimestrul) următoare celei în care a fost depusă notificarea.

Atentie! Dreptul de deducere a TVA aferente achiziţiilor efectuate de o persoană impozabilă de la o persoană impozabilă care aplică sistemul TVA la încasare este amânat până la data la care taxa aferentă bunurilor sau serviciilor care i-au fost livrate, respectiv prestate, a fost plătită furnizorului/prestatorului său.

Persoana impozabilă  care optează să aplice sistemul TVA la încasare  trebuie să depună la organele fiscale competente, până la data de 25 ianuarie inclusiv a fiecarui an, o notificare din care să rezulte că cifra de afaceri din anul calendaristic precedent nu depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei şi că optează pentru aplicarea sistemului TVA la încasare. Se consideră că persoana impozabilă a optat în mod tacit pentru continuarea aplicării sistemului TVA la încasare, neavând obligaţia să depună notificarea, dacă în anul precedent a aplicat sistemul TVA la încasare şi cifra sa de afaceri nu a depăşit plafonul de 2.250.000 lei. Persoana impozabilă care se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul anului si care optează să aplice sistemul TVA la încasare, trebuie să depună la organele fiscale competente o notificare din care să rezulte că optează pentru aplicarea sistemului TVA la încasare din momentul înregistrării sale în scopuri de TVA.

Persoana impozabilă care aplică sistemul TVA la încasare şi care depăşeşte în cursul anului calendaristic curent plafonul de 2.250.000 lei are obligaţia să depună la organele fiscale competente, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare perioadei fiscale în care a depăşit plafonul, o notificare din care să rezulte cifra de afaceri realizată, în vederea schimbării sistemului.

Ca dispozitii tranzitorii, in vederea trecerii de la aplicarea obligatorie la aplicarea opţională a sistemului TVA la încasare, se prevad urmatoarele:

Persoanele impozabile care au aplicat sistemul conform prevederilor legislative anterioare pot proceda astfel:

  • pot continua aplicarea sistemului TVA la încasare, fără depunerea vreunei notificări, dacă sunt eligibile pentru aplicarea acestui sistem, caz în care se consideră că au optat pentru continuarea aplicării sistemului;
  • pot solicita oricând în cursul anului 2014 să fie radiate din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, prin depunerea unei notificări la organele fiscale competente, chiar dacă sunt eligibile pentru aplicarea sistemului, anul 2014 nefiind considerat primul an în care au optat pentru aplicarea sistemului TVA la încasare. Organele fiscale competente operează radierea din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare începând cu data de1 aperioadei fiscale următoare celei în care a fost depusă notificarea.

Important! Atât în cazul persoanelor impozabile care continuă aplicarea sistemului TVA la încasare, cât şi al celor care ies din sistem, pentru operaţiunile al căror fapt generator de taxă a intervenit până la data de 31 decembrie 2013 inclusiv, precum şi pentru facturile emise înainte de această dată, în situaţia în care cea de-a 90-a zi calendaristică de la data emiterii facturii sau de la termenul-limită prevăzut de lege pentru emiterea facturii este ulterioară datei de 31 decembrie 2013, exigibilitatea taxei intervine la data încasării totale sau parţiale a contravalorii bunurilor livrate/serviciilor prestate.

Biroul Comunicare şi Servicii Interne

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite