miercuri, noiembrie 27, 2024
AcasăACTUALITATEExistă soluţii pentru câinii vagabonzi din Călăraşi, totul este să fie aplicate

Există soluţii pentru câinii vagabonzi din Călăraşi, totul este să fie aplicate

- Advertisement -
Rodica Dohot. Problema câinilor vagabonzi din Călăraşi este o situaţia care îi face pe locuitorii oraşului să fie extrem de nemulţumiţi, întrucât numărul acestora a crescut considerabil. Deşi primăria a amenajat un adapost în Călăraşi pentru câinii comunitari, se pare că nu e de ajuns întrucât numărul câinilor fără stăpân continuă să crească.

Edilul primăriei, Daniel Ştefan Drăgulin, a declarat într-o conferinţă de presă că, de când a preluat funcţia de primar, serviciul de ecarisaj a capturat 93 de câini, s-au sterilizat 28, unii sunt sub tratament, s-au făcut chiar şi adopţii şi s-au repus în teritoriu. Având în vedere că în Călăraşi sunt între 4.000 şi 5.000 de câini vagabonzi, ca o primă soluţie pe care o va aplica primăria este sterilizarea, vaccinarea şi deparazitarea lor iar apoi se va încearca donarea lor celor care doresc să adopte un câine. Primarul Daniel Ştefan Drăgulin solicită cetăţenilor municipiului Călăraşi să adopte, pe cât posibil, câte un câine comunitar astfel încât numărul acestora să scadă.

O altă chestiune se adresează celor care deja deţin un câine. Serviciul public pentru gestionarea câinilor fără stăpân aflat în directa subordonarea a primarului se va ocupa în perioada imediat următoare de mediatizarea unei campanii de informare cu privire la existenta noului serviciu şi atribuţiunile acestora dar şi păstrarea curăţeniei în parcuri şi nu numai. Daniel Ştefan Drăgulin: „Fiecare cetăţean când iese cu câinele pe stradă trebuie să aibă în dotare o lopaţică şi o pungă pentru adunarea excrementelor. Trebuie să ne aliniem şi noi la normele europene. Pentru început se va face o informare şi vom face cunoscute atât obligaţiile cât şi consecinţele nerespectării acestor reguli. Chiar vom trece şi la fapte, vom lua măsuri faţă de cei care nu vor respecta aceste reglementări şi vom aplica sancţiunile ce se impun.”

Serviciul public pentru gestionarea câinilor fără stăpân, aflat în directa subordonarea a primarului, funcţionează legal prin H.CL.19 /19.04.2012 , înregistrarea sanitar veterinară făcându-se la data de 17 mai 2012 , serviciul fiind reprezentat din data de 9 mai 2012 de Alexandru Drăgulin, în calitate de director. Obiectul de activitate al acestui serviciu este capturarea, transportarea, hrănirea, sterilizarea, vaccinarea, deparazitarea internă şi externă, urmată de repunerea în teritoriu, serviciile medicale veterinare fiind asigurate de dr. vet. Minodora Brişan. Alexandru Drăgulin, directorul acestui serviciu, ne-a declarat că deja s-a trecut la acţiunile de capturare şi sterilizare a câinilor comunitari, precum şi la tratarea celor bolnavi, eutanasierea făcându-se doar asupra patrupedelor foarte agresive şi a celor care au o boală incurabilă, decizia eutanasierii fiind luată doar de medicul veterinar. În cadrul serviciului activează un număr de 25 de salariaţi din care 12 prinzători dotaţi cu crose speciale omologate în prinderea câinilor. Transportul se face cu o autoutilitară dotată cu cuşti speciale pentru transportul animalelor, inscripţionată corespunzător, inclusiv cu numărele de telefon unde cetăţenii pot apela oricănd, 0726.195.495 sau 0242.313300.

Adăpostul de câini este în prezent unul de tranzit, având o capacitate de 150 de locuri. Hrana animalelor este achiziţionată din bugetul serviciului dar şi din donaţii. Costul de medicamentaţie, sterilizare şi hrănire a unui câine pe perioada şederii în adăpost ajunge la circa 50 de euro. În perioada imediat următoare serviciul va face demersuri prin acţiuni de informare publice, împreună cu reprezentanţi ai Primăriei, Poliţiei Locale şi mass-media, despre existenţa regulamentului de gestionare a câinilor fără stăpân, aprobat la nivel de Consiliu Local, prin care se regăsesc atât atribuţiunile serviciului cât şi atribuţiuni ale deţinătorilor de animale de companie. După campania de informare a cetăţenilor se va trece la aplicarea regulamentului şi sanţionarea celor care nu îl va respecta. Alexandru Drăgulin, directorul acestui serviciu, este încrezător cu privire la eficienţa acţiunilor întreprinse şi consideră că rezultatele sunt imediate din punct de vedere al sănătăţii cetăţenilor prin deparazitarea şi vaccinarea acestor câini şi speră că în maxim 2 ani numărul câinilor comunitari să scadă considerabil ca urmare a sterilizării acestora. Alexandru Drăgulin face un apel la cetăţenii călărăşeni, iubitori de animale, să aducă din proprie iniţitivă, la adăpostul situat pe Str.Varianta Nord, nr. 36 E, câinii comunitari pe care îi ocrotesc în jurul locuinţelor în vederea deparazitării, vaccinării şi sterilizării acestora şi de ce nu să poată adopta un patruped.

În prezent, soluţiile pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân este reprezentată de reglementări legislative ce vor permite o corectă gestionare a situaţiei şi a banilor. Legea existentă în acest moment are totuşi, numeroase scăpări, care nu fac decât să majoreze unele probleme. Călărăşenii ar trebuie să ţină cont de îndemnul primarului, oamenii să îşi schimbe mentalitatea şi să acceptăm cu toţii aceste animale, un prim pas fiind adopţia. Ştim doar că cel mai bun prieten al omului este câinele. Şi noi trebuie să fim al lor şi să demonstrăm asta!

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite