marți, noiembrie 26, 2024
AcasăCOMUNITATE"Guvernul Ponta a promis ajutor. Vorbe fără fapte!"/Locatarii afectaţi de explozia din...

„Guvernul Ponta a promis ajutor. Vorbe fără fapte!”/Locatarii afectaţi de explozia din Blocul Volna protestează!

- Advertisement -

Mai este puţin şi se împlineşte un an de la devastatoarea explozie ce a avut loc în seara de Crăciun a anului 2013, soldată cu două victime şi nenumărate pagube materiale dar şi traume psihice ale celor care s-au aflat în apartamentele de deasupra în seara deflagraţiei.

În tot acest timp nu s-a întâmplat absolut nimic, blocul oferă aceeaşi privelişte dezolantă de neputinţă şi indiferenţă. Deşi imediat după explozie la Călăraşi au sosit reprezentanţii Guvernului în frunte cu vicepremierul Gabriel Oprea, care au promis ajutor imediat, în cele din urmă s-a ajuns la concluzia că Guvernul nu poate aloca bani pentru reparaţii.

9 apartamente au fost afectate de explozie, raportul întocmit stabilind despăgubirile pentru fiecare în parte, în total 1 milion de lei. Sătui de promisiuni şi de dormit pe la rude, locatarii scării respective au protestat într-un mod inedit. Joi, 30 octombrie, locatarii afectați de explozia din 25 decembrie, anul trecut, au ales un altfel de mod de a-și spune nemulțumirile. Au amplasat pe fațada blocului explodat un banner pe care au scris ”Guvernul Ponta a promis ajutor. Vorbe fără fapte. Locatarii încă așteaptă”. Familiile afectate au menționat că este modul lor de a-și declara nemulțumirile întrucât ancheta nu este finalizată, chiar dacă s-au făcut foarte multe cercetări și expertize.

Mai mult decât atât, vicepremierul Gabriel Oprea a venit în repetate rânduri la Călărași și chiar înainte de revelion, pe 30 decembrie 2013, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Prefectura Călăraşi, a făcut declaraţii cu privire la stadiul măsurilor luate de Guvern şi autorităţile locale pentru a aduce la starea iniţială blocul afectat. Gabriel Oprea a declarat că proprietarilor apartamentelor care au poliţe facultative de asigurare le-au fost solicitate documentele oficiale şi se vor cere şi procesele verbale de la ISU Călăraşi pentru demararea procedurilor de despăgubire de la societăţile de asigurări, precum și alocarea unor sume din fondul de rezervă al guvernului, fapt care nu s-a întâmplat nici până în ziua de azi. Locatarii mai susțin că expertizele efectuate până acum au termen limitat de valabilitate, iar tergiversarea cercetărilor implică riscurile ca ei să nu poată deschide proces civil în instanță.

După amplasarea bannerului, primarul Drăgulin a dorit să discute locatarii, aceștia fiind chemați la o întâlnire ce a avut loc în fața blocului devastat, imediat după ora 22.00. Familiile afectate de deflagrație i-au spus primarului Drăgulin nemulțumirile lor legate de Guvernul Ponta, dar și de dezinteresul prefectului de Călărași, George Iacob. Drăgulin le-a propus acestora o întâlnire în zilele următoare, să vină cu toate documentele și să încerce să urmeze pașii legali ce se impun, dar va încerca să ajute locatarii și prin alte demersuri.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Călărași, Răducu Filipescu, prezent într-o emisiune la un post de radio local, a spus că PNL nu este implicat în protestul locatarilor, demersul amplasării bannerului aparținând în totalitate acestora. De altfel, Filipescu a mai precizat și calea scurtă prin care se putea rezolva această problemă. Prin asigurările date de vicepremierul Oprea la Călărași, Guvernul ar fi trebuit să aloce din fondul de rezervă banii necesari reparării blocului, apoi, după finalizarea anchetei se putea deschide un proces de către stat pentru ca vinovații să acopere paguba produsă, banii alocați din fondul de rezervă fiind astfel recuperați.

În fapt, în seara de 25 decembrie, un apartament din centrul oraşului, situat pe Strada București, vizavi de Tribunal, a explodat ca urmare a unei acumulări de gaze. O femeie de 46 de ani, Gina Popescu, și-a pierdut viața în urma deflagrației. Proprietarul apartamentului unde s-a produs explozia, Victor Avădanei, în vârsta de 61 de ani, a decedat și el câteva zile mai târziu.

Cel puţin 9 apartamente şi mai multe maşini au fost distruse, cele mai afectate fiind locuințele de la etajele 1 și 2, la fel și spațiile comerciale de la parterul blocului.

Explozia s-a produs în jurul orei 17.35, iar cei aflați la acea oră în incinta cafenelei de la parterul blocului, cât și unii locatari au declarat că în jurul orei 16.30 s-a sunat la serviciul de intervenție a Distrigaz întrucât se simțea un puternic miros de gaze. Echipa de intervenție a venit de mai multe ori să verifice, spunând însă că nu este nicio problemă. În final explozia s-a produs, din raportul anchetatorilor s-a stabilit că ar fi fost vorba de o sinucudere. În apartamentul lui Victor Avădanei s-a descoperit furtunul de alimentare cu gaz secţionat intenţionat.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite