vineri, octombrie 25, 2024
AcasăCOMUNITATEMihai Gurlui: „M-a şocat neplăcut situaţia administrativă şi economică a primăriei Belciugatele”

Mihai Gurlui: „M-a şocat neplăcut situaţia administrativă şi economică a primăriei Belciugatele”

- Advertisement -

Mircea Brânduşă. Mihai Gurlui, în vârstă de 44 de ani, este noul primar al comunei Belciugatele. Are o bogată experienţă profesională în domeniul juridic şi chiar în administraţie publică. A fost jurist al Consiliului Judeţean Călăraşi timp de câteva luni în anul 1996, după care a lucrat ca avocat la Baroul din Bucureşti. În campania electorală a promis un singur lucru concetăţenilor săi: că-i va respecta. Mihai Gurlui, edilul comunei Belciugatele, nu şi-a încălcat această promisiune şi, după 2 luni de când a fost investit în funcţie, are proiecte realmente îndrăzneţe pentru această comună. În interviul acordat face cunoscute care sunt obiectivele propuse pentru următorii 4 ani.

 

Rep: D-le Gurlui, aţi reuşit să vă acomodaţi cu noua dvs. calitate de primar?

M.G.: Pot spune că m-am integrat destul de uşor şi rapid. Aş vrea să subliniez în primul rând faptul că activitatea primăriei Belciugatele reflectă principala mea preocupare: dezvoltarea comunei Belciugatele şi bunăstarea locuitorilor ei.

 

Rep: În ce condiţii aţi preluat administraţia locală Belciugatele?

M.G.: M-a şocat neplăcut situaţia administrativă şi economică a primăriei. După aproximativ 2 luni de exercitare a funcţiei mele, eu şi echipa cu care lucrez ne lovim încă de foarte multe probleme neplăcute din cauza proastei gestionări a guvernării Dinei. Procentul de colectare a taxelor şi impozitelor este dezastruos, sub ceea ce m-am aşteptat să găsesc. Atât administrativ cât şi economic va trebui să depunem eforturi considerabile, practic o reformă nouă şi sănătoasă pentru a reaşeza serviciile într-un climat de normalitate.

 

Rep: Care ar fi principala reformă pe care o vizaţi în primărie?

M.G.: Imediat după investire (01.07.2012), am solicitat organigrama de funcţionare a primăriei şi am rămas consternat când am constatat că existau doar 4 funcţionari. Pentru a reface structura de funcţionare, viceprimarul Gabriel Gurlui s-a implicat încă înainte de sosirea mea în primărie, şi a reuşit să obţină avizele necesare pentru completarea posturilor vacante, astfel încât toate serviciile din primărie să fie eficientizate în slujba cetăţeanului.

 

Rep: Ne puteţi da detalii despre proiectele pe care le aveţi în vedere pentru perioada următoare?

M.G.: Am demarat procedura de implementare a unui proiect care are ca obiectiv „Înfiinţare reţea apă potabilă în satul Măriuţa pe o lungime de 4,2 km şi construire staţie epurare”. Sper ca până la sfârşitul acestei luni să obţin avizele necesare, astfel încât în luna septembrie să putem demara lucrările la acest proiect. Am asigurări din partea conducerii Consiliului Judeţean că voi putea demara un proiect care are ca obiectiv „Reabilitare DJ 302 Belciugatele – Măriuţa”. Acest proiect va fi finalizat în două etape. Prima, acum în 2012, când datorită stării avansate de deteriorare se impune lucrări de cilindrare, compactare, pietruire şi înfiinţare de rigole. A doua etapă va fi în 2013 şi va consta în lucrări de asfaltare a celor 6,15km, cât este lungimea drumului. Achiziţionare microbuz şcolar pentru elevii care urmează cursuri gimnaziale. Asigurarea instituţiilor de învăţământ cu combustibilul solid pentru încălzire precum şi a fondurilor necesare igienizării sediilor şi a claselor în vederea începerii noului an şcolar. Lucrări de amenajare la Şcoala din satul Belciugatele în vederea înfiinţării unei săli de curs pentru Clasa 0. Lucrări de îmbunătăţire a sistemului de încălzire la Şcoala din satul Măriuţa prin refacerea sobelor. Dotarea sălilor de curs din această Şcoală cu table de scris noi, întrucât cele existente erau vechi de peste 50 de ani. Punerea în discuţie a Consiliului Local şi adoptarea unei hotărâri pentru  funcţionarea Asociaţiei Sportive Belciugatele.

 

Rep: Ce proiecte de viitor există pe agenda de lucru a primăriei Belciugatele?

M.G.: Pentru viitor mi-am creionat o strategie de dezvoltare în care vizez implementarea unor obiective operaţionale cu priorităţi către creşterea competitivităţii economice a teritoriului comunei prin atragerea investitorilor în vederea dezvoltării unor medii de afaceri prin parteneriate publice private care să construiască capacităţi de producţie industrială şi creare locuri de muncă.

Infrastructura rutieră a comunei va fi considerabil îmbunătăţită prin reabilitarea tuturor drumurilor comunale de interes public din toate satele comunei. Voi reabilita şi moderniza iluminatul public stradal din comună. Voi implementa un proiect care are ca prim obiectiv „Înfiinţare Bază Sportivă şi modernizarea terenurilor de sport existente”. Voi demara lucrări de reabilitare, modernizare şi dotare a Căminelor Culturale din satele Măriuţa şi Belciugatele precum şi a Bibliotecii comunale.

 

Rep: În campanie aţi făcut cunoscut un slogan: „Transparenţă şi conlucrare”. La ce făceaţi referire?

M.G.: Consider că în realizarea unor proiecte şi programe în administraţia locală, cheia succesului o reprezintă buna conlucrare a primarului şi a echipei coordonatoare a activităţii primăriei cu locuitorii. În acest sens cred că schimbările pe care ni le dorim cu toţii trebuie să fie simţite şi la nivel spiritual. Sper ca la realizarea obiectivelor pe care mi le-am propus să mi se alăture reprezentanţii de seamă ai comunităţii din Belciugatele, ingineri, economişti şi oameni de afaceri. Aşa cum am promis, la primărie nu va exista program de audienţă, oricine va veni va fi bine primit de mine oricând este nevoie.

 

Rep: D-le primar, ce doriţi să le transmiteţi locuitorilor comunei Belciugatele?

M.G.: Le mulţumesc celor care şi-au învestit încrederea în mine. Dar şi celorlalţi. Îi asigur pe toţi că, aici, la primărie le vor fi ascultate doleanţele şi rezolvate problemele. Între mine şi locuitorii comunei va exista în aceşti 4 ani de mandat un perpetuu dialog, o compatibilitate a ideilor şi năzuinţelor şi totodată o mare transparenţă. Le doresc tuturor sănătate şi să fie încrezători că împreună vom reuşi să aducem comuna Belciugatele cât mai aproape de standardele UE.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite