Sorin Anghel. Dunărea Călăraşi se pregăteşte pentru Liga a 2-a. Se discută despre transferuri, bugete, cantonament, alimentaţie şi staff tehnic. Viorel Ivanciu a spus că îşi doreşte să facă un pas în spate şi i-a nominalizat pe Bogdan Leu şi Cristi Zanfir drept oamenii care vor sta în fruntea clubului de acum înainte. Leu nu este un oarecare în fotbalul călărăşean, însă despre Zanfir nu se ştie mare lucru. Multă lume a crezut că nici măcar nu există. Ba există, este chiar legitimat la Dunărea ca portar al echipei de futsal. Nu este la primul interviu. Precedentul l-a dat atunci când s-a angajat.
Cristi Zanfir lucrează la „finanţe”, aşa cum a lucrat şi Costică Sima, îl admiră pe Valeriu Argăseala şi-l compară pe golgheterul Valentin Alexandru cu Claudiu Răducanu, fostul atacant al Stelei. Susţine că nu este copleşit de importanţa funcţiei sale şi anunţă că accesul la meciurile de pe teren propriu se va face pe baza unui bilet care va costa 5 lei.
Domnule Zanfir, aţi fost surprins când vi s-a propus postul de preşedinte al Comitetului Director?
Cristi Zanfir: Deloc. Eu joc pentru echipa de futsal. Sunt portar acolo. Lucrul acesta a contat. Au văzut că pot ajuta clubului şi s-a apelat la mine. Asta a fost cheia numirii mele.
Credeţi că veţi face faţă acestei funcţii?
Eu îmi doresc ca în sezonul următor, când echipa va juca în Liga a 2-a, clubul să beneficieze de banii necesari pentru a aduce câţiva jucători importanţi. Consider că ne putem clasa undeva la jumătatea clasamentului, pe locurile 6-7. În cazul în care nu mă voi descurca, sunt dispus să mă retrag.
Dunărea a mai fost condusă de către un om de la finanţe, aşa cum sunteţi şi dvs. Rezultatele de atunci au fost dezastruoase. Nu vă e teamă că oamenii vor crede că sunteţi noul Costică Sima?
Chiar deloc. Eu mă bazez pe ajutorul Consiliului Judeţean şi al Consiliului Local. Drăgulin, Dinulescu şi Dan Cristodor au fost mereu alături de noi. Nu îmi este teamă de nimic. Sezonul precedent a fost perfect pentru Dunărea. Am obţinut o promovare pe care mulţi şi-o doreau. Fotbalul a beneficiat de finanţarea de care a fost nevoie. La futsal am jucat semifinala Ligii I şi dacă nu ar fi fost probleme la jocul de la Odorheiu Secuiesc, unde terenul a fost neregulamentar, Dunărea ar fi jucat finală. Eu cred că fotbalul călărăşean va renaşte. Bugetul alocat ne va ajuta să facem o treabă bună.
Vă bucură faptul că Ionel Ganea a rămas antrenor la Călăraşi?
Evident. În ultimele etape ale campionatului s-a văzut o schimbare. S-a cunoscut foarte mult venirea lui Ganea la Călăraşi. Echipa avea nevoie de un şoc, iar acest şoc ne-a ajutat să avem rezultatele bune din ultimele etape. Ionel Ganea a fost dorit la Călăraşi de către toată lumea, indiferent că vorbim despre jucători, suporteri, staff tehnic sau administrativ.
Aveţi capacitatea a atrage sponsori din mediul privat?
Mi-aţi ridicat mingea la fileu. Sunt în discuţii avansate cu câţiva sponsori importanţi. Deocamdată nu pot da nume. Aştept să se concretizeze. Cred că sunt câteva branduri în Călăraşi care îşi doresc să se asocieze cu Dunărea şi care ar vrea ca sifla să apară pe tricourile noastre.
Care va fi bugetul clubului?
Nu ştiu exact cât ne trebuie. Dacă vom avea 30-35 de miliarde de lei vechi, atunci ne vom bate la promovare. Noi speram să fie măcar jumătate şi ne luptăm pentru salvarea de la retrogradare.
Cine se ocupă de transferuri? Antrenorul sau dvs?
Doar antrenorul, însă jucătorii vor fi prezentaţi doar după ce vor semna cu Dunărea Călăraşi. Jucătorii pe care îi va aduce Ionel Ganea trebuie să ceară salarii suportabile pentru clubul nostru. Antrenorul este cel care îi va alege pentru că este primul care va răspunde pentru rezultate. Dar dacă echipa nu va merge, vinovaţi vom toţi cei de la club. Dacă activitatea de la Dunărea nu va funcţiona aşa cum trebuie, eu mă voi retrage. Sunt însă optimist şi cred că nu se va ajunge în această situaţie.
Cam de câţiva jucători noi are nevoie Dunărea în această vară?
Cam de 5-6 băieţi la fotbal şi încă vreo 2-3 la futsal. Aşa cred eu, dar am înţeles că şi antrenorii Ionel Ganea şi Marian Şotârcă sunt cam de aceeaşi părere.
Se vorbeşte despre aducerea unui nou portar.
Asta nu e treaba mea, ci a staff-ului tehnic. Eu nu mă ocup cu aşa ceva. Eu consider că Popa şi-a făcut datoria. Mai mult nu pot să comentez. Antrenorul trebuie să decidă.
Sunteţi tot portar, dar la echipa de futsal…
Nu sunt portar la fotbal şi nici nu fac parte din staff-ul tehnic. Dacă se va decide că mai este nevoie de încă un portar sau dacă se consideră că Răduţă nu mai trebuie să rămână la Călăraşi, atunci să aducă un alt portar. Totul depinde numai şi numai de Ionel Ganea. Eu am datoria să asigur echipei cele mai bune condiţii.
Care este cel mai bun portar din lume la ora actuală?
Buffon. Se vede asta la fiecare meci al său. Rămâne un reper în fotbal.
Care este cel mai bun jucător de la Dunărea Călăraşi?
Echipa toată a fost bună, dar Valentin Alexandru a arătat un plus de valoare. Însă nu ar fi ajuns golgheterul Ligii a 3-a dacă nu ar fi avut sprijinul colegilor săi. Impresia mea este că are acelaşi instinct cum avea Claudiu Răducanu. Au acelaşi stil de joc. Ştie unde trebuie să se ducă, anticipează foarte bine jocul şi direcţia balonului.
Ce preşedinte din fotbalul mare va place?
Sunt stelist şi îmi place foarte mult de Valeriu Argăseală. Face o treabă foarte bună la Steaua. S-a descurcat singur. A ştiut să facă o echipă bună şi a avut rezultate pe măsură.
Dintre Messi şi Cristiano Ronaldo, pe cine preferaţi?
Eu sunt fan Messi. Este un jucător mult mai complex ca Ronaldo, care preferă să stea în gura porţii. Messi poate să coboare, să-şi ia singur mingea şi să facă diferenţa oriunde pe teren.
Poate ajunge Dunărea Călăraşi în Liga I la fotbal?
Orice este posibil. Pentru asta trebuie să punem bazele unui club profesionist, cu oameni competenţi, unde fiecare să ştie ce are de făcut. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de un buget considerabil. În acest moment, autorităţile călărăşene alocă bani şi pentru handbal, unde au fost rezultate bune, dar şi pentru fotbal şi futsal. Ca să promovăm şi ca să jucăm în Liga I este nevoie de un buget mult mai mare. Deocamdată noi ne dorim să supravieţuim în Liga a 2-a şi mai târziu să ne clasăm pe unul din primele locuri. Nu trebuie să ne grăbim. Este nevoie de răbdare pentru a clădi un proiect sănătos.
Care este antrenorul care va place cel mai mult?
Protasov mi-a plăcut cel mai mult atunci când a antrenat-o pe Steaua, dar în ultima perioadă nu a mai avut rezultate. Consider că un tehnician bun trebuie să dea dovadă de fler şi să facă o bună pregătire fizică.
Dacă aţi avea un million de euro, ce aţi face cu el?
O parte din ei i-aş păstra pentru familie, dar aş da şi la casele de copii. Eu iubesc foarte mult orice copil. Ei sunt cea mai mare avere din lume. Aş da, evident, ceva şi la Dunărea Călăraşi. Sper să am milionul ăsta cât mai curând, măcar cât o să fiu preşedinte la club.
Pe câţi spectator contaţi la meciul din prima etapă a campionatului?
Eu cred că vor fi 4.000 sau poate 5.000 de oameni. La meciurile din ultimele etape au fost cam 2.000. Dacă vom avea rezultate şi echipa va sta sus în clasament, eu cred că stadionul va fi plin şi la Călăraşi nu va câştiga nimeni. Contează foarte mult atmosfera. Avem o galerie minunată. Deocamdată, stadionul este în renovare. Se efectuează lucrări de modernizare la vestiare şi la tribună oficială. Vor fi schimbate scaunele şi va fi mărită capacitatea. Acolo vor intra de acum înainte doar oficialii, sponsorii şi oamenii din administraţia publică locală, cei care ajută clubul. Spectatorii vor intra la meciuri pe baza unui bilet care va costa 5 lei. Sperăm că din banii strânşi să acoperim baremul de arbitraj.
Nu vă bazaţi foarte mult pe încasările din bilete! La handbal era sala arhiplină şi se vindeau 100 de bilete.
Vom angaja o firmă de pază şi nu vor fi probleme. Cine nu vrea să plătească bilet înseamnă că nu preţuieşte Dunărea Călăraşi. Nu avem nevoie de oameni care vin la meciuri doar ca să ne înjure. Noi oferim un spectacol sportiv şi orice spectacol trebuie răsplătit. În plus, cred că este şi o chestiune care ţine de respect. Poate chiar şi de afecţiune. Este un ajutor pe care îl aşteptam din partea publicului.
V-aţi gândit cumva să faceţi abonamente pentru spectatori sau un fan shop pentru fani?
Nu e cazul să mergem atât de departe. Marketingul este foarte important în economia actuală, dar trebuie făcut cu grijă. Obiectivul nostru în această direcţie este să umplem cât mai repede stadionul la meciurile de pe teren propriu.
Cei care vor sta în tribună vor plăti cinci lei. Foarte bine. Dar cei care vin la tribună oficială vor avea acces gratuit? Mă gândesc că şi cei de acolo ar putea să plătească un bilet. Până la urmă, banii care vin de la autorităţile locale nu vin din buzunarul lor, ci din buzunarele călărăşenilor.
Noi vrem să arătăm respect faţă de toată lumea. Tribuna oficială va arăta cu totul altfel decât până acum. Ne gândim chiar să închidem tribună oficială cu geamuri pentru perioada de iarnă. Căutam o soluţie în acest sens. Lucrări se fac şi la terenul de joc. Am schimbat porţile. Cele vechi aveau 30 de ani.
Sunteţi de părere că echipa trebuie să plece în cantonament?
Da, este foarte important acest lucru, numai că pentru asta avem nevoie de bani.
Cine credeţi că va promova în Liga I?
Oţelul Galaţi, fără îndoială. Este o echipă care nici măcar nu merita să retrogradeze. A jucat senzational în retur, iar în ultima etapă a făcut-o pe Steaua campioană.
Aţi fi ajuns în fruntea Comitetului Director dacă nu eraţi membru PSD?
A contat foarte mult că sunt membru al Partidului Social Democrat. Sunt prieten foarte apropiat cu preşedintele Dan Cristodor. A fost apropiat de echipă, a venit chiar şi la meciul de la Modelu şi ne-a ajutat atunci când i-am cerut sprijinul.