miercuri, noiembrie 27, 2024
AcasăEDITORIALEDespre sat, numai de bine! (II)

Despre sat, numai de bine! (II)

- Advertisement -

Scriam în numărul trecut – deloc întâmplător – despre şcoala pe care am promovat-o şi experienţa pe care am trăit-o în anii ’70 cu studenţii  «de la Mincu». Se întâmpla pe când satul românesc era ameninţat serios să dispară. Şedinţele de arhitectură tradiţională rurală (facultate – sat) nu erau formale. Pregătiţi din primăvară la seminarii speciale, studenţii învăţau în satele Bărăganului cum să identifice trasee de locuire, structuri constructive, proporţii şi raporturi specifice căutau cele mai potrivite soluţii de valorificare. Se lucra din zori şi până seara, fără aroganţe, cu pasiune şi în spirit de competiţie.

De la o asemenea experienţă am pornit în iarnă, anul ăsta, când i-am propus părintelui Andrei, stareţul Mănăstirii Dervent, să adune pe prispa casei din Oltina studenţii de la Universitatea «Spiru Haret» – Facultatea de Arhitectură, clasa doamnei conf. univ. dr. Doina Teodorescu. Prin cercetarea caselor din Dobrogea de Sud-Vest trebuia găsite soluţii pentru creşterea Muzeului «Satul Dobrogean» (tema – program, patrimoniul imobil şi locaţii virtuale), dar şi repertorierea arhitecturii vechi din zonă.

Cam pe atunci am plănuit şi cu patroana, Oana Camelia Belu, să deschidem un „şantier” pe Domeniile Ostrov şi cu aceeaşi actanţi. De la studenţi aşteptam interpretarea Temei – Program «Muzeul Vinului» (concept Răzvan Ciucă), reluarea virtualelor componente muzeale, propuneri de conversii şi prefigurarea circuitului de vizitare în contextul ofertei oenoturistice prognozate. A venit toamna, «a ruginit frunza din vii», Mănăstirea Dervent şi-a încheiat şirul evenimentelor culturale, care mai de care, rândunelele au plecat, iar de pe Domeniile Ostrov vor pleca vinuri cu „Denumire de origine controlată”.

Cu două săptămâni în urmă, pe aceleaşi speze au fost deschise două expoziţii – eveniment: «Arhitectură tradiţională rurală», sâmbătă 20 oct., la Mănăstirea Dervent, aproape de «Atlantida creştinismului românesc» (Păcuiul lui Soare), pe pământul cetăţii romane Dervent, sub temeliile bisericii de mâine , «Sfântul Iachint», (primul Mitropolit al Ţării Româneşti, şi plecat de la Vicina dobrogeană,  1359).

Aţi fost băgaţi în scăldătoare, domnilor studenţi! La prima cramă a Domeniilor Ostrov, tot mai izvorâtoare de vin bun, duminică 21 octombrie, a fost deschisă expoziţia  «Începuturi – eseu muzeografic» Mă pregătesc de o continuare, dar, realizez, după cele văzute, că «universitarii» de anul acesta se află în insolvenţă profesională. Deocamdată, peste satele dobrogene a cazut bruma…

Răzvan Ciucă

Domeniile Ostrov, 27.10.2012

- Advertisement -
Articolul precedent
Articolul următor
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite