E-urile sunt aditivi alimentari care fie dau culoare, fie îmbogăţesc gustul produselor pe care le cumpărăm.
Dar, în timp ce unele sunt inofensive, iar altele recomandate a se consuma frecvent, sunt E-uri care nu au ce căuta pe masa noastră, pentru că sunt extrem de toxice şi, în timp, pot provoca boli grave.
E 155 – ESTE UN COLORANT ARTIFICIAL
Este nociv mai ales pentru astmatici, are efect cancerigen, determina hiperactivitate, dar şi sensibilizarea tegumentelor.
Unde îl găseşti: în produse de cofetărie şi în special în prăjiturile pe bază de ciocolată.
E 315 – ESTE UN STABILIZATOR DE CULOARE
Încetineşte absorbţia vitaminei C, slăbind sistemul imunitar. Este iritant pentru piele şi ochi.
Unde îl găseşti: în produsele congelate de la raftul de carne sau la pescărie, dar şi în băuturile carbogazoase.
E 385 – ESTE UN ANTIOXIDANT ARTIFICIAL
Duce la tullburari gastrointestinale şi la crampe musculare. Determină tulburări de metabolism şi inhiba coagularea sângelui.
Unde îl găseşti: carne de peşte, moluşte, crustacee, dressing-uri, sucuri, produse pe bază de ouă.
E 621 – ESTE UN POTENTIATOR DE AROMĂ CU EFECTE NEUROTOXICE
Dă greaţă, arsuri la stomac, migrenă, tulburări respiratorii şi, mai grav, boli precum Parkinson sau Alzeihmer.
Unde îl găseşti: într-o gamă largă de alimente, de la condimente la supe sau piureuri concentrate, sucuri sau ketchup.
E 1520 – ESTE UN ÎNDULCITOR ARTIFICIAL, OBŢINUT DIN PETROL
Are efect neurotoxic, dă depresie şi probleme cardiace. Este nociv şi pentru piele, ducând la apariţia dermatitelor.
Unde îl găseşti: este utilizat ca antigel pentru echipamente auto, dar şi în cosmetice sau în produse de cofetărie, îngheţată şi popcorn.
sursa: femeia.ro