În sport, degeaba ai bani dacă nu îi cheltuieşti inteligent. În ultimele sezoane, echipa de handbal a CSM Călăraşi a avut parte de un buget fără precedent pentru sportul călărăşean. Nici măcar la Prefab Modelu, echipă ce a evoluat în Liga a 2-a de fotbal, nu au fost cheltuieli atât de mari ca cele pe care le-au provocat handbaliştii călărăşeni în acest an.
Spre deosebire de gruparea omului de afaceri Petre Miluț, la CSM Călăraşi a existat şi o finalitate a investiţiilor. Principalul artizan al acestui succes important este actualul primar Dan Drăgulin, care a dorit, încă de când s-a implicat la CS Triumf, fosta denumire a echipei, ca echipa să joace în Liga Națională. Echipa condusă de către Sabin Dacău a reuşit să promoveze, iată, în acest an, în Liga Naţională. Drumul a fost unul anevoios, iar cei care l-au făcut atât de greu nu au fost nimeni alţii decât jucătorii.
Victorii halucinante
În campionatul Diviziei A au existat doar două înfrângeri. Echipa a pierdut în mod inexplicabil meciul din tur de la Bacău, eşec ce a fost anulat însă de victoria, din toamnă, de la Vaslui. Astfel, la finalul primei părţi a campionatului, între CSM Călăraşi şi HC Vaslui era o egalitate perfectă de puncte. Călărăşenii aveau însă avantajul faptului că meciul retur era programat pe Borcea, fiind suficientă chiar şi o remiză pentru promovarea în Liga Naţională. 2014 a început în forţă la Călăraşi. Echipa a câştigat Cupa Unirea, turneu amical găzduit de Sala Polivalentă şi la care au participat CS Universitatea Suceava, Ştiinţa Bacău, vicecampioana României, şi Dinamo Bucureşti. Elevii lui Sabin Dacău au câştigat toate cele trei meciuri şi mişcarea sportivă a început să viseze la Liga Naţională.
Lovitură după lovitură
Atunci când ai impresia că zbori, e bine ca cineva să te tragă de picior şi să îţi spună că nici măcar nu ai aripi. În Cupa României, CSM Călăraşi a fost învinsă de CSM Bucureşti. O eliminare ruşinoasă pentru gruparea călărăşeană, chiar dacă adversarul era unul din Liga Naţională. Condiţiile de pregătire şi salariile jucătorilor au făcut ca elevii lui Sabin Dacău să fie cotaţi că favoriţi la casele de pariuri. Numai că cine a pariat pe victoria bucureştenilor s-a umplut de bani la acea dată. Depăşiţi fizic şi tactic, călărăşenii au luat eliminarea din Cupa României ca pe un duş rece, venit la fix pentru a-i readuce cu picioarele pe pământ înainte derby-ul cu HC Vaslui. Din păcate, nimeni nu a ştiut să tragă învăţăminte după înfrângerea cu CSM Bucureşti, iar la data de 5 mai, atunci când vasluienii au descins pe Borcea, echipa a prestat un joc cât se poate de prost pe faza ofensivă. Moldovenii au câştigat în mod categoric şi au promovat în Liga Naţională, în vreme ce Călărașiul a fost trimis să dea corigența la Sebeş, alături de CS Caraş-Severin, CS Universitatea Suceava şi HC Argeş Piteşti.
Baraj
În Ardeal, călărăşenii şi-au aflat programul abia în ziua primului meci. Aşa a decis Federaţia Romană de Handbal să organizeze turneul pentru ocuparea celor două locuri libere apărute în Liga Naţională după ce s-a luat hotărârea ca din sezonul viitor pe prima scenă a handbalului românesc să activeze 14 echipe, faţă de 12, câte au fost până acum. Exista părţi bune şi părţi rele în această „metodă”. Prin faptul că s-a aflat programul meciurilor chiar în ziua jocului s-a evitat cotarea lor la casele de pariuri. În schimb, tehnicienii celor patru formaţii au avut probleme cu programul din prima zi, neştiind la ce oră să fixeze masa de prânz şi discuţiile individuale cu handbaliştii.
Fără determinare
Prima partidă a barajului s-a jucat între CS Universitatea Suceava şi HC Argeş Piteşti. Bucovinenii s-au impus cu 26-23. A urmat apoi jocul dintre CS Caraş-Severin şi CSM Călăraşi. Reşiţenii au câştigat cu 24-23 un joc în care o echipă modestă, dar determinată, a reuşit să învingă o formaţie călărăşeană care a jucat fără vlagă. Elevii lui Sabin Dacău au fost la cârma jocului doar până în minutul doi. Bănăţenii s-au trezit imediat şi au controlat partida până în minutul 50, când au căzut fizic. Jocul echipei de pe Borcea a fost unul modest, finalul jocului fiind ceva mai bun abia după ce apărarea s-a făcut ceva mai avansat, cu Săulescu făcându-i marcaj strâns lui Rohozneanu. Alin Șania a ratat egalarea la ultima fază a unui meci în care jucătorii au ratat nepermis de mult de pe linia de nouă metri, iar linia de nouă metri a avut idei puţine. A contat foarte mult absenţa lui Rică Pârâianu. Experimentatul pivot a intrat foarte puţin pe teren din cauza unei accidentări, aportul său a fost vizibil, însă insuficient pentru ca echipa să nu piardă. Pentru CSM Călăraşi au marcat Tucanu (2), Gavriloaia (3), Săulescu (2), Vizhbovsky (5), Șania (4), Mitrea (1), Roşca (1), Mateaș (3) şi Popovici (1).
Antrenament cu public
Înfrângerea cu reşiţenii a avut darul de a-i ambiţiona pe călărăşeni. A doua zi, după ce CS Caraş-Severin a învins pe CS Universitatea Suceava cu scorul de 23-18, elevii lui Sabin Dacău au intrat cu mai multă ambiţie în teren şi s-au impus fără probleme în faţa celor de la HC Argeş Piteşti, scor 33-23. Meciul nu a avut istoric. Echipa a jucat foarte bine atât pe contraatac, cât şi în apărare, acolo unde Vizhbovsky s-a apărat tot timpul avansat, gata să recupereze oricând o minge pasată cu neglijenţă de către adversar. Călărăşenii au condus pe toată durata jocului. Rică Pârâianu a stat pe margine din cauza accidentarii, dar s-a implicat tot timpul cu sfaturi către jucători şi antrenorul principal. Pentru formaţia antrenată de către Sabin Dacău au marcat Gavriloaia (5), Mitrea (4), Vizhbovsky (5), Tucanu (4), Șania (2), Voinea (2), Săulescu (5), Frățilă (3), Savlovschi (2), Popovici (1).
31 mai, zi istorică
În ultima zi a turneului de baraj de la Sebeş, CS Universitatea Suceava şi CSM Călăraşi au jucat cu promovarea pe masă. Conştienţi fiind că altă şansă de a accede în Liga Naţională nu vor mai avea, handbaliştii călărăşeni au jucat la turaţie maximă şi au reuşit să se impună cu 27-21. Diferenţa a fost făcută pe contraatac, acolo unde Gavriloaia şi Mitrea au înscris aproape la fiecare ocazie avută. În acelaşi timp, pe faza defensivă, Tucanu, Popovici, Șania şi Savlovschi au stat ca un baraj în faţa atacurilor bucovinene. La fel ca în partida cu HC Argeş Piteşti, CSM Călăraşi nu a beneficiat de serviciile lui Rică Pârâianu, dar a condus ostilităţile din primul până în ultimul minut. Golurile au fost marcate de către Mitrea (6), Voinea (1), Șania (6), Tucanu (4), Gavriloaia (4), Vizhbovsky (3), Savlovschi (1), Mateaș (1), Săulescu (1).
Liga Naţională
Ce urmează de acum înainte la Călăraşi? Deocamdată ne pregătim pentru Liga Naţională. Urmează transferuri prin care se intenţionează întărirea lotului de jucători astfel încât echipa să nu trăiască cu emoţii în sezonul viitor. Cu certitudine este sosirea lui Dragomir, un portar experimentat care a apărat în precedenta ediţie de campionat poarta celor de la Dinamo Bucureşti. Echipa va evolua din toamnă sub denumirea de HC Dunărea 2014 Călăraşi. Deocamdată nu se cunoaşte numele celui care va conduce clubul.
Foto: express de banat