Încă din data de 6 decembrie 2011, România a obţinut dreptul de a exporta carne de porc şi produse din carne de porc în Uniunea Europeană şi în ţările terţe.
În vederea implementării sistemului de producere în România a cărnii de porc, destinate punerii pe piaţă în comunitatea europeană, D.S.V.S.A Călăraşi s-a implicat începând cu anul 2010 în supravegherea pestei porcine classice prin prelevarea de probe de la porcii deţinuţi în gospodăriile particulare cât şi de la cei crescuţi în ferme comerciale şi în fondurile de vânătoare.
În cursul anului 2014, la nivelul judeţului Călăraşi, în decursul a doua campanii de monitorizare medicii veterinari de liberă practica au efectuat acţiuni de supraveghere activă a pestei porcine clasice, prin efectuarea de inspecţii clinice a porcinelor dintr-un număr de 3444 curţi cu porcine şi recoltarea unui număr total de 7982 probe de sânge, rezultatul examenelor de laborator fiind negative.
Acţiunea a fost monitorizata de D.S.V.S.A Călăraşi prin efectuarea unui număr de 1589 controale oficiale în aceste gospodarii deţinătoare de porcine.
Cele 18 exploataţii comerciale de porcine incluse în programul de supraveghere pentru pesta porcină clasică au fost supravegheate pe un număr total 1232 de probe al căror rezultat în urma investigaţiilor de laborator serologice şi virusologice este negativ.
Concomitent cu prelevarea de probe, în luna iunie cele 18 exploataţii comerciale de porcine au fost monitorizate de specialiştii D.S.V.S.A Călăraşi prin controale oficiale privind regulile generale de biosecuritate aplicate la nivelul fermelor, controale ce se derulează şi în luna octombrie. Până la această dată s-au desfăşurat 9 acţiuni de inspecţie şi control. Monitorizarea exploataţiilor comerciale continua.
La nivelul celor 49 fonduri de vânătoare porcii mistreţi sunt supuşi supravegherii pentru pesta porcină clasică şi pesta porcină africană pe probe de seturi de organe prelevate de la mistreţii vânaţi şi/sau morţi, existând şi un protocol între A.N.S.V.S.A şi Ministerul Mediului şi Pădurilor, protocol transpus la nivelul D.S.V.S.A şi AVPS-uri în proceduri detaliate de acţiune privind supravegherea pestei porcine clasice.
Până la acesta dată au fost analizaţi în total un număr de 223 mistreţi. De asemenea, rezultatul analizelor de laborator pentru pesta porcină clasică sunt negative.
Pentru îndeplinirea obiectivului strategic de supraveghere a pestei porcine clasice inspectorii D.S.V.S.A Călăraşi se implică şi prin monitorizarea circulaţiei porcilor pe teritoriul judeţului prin participarea la acţiuni de control comune cu IPJ Călăraşi la controlul în trafic şi în târgurile de animale vii. n urma celor 48 acţiuni de control la nivelul târgurilor de animale vii pentru nerespectarea normelor legale privind identificarea porcinelor, transportul fără certificat sanitar veterinar care să ateste starea de sănătate acestora, inspectorii D.S.V.S.A Călăraşi au aplicat 17 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 10560 lei.
Ridicarea interdicţiei de comercializare a cărnii de porc pe piaţa comunitară a fost prioritară pentru România, implicit petru specialiştii din cadrul D.S.V.S.A Călăraşi, obiectiv strategic în continuare monitorizat, urmând ca în luna noiembrie să se desfăşoare a treia campanie de supraveghere a porcinelor din gospodăriile particulare aflate în localităţi ce vor fi alese aleatoriu.
Atenţionam crescătorii de porcine de a permite accesul în gospodăriile particulare a medicilor veterinari de liberă practica în scopul efectuării supravegherii stării de sănătate a porcinelor şi prelevarea de probe de sânge.
Scopul acestui program de monitorizare al pestei porcine clasice este dobândirea statusului de teritoriu liber de pestă porcină clasică al ţării şi revenirea României pe piaţa europeană şi în ţările terţe privind comercializarea fără restricţii a porcinelor domestice vii, a cărnii proaspete şi a produselor din carne de la porcinele domestice şi de la mistreţi, obiectiv monitorizat şi la nivelul Comisiei Europene, în perioada 03 – 10 noiembrie 2014 în România desfăşurându-se Misiunea de Audit DG (SANCO) – FVO 7045/2014 de evaluare a implementării Programului de Monitorizare al Pestei Porcine Clasice.
Notificaţi în timp activ orice suspiciune referitoare la pesta porcină clasică.
DIRECTOR EXECUTIV,
Dr. Vasile NEDELCU