marți, ianuarie 7, 2025
AcasăCOMUNITATEConstantin Chirică: „Nu-mi face plăcere, însă trebuie să precizez că lipsa banilor...

Constantin Chirică: „Nu-mi face plăcere, însă trebuie să precizez că lipsa banilor a făcut ca investiţiile realizate de primărie, cel puţin în ultimii 2 ani, să fie foarte puţine”

- Advertisement -

Mircea Brânduşă. Aflat la al treilea mandat, pe care îl consideră cel mai greu din cauza crizei financiare, Constantin Chirică, primarul comunei Tămădău, speră ca lucrurile să se schimbe pe viitor şi să poată implementa proiecte importante pentru comunitate. Despre acestea, despre realizările dar şi despre nereuşitele sale răspunde cu multă deschidere în interviul de mai jos.

Rep: D-le primar, pentru început, v-aş ruga să detaliaţi în câteva cuvinte activitatea primăriei Tămădău din acest an.

C.Chi.: Mi-e greu să vă vorbesc în condiţiile în care funcţionarii primăriei îşi desfăşoară activitatea într-un sediu impropriu, insuficient ca număr şi cu un volum extraordinar de mare de muncă. Din punct de vedere economic, sub imperiul austerităţii financiare, administraţia publică locală Tămădău a trasat pentru acest an un buget de supravieţuire. Este drept, vom încerca să şi creştem veniturile din taxe şi impozite şi să scădem cheltuielile. Serviciul social a înregistrat 12 dosare la Legea 416 şi 6 dosare pentru asistenţii personali.

Rep: Aţi amintit de criza financiară. Care sunt proiectele care au stagnat din lipsa fondurilor financiare?

C.Chi.: Cel mai important obiectiv sunt cei 6 km de alimentare cu apă potabilă în Tămădău Mare care nu au putut fi puşi la dispoziţia locuitorilor. Primăria Tămădău speră să acceseze fondurile externe necesare pentru branşarea gratuită a aproximativ 400 de gospodării. O altă nereuşită datorită lipsei banilor este reabilitarea şi modernizarea sediului primăriei. Aş mai aminti că, deşi s-au făcut eforturi imense pentru înfiinţarea poliţiei locale, nu dispunem de fondurile financiare necesare pentru cele 5 posturi create.

Rep: De unde speraţi să găsiţi sprijin şi care ar fi principalele obiective vizate de primăria Tămădău ca fiind prioritare?

Sediul impropriu al primariei

C.Chi.: În afară de faptul că nădăjduim sprijin de la Guvern, vreau să mulţumesc autorităţilor judeţene şi în special d-lui Răducu Filipescu pentru sprijinul acordat şi pentru faptul că atunci când vine vorba de administraţiile locale din teritoriu, domnia sa face abstracţie de politică. La ora aceasta pe masa mea de lucru se află o multitudine de proiecte ce trebuiesc reanalizate şi trag speranţa că multe din ele să fie acceptate. Printre priorităţi se numără reţeaua de canalizare, infrastructura de drumuri rutiere, reţeaua de apă.

Rep: Şi totuşi, chiar dacă criza financiară s-a prelungit, primăria Tămădău a înregistrat şi realizări. Ne puteţi oferi detalii?

C.Chi. Nu-mi face plăcere, însă trebuie să precizez că lipsa banilor a făcut ca investiţiile realizate de primărie, cel puţin în ultimii 2 ani, să fie foarte puţine. Printre cele mai semnificative se numără următoarele:

– Finalizarea lucrărilor de pietruire a străzilor în toate satele comunei;

– Lucrări de reparaţii şi întreţinere la toate instituţiile de învăţământ din comună;

– Modernizarea iluminatului public stradal în toate satele comunei;

– Înfiinţare parc joacă Grădiniţă Tămădău Mare;

– Reabilitare sediu Dispensar uman Tămădău Mare.

Rep: În atare condiţii să înţeleg că investitorii lipsesc cu desăvârşire? Ce demersuri aţi făcut ca primar pentru atragerea acestora, pentru crearea unor noi locuri de muncă pentru locuitorii comunei?

C.Chi.: Şi la acest capitol prelungirea crizei financiare i-a determinat pe foarte mulţi oameni de afaceri să nu investească în zona comunei, astfel că foarte multe proiecte viabile, unele dintre ele de o importanţă covârşitoare pentru comunitate nu au putut fi implementate. Sper ca odată ce această stare de confuzie financiară va înceta, oamenii de afaceri cu care am stat de-a lungul timpului de vorbă şi care şi-au exprimat dorinţa de a deschide afaceri în comuna Tămădău să revină asupra deciziilor lor. Totuşi, din cei mulţi, 2 au solicitat eliberarea autorizaţiilor de construcţii pentru înfiinţarea unor parcuri fotovoltaice. Primăria i-a sprijint în demersurile lor, le-a oferit facilităţi fiscale, le-a aprobat P.U.Z.-urile necesare şi le-a eliberat căile de acces pe terenurile pe care le deţin în proprietate.

Fostul sediu al primăriei, o ruina actualmente

C.Chi.: Printre cele mai importante obiective vizate se numără următoarele:

– Proiect asfaltare 5 km, D.C. 52, drum care va face legătura între D.N. 2 cu  satele Tămădău Mare – Plumbuita – Şeinoiu. Proiectul se află în stadiul de semnare a finanţării, iar lucrările vor demara în toamna acestui an;

– Proiect reabilitare şi modernizare Şcoala Gimnazială nr. 1 Tămădău Mare; înlocuire acoperiş, anvelopare, înfiinţare grupuri sanitare moderne, înlocuire instalaţie electrică, montare gresie, faianţă, termopane şi centrală termică;

– Proiect înfiinţare reţea canalizare Tămădău Mare. Ca membru care a aderat la EcoAqua sperăm să primim sprijin pentru extinderea acestui proiect şi în celelalte sate ale comunei;

– Proiect înfiinţare parc fotovoltaic care are ca scop creşterea eficienţei energetice prin promovarea surselor regenerabile de energie care să acopere consumul de energie electrică activă a iluminatului public stradal precum şi la toate instituţiile publice din comuna Tămădău.

Rep: Care este opinia dvs despre actuala situaţie politică la nivel naţional şi judeţean?

C.Chi.: Politica românească este dominată de un tumult perpetuu. Consider că cele întâmplate în ultimul timp la nivel naţional să fie un punct de plecare către o societate echilibrată. La nivel judeţean, sper ca alianţa care s-a constituit între partidul pe care îl reprezint şi PNL să fie benefică locuitorilor.

Rep: Vă mulţumesc. În încheiere, mesajul dvs pentru locuitorii comunei.

C.Chi.: Îi chem pe toţi locuitorii să strângem rândurile, să muncim umăr la umăr, mai mult şi mai bine pentru comuna noastră. Le transmit tuturor sănătate.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite