luni, octombrie 28, 2024
AcasăCOMUNITATEComuna Ştefan Vodă şi-a sărbătorit cel mai vârstnic locuitor!

Comuna Ştefan Vodă şi-a sărbătorit cel mai vârstnic locuitor!

- Advertisement -

Mircea Brânduşă. În şedinţa ordinară a Consiliului Local al comunei Ştefan Vodă din data de 3 februarie, cei 11 consilieri locali, Mihai Gheorghe, Bucşă Nicolae, Radu Mariana, Radu Adrian, Stoian Nicolae, Dincă Florenţa, Zardova Ionel, Velicu Alexandru, Dumitrache Alina, Savu Mihai şi Deacu Dumitru au supus la vot şi au aprobat proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de „Cetăţean de Onoare al comunei Ştefan Vodă”, d-lui Anton Gheorghe.

Ca urmare, în data de 27.02.2014, Consiliul Local al comunei Ştefan Vodă, întrunit în şedinţă extraordinară şi având în vedere raportul de specialitate şi expunerea de motive prezentate de primarul comunei, în temeiul art. 36, punctul (8) şi art. 45 din Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, republicată cu modificările şi completările ulterioare a conferit titlul de „Cetăţean de Onoare al comunei Ştefan Vodă”, d-lui Anton Gheorghe, veteran de război care în aceeaşi zi a împlinit venerabila vârstă de 101 ani.

La eveniment au fost invitaţi să participe dl. prefect George Iacob, dl. colonel Nelu Dinu – comandantul C.M.J., dl. Augustin Iacob – ofiţer 2 birou informare şi recrutare din cadrul C.M.J., dl. plutonier adjutant Florin Tănase –  secretariat, registratură C.M.J., colonel Dumitru Mardare – preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război – filiala „5 Călăraşi”, autorităţile locale şi reprezentanţii mass-media. George Avram, primarul comunei Ştefan Vodă, a deschis ceremonialul acordării titlului de „Cetăţean de Onoare” cu următorul discurs: „Este un eveniment deosebit de plăcut, emoţionant pentru noi toţi prezenţi azi aici.

Nea Gheorghiţă, cum îl ştim noi, a fost, este şi va fi până la sfârşitul vieţii sale un om vorbit numai de bine. A luptat pentru neatârnarea ţării în cel de-al doilea război mondial, fiind printre puţinii veterani de război din ţară aflaţi în viaţă. Mă bucur că îl putem sărbători azi, cu prilejul zilei sale de naştere, la împlinirea frumoasei vârste de 101 ani. Ocazie prin care Consiliul Local al comunei Ştefan Vodă a hotărât să-i confere titlul de „Cetăţean de Onoare” al comunei Ştefan Vodă, cea mai înaltă distincţie a administraţiei publice locale şi un premiu financiar în valoare de 1.000 lei pentru toate faptele sale bune din întreaga viaţă.” Dl. prefect al judeţului Călăraşi, George Iacob, a transmis mesajul de felicitare al d-nei secretar de stat, d-na Otilia Sava, din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Departamentul pentru Relaţii cu Parlamentul şi Informare Publică: „Aniversarea zilei dvs. de naştere este un prilej deosebit de plăcut şi onorant pentru a vă adresa cele mai calde şi sincere urări de sănătate, fericire şi viaţă lungă alături de cei dragi. Fie ca anii care vin să vă rezerve numai bucurii şi satisfacţii, pe măsura faptelor dvs. de arme şi a conduitei remarcabile în societate. La mulţi ani!”

Dl. colonel Nelu Dinu, comandantul C.M.J., în numele tuturor cadrelor militare a punctat următoarele: „Azi, sărbătorim cel mai vârstnic veteran de război din judeţul Călăraşi. Suntem martorii unui eveniment solemn cu semnificaţie dublă! Dl. Gheorghe Anton împlineşte 101 ani de viaţă şi primeşte titlul de „Cetăţean de Onoare” al comunei în care s-a născut. Îi urez sănătate, bătrâneţi liniştite şi un sincer şi călduros „La mulţi ani!”. Dl. colonel Dumitru Mardare, preşedintele filialei judeţene a Veteranilor de Război, însuşi dumnealui aflat la o vârstă respectabilă, vizibil emoţionat, a transmis mesajul d-lui general de armată (r) Marin Dragnea – Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război din România îi acordă Diplomă de Merit, cu prilejul zilei sale de naştere, d-lui plutonier adjutant în retragere Gheorghe Anton.

Din partea filialei judeţene a Veteranilor de Război, dl. Dumitru Mardare i-a acordat în mod simbolic d-lui Gheorghe Anton un „bilet de voie” pe o durată de timp nedeterminată. Au mai luat cuvântul consilierii Dincă Florenţa, Velicu Alexandru şi Alina Dumitrache, care i-au transmis d-lui Anton Gheorghe mesaje emoţionante cu prilejul zilei sale de naştere. Invitat să spună câteva cuvinte, dl. Gheorghe Anton, în ciuda celor 101 ani de viaţă, s-a exprimat cursiv, dând dovadă de o memorie foarte bună. În prima parte a alocuţiunii sale a făcut o detaliere amănunţită a istoricului primului război la care a luat parte.

„Mi-am început stagiul militar în artilerie ca servant… Mi-a fost tare dragă armata… Am dus-o şi mai bine şi mai rău şi, cu ajutorul bunului Dumnezeu, am scăpat din situaţii fără ieşire la timpurile respective… Acum, după mai bine de 70 de ani, pot afirma că a fost un război mincinos!!! Bună-i România noastră… Are oameni tineri şi frumoşi… Am iubit lumea şi lumea pe mine”! În cinstea sărbătoritului s-au ciocnit cupe de şampanie! O dată ceremonialul sfârşit şi după imortalizarea momentului, nea Gheorghiţă ne-a dezvăluit şi faptul că a fost şi este un mare iubitor de poezie. Ca să demonstreze tuturor, a recitat din memorie poezia Muma lui Ştefan cel Mare. Am părăsit localitatea, lăsându-l pe nea Gheorghiţă să depene amintiri d-lui primar George Avram şi consilierilor locali.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite