Rodica Zaharia. Consiliul Judeţean Călăraşi a investit până acum, în Spitalul Judeţean, conform spuselor preşedintelui Consiliului Judeţean, în jur de 30 de milioane de lei. Deşi majoritatea secţiilor din aripa nouă au fost modernizate, mai sunt cazuri, ca cele prezentate de presa locală şi centrală, care umbresc investiţiile majore care s-au făcut până acum. Neglijenţa, nepăsarea şi lipsa de bani au dus la apariţia unor situaţii de nedorit ca cea din secţia de pediatrie. În urma mediatizării mizeriei din acea secţie, autorităţile s-au mobilizat şi, în mai puţin de două săptămâni, au igienizat complet pediatria, au înlocuit uşile şi au îmbunătăţit toaletele şi saloanele.
Marţi, 17 februarie 2015, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Răducu Filipescu, vicele Marian Dinulescu şi conducerea unităţii spitaliceşti călărăşene a invitat mass-media locală la o vizită în unitatea medicală din municipiul Călăraşi pentru a fi prezentate ultimele lucrări ce au avut loc acolo. A fost prezentată secţie medicală, situată în corpul C al clădirii, la etajul doi, secţie modernizată în totalitate.
Conform informaţiilor furnizate de cei prezenţi, secţia medicală este una din secţiile cele mai mari ale Spitalului Judeţean Călăraşi şi funcţionează cu 75 de paturi. Modernizarea s-a făcut în totalitate, astfel că au fost reamenajate 13 saloane cu 5 paturi, 3 rezerve cu trei paturi şi 2 rezerve cu câte două paturi, toate cu grup sanitar propriu. Lucrările au început în luna mai 2013 şi s-au finalizat în cursul lunii februarie 2015. Cheltuielile pentru această secţie au totalizat, cu tot cu TVA-ul aferent, 2 milioane de lei aici fiind incluse cheltuielile de proiectare, cheltuielile efective de şantier şi taxele plătite Inspectoratului în Construcţii. Tot în cadrul acestei secţii, până la finele acestui an va fi finalizată şi instalaţia de gaze medicale (oxigen) atât de necesară pacienţilor.
Răducu Filipescu, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, a făcut precizarea că au fost alocaţi foarte mulţi bani de către spitalul din Călăraşi, nemulţumirea sa fiind aceea că Ministerul Sănătăţii ar trebui să aloce pentru Călăraşi mai mulţi bani.
„Ministerul Sănătăţii nu dă niciun ban. Spitalul abia îşi acoperă datoriile cu banii de la CJAS. Desigur, partea de investiţii aparţine şi Consiliului Judeţean, dar şi Ministerului. Eu am obligaţia să fac ceea ce aţi văzut acum, reparaţii curente şi capitale, dar dotarea ei ar trebui să o facă. Spun asta acum, după ce am terminat secţia medicală de reamenajat, să vină Ministerul Sănătăţii să doteze spitalui măcar cu aparatură medie. Mâine poimîine trebuie să plătim şi medicii şi medicamentele, dar noi avem Minister. Pentru ce îl avem? Îmi pare rău că trebuie să aduc în discuţie lucrurile, dar asta e realitatea.”
Referitor la faptul că presa a sesizat în reperate rânduri mizeria din spital, în special din secţia de pesiatrie, Filipescu spune că vina o are în mare parte şi firma care s-a ocupat de manageriatul spitalului.
„Mizeria de la pediatrie ţinea de ceea ce trebuia să facă firma care s-a ocupat de manageriat. Ca să găseşti trei cutii de vopsea nu trebuie să vină ministrul. La pediatrie marea problemă este consolidarea structurii de rezistenţă, structură existentă exact în zona grupurilor sanitare. Nu putem să facem reparaţii capitale, iar când venim să consolidăm partea de rezistenţă stricăm ce am lucrat. Trebuie făcut totul cu cap. În prezent igienizăm pe cât posibil şi în toamna asta vom demara lucrările la structura de rezistenţă, lucru ce va costa CJ cam 63 de miliarde de lei vechi. Într-adevăr, la pediatrie a fost şi neglijenţă, chiar am cerut doamnei Vidaeff să ia măsurile necesare. Am şi un raport în acest sens, dar aici era o chestiune de administraţie. Aici mai intervine şi faptul că norma de personal este sub limită şi nu poţi să faci întreţinerea unui spital cu un număr mic de angajaţi. Nu caut scuze, dar personalul este insuficient.”
Actualul manager interimar al spitalului, Bianca Vidaeff, a declarat în cadrul aceleeaşi întâlniri că vizavi de situaţie de la pediatrie, şefa secţiei, doctoriţa Miron a primit o avertizare scrisă, asta ca o primă măsură legală care s-a luat. Iar despre schimbarea acesteia de la conducerea secţiei de pediatrie aceeaşi sursă a mai precizat că acest aspect va fi analizat în următoarea şedinţă a comitetului director.
În altă ordine de idei, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Călăraşi se continuă lucrările la UPU pediatrie, demarate fiind şi lucrările la rampa care va fi construită special pentru accesul ambulanţelor. În ceea ce priveşte lucrarea de modernizare a faţadei spitalului, conducerea CJC Călăraşi intenţionează ca acest lucru să se facă prin accesarea unor fonduri europene prin programul de termoizolare.
Şi vizitorii vor trebui să respecte anumite reguli. Conducerea spitalului este de părere ca va fi schimbat orarul de vizite la cei bolnavi, nimeni nu va mai intra când va dori, iar accesul în orele permise se va face doar dacă vizitatorii se vor echipa corespunzător cu halat şi botoşi de unică folosinţă, contra cost.