Directorul ADR, Liviu Muşat, vine cu precizări în acest caz
Rodica Zaharia. În cursul după amiezii de miercuri, 29 octombrie, directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Muşat a ţinut o conferinţă de presă pentru a face precizări privind descinderea reprezentanţilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie la sediul instituţiei pe care o conduce, dar şi la domiciliul său, precum şi la domiciliul directorului adjunct al ADR, Mariana Vişan. Pentru a evita speculaţiile şi zvonurile, Liviu Muşat a explicat jurnaliştilor de ce la ora 7.00 a dimineţii de miercuri reprezentanţi DNA s-au prezentat cu patru mandate de percheziţii, două pentru sediul ADR Sud Muntenia, în speţă birourile directorului Liviu Muşat şi al directorului adjunct, Mariana Vişan, şi încă două mandate pentru domiciliul acestora.
În fapt, DNA a solicitat informaţii pentru cinci firme din judeţul ialomiţa care au accesat programe cu fonduri europene prin ADR Sud Muntenia. Liviu Muşat a precizat că, din cele cinci firme vizate, două dintre ele aveau proiectele respinse, una avea deja contractul semnat, iar alte două aveau contractele stopate deoarece specialiştii ADR au descoperit nereguli, mai precis veneau cu documente la decontare cu lucruri care nu existau în teren. DNA a ridicat de la sediul ADR aproximativ un sac cu acte, documentaţie legată de aceste proiecte şi harduri ale computerelor celor doi directori.
Curioasă este, totuşi, prezenţa reprezentanţilor DNA la domiciliul celor doi directori.
„Înainte de ora 7.00 am plecat spre Argeş. Imediat, m-a sunat soţia să revin la domiciliu întrucât cei de la DNA erau la domiciliul meu. M-au întrebat dacă deţin în casă arme, substanţe interzise şi bani. Le-am spus că nu am obiecte de gen şi astfel de substanţe decât o sumă minoră de bani pe care i-am justificat. De acasă mi-au ridicat laptopul, geanta mea de serviciu cu diverse documente şi două tablete”, a menţionat directorul Liviu Muşat.
Aceeaşi sursă a mai precizat că reprezentanţii DNA s-au purtat civilizat, nu au folosit un limbaj neadecvat şi nu au făcut presiuni asupra celor doi directori.
„Atât eu, cât şi colega mea am avut parte de un tratament absolut normal, modul cum am fost trataţi pentru noi a însemnat mare lucru. Nu am ce să le reprosez celor care şi-au făcut treaba. Nu ne-au intimidat şi nu au pus presiune pe noi. Noi suntem deschişi, chiar ne-am declarat disponibilitatea oricând cu orice informaţii care să ducă la lămurirea dosarului penal aflat în derulare la sediul DNA. Nici eu, nici colega mea şi nici colegul de la Slobozia, cel care se ocupa de monitorizarea proiectelor, nu avem nici o calitate în acest dosar. Practic, ei mi-au pus în faţă o lista cu firme şi cu nume de persoane şi noi le-am pus la dispoziţie tot ce aveam legat de acestea. Într-adevăr, una din persoanele de pe listă era şi preşedintele CJ Ialomiţa. Aveau pe listă şi o serie de proiecte de la unele primării din Ialomiţa care nu se derulau prin noi, ci prin PNDL. Nu ştiu de ce au venit şi la domiciliile noastre, nu ştiu ce căutau”, a mai adăugat Muşat.
La finalul conferinţei, Liviu Muşat a adus asigurări că ADR Sud Muntenia este o instituţie care respectă legile şi nu doreşte să existe nici un fel de suspiciune asupra activităţii pe care o desfăşoară.
„Vreau să vă asigur pe dumneavoastră, vreau să-i asigur pe călărăşeni că la Agenţia de Dezvoltare Sud Muntenia lucrurile merg în condiţii de normalitate, nu vom face nici eu şi nici un angajat de râs acestă instituţie, urbea şi judeţul nostru. Vom fi aceeaşi instituţie care îşi desfăşoară activitatea în normalitate”, a mai punctat directorul ADR, Liviu Muşat.