Rodica Zaharia. Venite cu părinţii la terenul de tenis, două tinere de 13 ani s-au jucat în seara zilei de 18 mai, în jurul orei 19.00, pe aleile cartierului de căsuţe din Parcul Dumbrava. Trei câini aflaţi în incinta cartierului de case din Parcul Dumbrava s-au năpustit asupra fetelor, fiind salvate la timp de părinţii acestora.
Una dintre fete, în urma atacului câinilor, a căzut, necesitând îngrijiri la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Călăraşi. Conform declaraţiilor făcute de medicul Laurean Ioniţă, fata a suferit contuzii la faţă, la mâini şi plăgi escoriate la genunchi, cu edem local.
În aceeaşi seară, a fost sesiziat Serviciul de Ecarisaj din cadrul Primăriei Călăraşi, care a venit la faţa locului, dar căruia i-a fost interzis, iniţial, accesul în zona căsuţelor de către proprietarul terenului. Alex Drăgulin, directorul Serviciul Public pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân, ne-a declarat că imediat a făcut o solicitate scrisă proprietarului pentru a-şi da acordul de a pătrunde pe aleile proprietăţii în vederea depistării şi capturării câinilor.
Imediat ce Fundaţia de Tineret şi-a dat acordul scris, Serviciul de Ecarisaj, împreună cu reprezentanţi ai DSVSA Călăraşi, Poliţiei Locale şi Poliţiei Municipale au întreprins luni, 19 mai, o acţiune de identificare a câilor comunitari, dar au verificat şi patrupedele celor care locuiesc acolo. Au fost identificaţi mai mulţi câini comunitari, dar au fost capturaţi doar patru, întrucât unii „proprietari” nu i-au lăsat pe oamenii de la ecarisaj să prindă patrupedele, devenind foarte recalcitranţi.
„Când am venit la faţa locului, am fost obstrucţionaţi de mai mulţi cetăţeni care au construcţii aici, am fost agresaţi atât fizic cât şi verbal. Unul dintre cei care nu ne-au lăsat să ne facem treaba este fostul consilier judeţean, Mircea Buzea. Acestuia i s-a întocmit, ulterior, un act de sancţionare contravenţională, cu o valoare de 300 de lei. Vreau să vă spun că, deşi am făcut mai multe demersuri, este prima dată când Fundaţia de Tineret acceptă solicitarea noastră de a pătrunde în incinta cartierului pentru ridicarea câinilor comunitari. Aceşti câini depistaţi nu erau în curţile cetăţenilor, ci aveau adevărate adăposturi amenjate de cei din zonă, special să nu poată să umble nimeni străin printre construcţiile lor. Nu numai atât, unii dintre ei aveau şi crotalii în urechi, deci cineva s-a îngrijit de ei. Vom lua legătura cu cabinetele medicale pentru a depista de unde au fost adoptaţi şi de către cine. Cu privire la cei care au câini în curţi, le-am pus în vedere să intre în normalitate, conform Hotărârii Consiliului Local de a avea carnet de sănătate cu fotografie şi tot ce trebuie. Astăzi (n.r. 19 mai 2014), încă o persoană a încercat să agreseze personalul nostru şi să-i împiedice să-şi facă treaba, dar încercăm să-l identificăm pe acest domn întrucât s-a închis în locuinţă şi nu a dorit să comunice cu organele de ordine”, a declarat, Alex Drăgulin, directorul SP GCFS Călăraşi.
Unii „proprietari” din cartierul Dumbrava aveau câini în curţi, dar aceştia nu erau vaccinaţi sau nu aveau carnete de sănătate. Alţii au construit cuşti pentru câinii comunitari chiar pe aleile de acces, chiar dacă în zonă sunt terenurile de tenis unde foarte mulţi călărăşeni vin în timpul liber.