joi, noiembrie 28, 2024
AcasăACTUALITATEComisia pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor a dezbătut la Călăraşi, printre altele,...

Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor a dezbătut la Călăraşi, printre altele, şi problema laptelui

- Advertisement -

Rodica Zaharia. Marţi, 19 mai 2015, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Călăraşi au avut loc lucrările Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifici din cadrul Camerei Deputaţilor a Parlamentului României.

Activitatea acestei comisii are ca predictibilitate programe în domeniul agriculturii, horticulturii, zootehniei, pisciculturii, silviculturii, fondului cinegetic, dezbatearea problemelor specifice ale privatizării în agricultură, libera iniţiativă, forme de proprietate, de asociere, creditare, arendare, gospodărirea fondului funciar, activitatea societăţilor şi regiilor cu capital de stat sau mixt din agricultură, silvicultură şi alimentaţie, servicii pentru agricultură, îmbunătăţiri funciare, industrie alimentară şi silvicultură.

Ordinea de zi a cuprins următoarele puncte:

  1. Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.64/2013 privind înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor în agricultură şi acordarea de compensaţii financiare membrilor pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu Raportor: Nini Săpunaru
  2. Proiect de Lege pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr.18/1991 – Raportor: George Scarlat
  3. Propunere legislativă privind modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.12/2006 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale – Raportor: Liviu Harbuz
  4. Dezbateri cu fermieri pe problemele agricultorilor din Bărăgan şi oportunităţile pentru România de cultivare a plantelor transgenice.

La şedinţă au participat membrii comisiei în cauză, reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, secretarul de stat Simona Alice Man, reprezentanţii Asociaţiilor de Producători, fermieri din Bărăgan, directorul DADR Călăraşi, Dionisie Tomescu, directorul Camerei Agricole Călăraşi, Ion Stan, invitat fiind şi preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Răducu Filipescu.

La capitolul “dezbateri” o problemă destul de importantă a fost adusă în discuţie de Anton Magearu, preşedintele Asociaţiei crescătorilor de taurine din Călăraşi care a prezentat câteva aspecte concrete din activitatea organizaţiilor pe care le reprezintă şi anume, situaţia laptelui românesc. Domnia sa a precizat că fermierii români, în special cei din Bărăgan, deţin ferme de vaci care produc o cantitate mare de lapte. O mare parte din producţie ajunge la procesatori, iar restul merge la fosă,  asta în condiţiile în care România importă lapte din Ungaria şi Polonia.

“În anul 2014, un litru de lapte pleca de la 1,80 lei, iar acum, în 2015 este 1,20 lei pe litru. Dacă un fermier călărăşean produce 9 tone de lapte, cinci merge la procesator, iar restul la fosă. Dar, noi importăm lapte din Polonia şi Ungaria. Atunci, eu vă întreb: noi ce facem cu laptele nostru? Îl aruncăm? Există, numai în Bărăgan, peste 50 de contracte de modernizare a fermelor de vaci, chiar în judeţul Călăraşi avem o fermă care cred că este unică în România în ceea ce priveşte modernizarea şi procesarea. Şi acum zic: cum ne ajută statul?” a precizat Anton Magearu.

În acest caz, ca şi soluţie rapidă, deputatul Marin Anton, membru al comisiei, a venit cu propunerea ca marile supermarketuri din România să vândă la rafturi produse lactate (şi nu numai) în proporţie de până la 60%, asta dacă se i-a exemplul altor ţări care îşi promovează prin standuri special produsele autohtone.

Lucrările şedinţei au fost conduse de domnul deputat Nini Săpunaru, preşedintele comisiei, care a precizat că deplasarea membrilor comisiei în judeţul Călăraşi se înscrie în seria deplasărilor în teritoriu, prin care se urmăreşte o mai bună cunoaştere a problemelor cu care se confruntă agricultorii, a propunerilor pe care aceştia le fac pentru îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul agricol şi, în general pentru a sprijini activitatea tuturor celor care-şi desfăşoară activitatea în scopul creşterii eficienţei activităţii din agricultură.

Este a două oară când lucrările Comisiei pentru agricultură se ţin la Călăraşi.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite