joi, noiembrie 28, 2024
AcasăACTUAL26 iunie 2015 – Ziua Internaţională împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de...

26 iunie 2015 – Ziua Internaţională împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri

- Advertisement -

Începând cu anul 1987, în  fiecare an, în  data de 26 iunie, la nivelul tuturor ţărilor membre ale  Organizaţiei  Naţiunilor  Unite  se  marchează  Ziua Internaţională împotriva Consumului şi  Traficului  de Droguri. An de an, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) este  promotorul  campaniei  internaţiona1e de sensibilizare privind  provocarea majoră pe care drogurile ilicite o reprezintă pentru societate în ansamblu.

Se estimează că aproape un sfert din populaţia adultă din Uniunea Europeana, respectiv  peste  80  de  milioane  de  adulţi,  au  consumat  droguri  ilegale   într-un anumit  moment  din viaţa  lor. Amplificarea fenomenului drogurilor şi în ţara noastră, pe fondul dezvoltării reţelelor de   criminalitate organizată transnaţională, a condus la necesitatea intensificării eforturilor pentru combaterea lor.

Pornind de la experienţa acumulată de-a lungul timpului, în actuala viziune a Agenţiei Naţionale Antidrog se urmăreşte ca în România să funcţioneze un sistem coerent, integrat şi profesionist de servicii de asistenţă destinate consumatorilor de droguri, prin care să se asigure un nivel de receptivitate ridicat faţă de nevoile consumatorilor de droguri. Toate acestea vor conduce în final la menţinerea unui nivel scăzut al prevalenţei consumului de droguri.

În calitate de coordonator naţional, Agenţia are serie de responsabilităţi concretizate, în principal, în monitorizarea activităţilor desfăşurate de instituţiile publice cu atribuţii în implementarea Strategiei Naţionale Antidrog, realizarea de studii privind  evoluţia consumului şi traficului de droguri,  elaborarea  Raportului Naţional privind situaţia drogurilor în România, cooperare internaţională. De asemenea, Agenţia Naţională Antidrog este Punct Naţional Focal al Reţelei Europene de Informaţii cu privire la  Drogurişi  Dependenţa  de  Droguri (REITOX), precum şi   Punct Naţional Focal privind  precursorii  de droguri.

În  cadrul  Agenţiei  Naţionale  Antidrog,  funcţionează 17 centre regionale de prevenire,  evaluare şi consiliere antidrog şi 47 de centre de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog judeţene: 41 în  fiecare judeţ şi 6 în Bucureşti,  precum şi  5 centre de asistenţă integrată a adicţiilor – 3 în Bucureşti, 1 în Iaşi şi1 inOradea. Centrele  de prevenire au rolul de a derula diferite proiecte, campanii, activităţi de formare – educare – sensibilizare,  atât în mediul  şcolar, liceal şi universitar, cât şi în familie ş comunitate, în scopul prevenii consumului de droguri legale (tutun şi alcool), ilegale şi a substanţelor noi cu proprietăţi psihoactive.

Pentru marcarea Zilei Internaţionale împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri, Agenţia Naţională Antidrog va organiza, la nivel naţional, în data de 26 iunie 2015, o serie de activităţi specifice, de informare, conştientizare şi educare a populaţiei cu privire la problematica drogurilor în România.

Pentru marcarea acestui eveniment, specialiştii şi voluntarii CPECA Călăraşi desfăşoară în perioada 25-29 iunie 2015  activităţi de conştientizare, în principal a  populaţiei cu vârsta cuprinsă între 15-35 ani şi în subsidiar, a populaţiei generale, în legătură cu riscurile consumului de droguri, precum şi informarea şi sensibilizarea cu privire la serviciile oferite de centru, alături de partenerii instituționali în implementarea Strategiei Județene Antidrog și a Planului de Acțiune.

De asemenea, pentru implicarea în activităţile antidrog, tinerii voluntari ai CPECA au primit scrisori de mulţumire din partea Directorului ANA.

În prezent, prin implicarea directă a Agenţiei Naţionale Antidrog, conform responsabilităţilor, fenomenul drogurilor este monitorizat eficient şi profesionist, iar răspunsurile instituţionale reprezintă soluţii sigure la diminuarea efectelor acestora, atât de periculoase pentru societate.

Coordonator CPECA, Alin Cristian STAN

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite