Intervenția liderului PNL în cadrul Forumului Global al American Jewish Committe
Prezent la Washington – în calitate de invitat special al Forumului Global al American Jewish Committe – una dintre cele mai puternice organizații ale evreilor americani – Crin Antonescu a susținut marți 13 mai, o intervenție pe tema antisemitismului, în fața unei numeroase audiențe. Liderul PNL Crin Antonescu a avut, de asemenea, numeroase întâlniri la Departamentul de Stat, Departamentul pentru Comerț precum și cu reprezentanți ai mediului politic american.
Liderul liberal a subliniat că România este un bun exemplu în ceea ce privește atitudinea fermă de combatere a naționalismului, rasismului și antisemitismului. După 2004, România a făcut pași importanți în privința recunoașterii Holocaustului, cum ar fi inaugurarea la București a unui memorial al victimelor Holocaustului, înființarea unei agenții guvernamentale, Institutul ”Elie Wiesel” pentru Studierea Holocaustului, introducerea în școli a unui curs opțional la liceu de istoria evreilor și istoria Holocaustului; au fost luate măsuri comemorative (a fost adoptată prin lege o zi națională a Holocaustului în România), instituțiile oficiale și academice din România organizează anual diverse manifestări dedicate asumării și comemorării Holocaustului.
În continuarea referirilor la situația din România, președintele PNL a menționat că în ultimii ani clasa politică și administrațiile succesive au afirmat angajamentul constant al României pentru combaterea antisemitismului prin măsuri concrete legislative și educative și că, deși există un cadru legislativ, acesta nu oferă în mod real justiției instrumentele necesare pentru a sancționa asemenea manifestări, multe cazuri fiind închise din cauza lipsei de claritate legislativă.
Ca atare, președintele PNL a arătat că anul trecut a inițiat un proiect de lege pentru îmbunătățirea legislației care interzice organizaţiile şi simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob, manifestările antisemite, precum şi promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii. Această lege a fost deja votată de Senat și așteaptă să fie adoptată de către cealaltă cameră a Parlamentului.
Întâlnirile președintelui PNL cu reprezentanți din mediul politic american
Prezența președintelui PNL, Crin Antonescu, la prestigiosul Forum Global al American Jewish Committe a fost dublată de numeroase întâlniri la Departamentul de Stat, Departamentul pentru Comerț precum și cu reprezentanți ai mediului politic american.
Astfel, luni 12 mai liderul liberalilor s-a întâlnit la Washington DC cu adjunctul asistentului Secretarului de Stat pentru afaceri europene și euroasiatice, dl. Hoyt Yee. Cunoscând realitățile scenei politice din România, oficialul american s-a arătat interesat, în numele Guvernului SUA, să cunoască opinia autorităților române și a clasei noastre politice pe teme de interes comun.
Întâlnirea de la Departamentul de Stat a fost un excelent prilej pentru Crin Antonescu de a sublinia importanța creșterii prezenței militare americane în estul Europei și în mod special în România, în contextul crizei din Ucraina, ca o dovadă a angajamentului SUA față de aliații din zonă în materie de securitate, că spiritul articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic rămâne la fel de puternic. În acest context, cei doi au exprimat necesitatea creșterii bugetelor alocate apărării la nivelul Europei, liderul liberal arătând că susține cu tărie creșterea rapidă, până în 2016, a bugetului MApN la nivelul a 2%din PIB. El a prezentat propunerea făcută ca toate partidele parlamentare să susțină această majorare și să-și asume că pe o perioadă de minim 5 ani cheltuielile militare nu vor fi diminuate.
O altă temă a fost necesitatea susținerii Republicii Moldova în drumul său către UE, orice presiune politică sau economică din partea Federației Ruse fiind de neacceptat. Aceeași atitudine trebuie manifestată atât de UE, cât și de SUA și în ceea ce privește aspirațiile europene și euro-atlantice legitime ale Georgiei. „Vremea sferelor de influență a trecut în Europa”, a subliniat Crin Antonescu, care a mai adăugat că țările democratice trebuie să-și unească eforturile pentru a opri destabilizarea Ucrainei.
În ceea ce privește cooperarea bilaterala, președintele PNL a arătat că parteneriatul strategic dintre România și SUA este pilonul de bază al politicii externe a României, alături de apartenența la NATO și UE. Dinamizarea cooperării în plan economic este o necesitate în viziunea liderului liberal, predictibilitatea și transparența fiind cereri legitime ale investitorilor străini. Crin Antonescu a ținut să sublinieze că nu se poate vorbi de un mediu încurajator pentru investițiile străine dacă nu avem un stat de drept puternic.
Independența justiției și întărirea instituțiilor care luptă cu fenomenul corupției sunt semne ale unei democrații puternice și de aceea este necesar ca politicienii să susțină existența unor instituții performante, independente.
Tot luni, 12 mai, președintele PNL a vizitat sediul Lockheed Martin din Washington DC, prilej cu care s-a întâlnit cu doamna Nancy Ziuzin Schlegel, vicepreședinte Washington Internațional Business Development și cu directorii unor programe militare pe care această companie le dezvoltă. În acest context, liderul liberal a susținut că există o excelentă cooperare între România și SUA în domeniul militar, iar faptul că țara noastră a optat, spre exemplu, pentru avionul F16, atunci când a trebuit să aleagă un avion multirol pentru Forțele Aeriene, arată puternica dimensiune a cooperării în sectorul securității dintre cele două țări. Lockheed Martin este compania care produce avioanele F16, până în prezent fiind livrate 4544 aparate, România fiind al 28-lea client. Creșterea bugetului pentru Apărare în România, pe care PNL o susține fără reținere, poate reprezenta o oportunitate și pentru întărirea cooperării economice a parteneriatului strategic dintre România si Statele Unite.
Președintele PNL a continuat dialogul la Departamentul de Stat, marți, 13 mai, de data aceasta discuțiile axându-se mai ales pe teme economice. În întâlnirea avută cu domnul Robert Manogue, adjunct al asistentului Secretarului de Stat pentru afaceri economice și comerciale, liderul liberal a pledat pentru creșterea dimensiunii economice a parteneriatului strategic bilateral. Președintele PNL a arătat că unul dintre obiectivele sale pe care le va susține, fie ca lider al celui mai mare partid de opoziție, fie ca președinte al României, este să întărească parteneriatul strategic cu Statele Unite, mai ales în ceea ce privește cooperarea economică.
Discuția avută la Departamentul de Stat a reprezentat o ocazie foarte bună pentru un schimb de opinii util ambelor părți, pentru ca liderul liberal să-și expună viziunea sa pe teme de interes comun, o atenție deosebită acordându-se celei privind parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții, aflat încă în negociere între SUA și UE.
Crearea unui spațiu comercial unic din Hawaii la Marea Neagră reprezintă cel mai ambițios proiect la care se angajează Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. Peste un an, putem avea un spațiu comercial unic ce poate duce la o creștere a economiei UE și SUA estimată între 100 și 120 miliarde dolari pentru fiecare dintre acestea și milioane de locuri de muncă pe cele două maluri ale Atlanticului.
Pentru că în România acest acord și posibilele sale efecte sunt încă prea puțin cunoscute, Crin Antonescu a anunțat că PNL își propune să organizeze o dezbatere pe această temă, cel mai probabil în luna septembrie, eveniment care să aducă în prim plan reprezentanți ai mediului diplomatic, ai companiilor române și americane și din zonă politică, pentru a cunoaște opiniile acestora despre un subiect atât de important, inclusiv pentru cetățenii români.
Seria întâlnirilor de la Washington ale președintelui PNL, Crin Antonescu, a continuat cu senatorul Cris Murphy, președintele subcomisiei pentru afaceri europene din cadrul comisiei de politică externă a Senatului Statelor Unite.
Cei doi senatori au abordat tema situației din Ucraina, liderul liberal prezentând îngrijorarea pe care o are asupra modului în care pot evolua lucrurile după cele două referendumuri ilegale desfășurate duminică în Estul Ucrainei, precum și în ceea ce privește presiunile economice și politice pe care Rusia le poate exercita asupra Republicii Moldova. În acest context, Crin Antonescu a apreciat ca este necesară menținerea unui sprijin politic constant din partea SUA pentru Chișinău, în aceste momente dificile. Totodată, liderul liberal a subliniat necesitatea continuării politicii de sancțiuni la adresa Moscovei și a coordonării acestor măsuri între SUA și UE.
În cadrul discuțiilor, senatorul Murphy a arătat că acordul bipartizan în Congres, atât al democraților, cât si al republicanilor, este ferm în ceea ce privește deplina susținere a aliaților est-europeni, substanța articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic, prin care alianța va acționa la unison în sprijinul unui stat membru, rămânând aceeași ca la fondarea NATO.
În acest context, Crin Antonescu a arătat ca este foarte necesar să existe un echilibru în modul în care SUA și NATO tratează partea de nord și cea de sud a flancului estic, atât Polonia și statele baltice, cât și România și Bulgaria trebuind să beneficieze de o prezență militară egală și de o susținere politică egală. De aceea este foarte importantă vizita la București săptămâna viitoare a vicepreședintelui Biden, o vizită cu o încărcătură politică deosebită.
Președintele PNL, Crin Antonescu, a subliniat și susținerea care există la nivelul clasei politice din România pentru majorarea bugetului destinat apărării, senatorul Murphy considerând că este un gest important, fiind necesar ca și alte state europene din NATO să aibă o atitudine similară.
Liderul liberal a mai afirmat că, in acest context geopolitic dificil, parteneriatul strategic dintre România și SUA este cu atât mai important, fiind pilonul de bază al politicii noastre externe și de securitate, alături de statutul de membru NATO și UE.