Vineri, 7 martie, la Domeniile Ostrov, a avut loc prezentarea proiectului privind realizarea Centrului Transfrontalier de Oenologie și Viticultură. La eveniment au participat reprezentanții Domeniilor Ostrov, Oana Belu- acționar și Andrei Tencariu, dar și ai partenerii bulgari.
Din 2015, producătorii din industria vitivinicolă din România și Bulgaria vor avea acces la un centru transfrontalier de oenologie și viticultură, dezvoltat printr-un proiect european de 1.530.983 Euro. Centrul se va numi „Terasele Dunării” și va pune la dispoziţia întreprinderilor mici şi mijlocii, precum şi a comercianților de vin şi fructe, resurse informaţionale, soluţii de afaceri transfrontaliere, precum şi laboratoare de microbiologie şi analize, dotate la standarde internaţionale, prin intermediul unui proiect realizat cu fonduri europene.
Centrul este localizat în Ostrov și Silistra și va oferi servicii de afaceri și tehnice în domeniul viticulturii și oenologiei, adresate firmelor din zona de graniță România – Bulgaria, finalizarea fiind estimată la începutul anului 2015.
Durata de implementare a proiectului este de 18 luni și se desfășoară în perioada iulie 2013 – ianuarie 2015, valoarea eligibilă a proiectului din FEDR fiind de 1,298,579.93 euro, iar cea aferentă bugetului naţional este de 199,027.81 euro. Fondurile vor fi utilizate în construcția şi dotarea centrului, crearea a 11 locuri de muncă în cadrul centrului şi organizarea de sesiuni de informare.
Centrul va avea două sedii, unul la Ostrov, în judeţul Constanta, şi altul la Silistra, având ca scop principal stimularea şi promovarea relaţiilor transfrontaliere între comunităţile de afaceri implicate în oenologie şi viticultură din zonele de graniţă din România şi Bulgaria, cu accent pe cele din judeţele Constanţa, Călăraşi, Teleorman şi Giurgiu şi districtele Silistra, Razdrag şi Ruse.
Proiectul are cinci parteneri activi din România și Bulgaria: Asociația Profesională Vitivinicolă „Terasele Dunării” Ostrov, Asociația Viticultorilor şi a Producătorilor de Vin din Silistra, Staţiunea Experimentală pentru Cais şi Agricultură Silistra, Universitatea Ovidius Constanţa – Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Stiinţe Agricole și Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa. Partenerii vor contribui la dezvoltarea şi completarea serviciilor Centrului cu resurse specializate. Asociația Profesională Vitivinicolă „Terasele Dunării” Ostrov este lider din cadrul acestui proiect, iar membrii Asociației sunt producători din arealul Domeniilor Ostrov.
Proiectul Centrul Transfrontalier de Oenologie şi Viticultură «Terasele Dunării», COD MIS–ETC 600, este finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013, Axa Prioritară 3 „Dezvoltarea economică şi socială”, Domeniul Major de Intervenţie 3.1. „Sprijinirea cooperării transfrontaliere în mediul de afaceri şi promovarea unei imagini şi identităţi regionale”, în baza contractului de finanţare nr. 57402/17.07.2013 încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în calitate de Autoritate de Management pentru Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013.