Într-o calmă şi frumoasă zi de sfârşit de vară, în data de 31 august 2014, lucrurile se mişcă la ţară! Oamenii mediului rural ai secolului al XXI se trezesc la realitatea creştină şi îşi aduc aminte cu pioşenie şi cuvinte frumoase de cumplitul act al martirilor Brâncoveni ce a cutremurat Europa acum 300 de ani.
De regulă, astfel de manifestări ample se realizează în oraşe sau în localităţi cu rezonanţă sau cu ctitorii brâncoveneşti, totuşi, oameni simplii – ţăranii de pe malul Dunării din Chirnogi, localitate înfrăţită cu Turtucaia –Bulgaria, s-au mişcat şi au realizat ceva. Au făcut o procesiune, o sfinţire de troiţă – aşa simplu, din inimă, nu prin proiecte, parteneriate sau ordine de sus. Aşa au simţit, aşa au făcut, primarul localităţii Chirnogi, Irinel Roman, împreună cu viceprimarul Ştefan Ion şi consilierii locali au deschis oficial manifestările dedicate Anului 2014 – anul Martirilor Brâncoveni. După sfânta liturghie s-a plecat în procesiune de la Biserica Sf. Nicolae din centru, un sobor numeros de preoţi urmaţi de oficialităţile locale şi de oaspeţi din Bulgaria primarul din Sumentii şi preotul Mihail Mihailov prietenul de nădejde al celor din Chirnogi, până la noua troiţă ridicată întru slava lui Dumnezeu şi în cinstea sfinţilor Martiri Brâncoveni pe strada Viilor la intersecţie cu aleea Poştaşului.
Acolo, primarul Irinel Roman a declarat deschise manifestările anului Martirilor Brâncoveni decretat atât de Guvernul României cât şi de Patriarhia Română şi a susţinut un cuvânt în faţa celor aproximativ 200 de persoane prezente atât din Bulgaria, Olteniţa, Chirnogi, Mitreni, venite să asiste la sfinţirea unei frumoase troiţe sculptate din lemn de stejar căreia i-au fost adăugate după bunul obicei românesc tradiţional o cişmea alimentată cu apă din reţeaua publică a localităţii. Serviciul divin a fost oficiat de către preoţii Mihail Mihailov din eparhia Ruse –Bulgaria, Mihai Maharea (parohia Valea Popii), Dumitru Georgescu, Alexandru Moşu (parohia Stupinele), Adrian Postolea, preotul gazdă, Dănuţ Ioniţă şi Fănel Burulean.
Aceştia, odată cu sfinţirea troiţei au binecuvântat, după rânduiala creştin- ortodoxă, şi reţeaua de apă pentru a avea şi binecuvântarea divinităţii. A fost ţinut şi un cuvânt de mulţumire tuturor celor ce au ajutat şi au fost alături în comuniunea creştină, de către epitropul Bisericii sf. Nicolae şi dirigintele poştei Chirnogi, Relu Cotoban, apoi a urmat o agapă creştină după obiceiul ortodox. S-a făcut un apel către mai marii judeţului Călăraşi ce sunt rugaţi, ca asemenea jertfei conducătorilor Ţării Româneşti de acum 300 de ani, să jertfească şi dumnealor: timp, fonduri şi puţin mai multă perseverenţă în a încheia şi a finaliza lucrările aducţiunii de apă din Chirnogi.
Este un paradox totuşi că cea mai mare localitate rurală compactă din judeţ să nu aibă nici un branşament de apă – nici o gospodărie nu are apă! Astăzi, când sate aruncate pe coclauri au apă curentă, unii de ani de zile, în Chirnogi sunt doar câteva pompe stradale, 5 la număr, la care s-a adăugat cea de astăzi. Trebuie puţin pus punctul pe ”I”: sau se finalizează lucrarea şi primăria Chirnogi face branşări sau regia de apă Călăraşi preia uzina de apă şi execută branşarea. În ambele cazuri chirnogenii vor apă. Şi sperăm că vor primi apă.