Sărbătoare mare, azi, în lumea creştină! În calendarul creştin-ortodox se cinsteşte numele Sfintei Cuvioase Parascheva, unul din cele mai cunoscuţi sfinţi de pe meleagurile noastre, la moaştele căreia sute de mii de credincioşi vin să se închine.
Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut în prima jumătate a secolului al X-lea, în localitatea Epivat de pe ţărmul Mării Marmara, în vechea Tracie. Cuvioasa Parascheva aparţine după etnie poporului elen, dătător de atâţia sfinţi.
Chiar dacă Sfânta Cuvioasă Parascheva a aparţinut unui popor, viaţa şi faptele ei minunate au devenit un bun al tuturor.
Cuvioasa a ţinut să ne arate ea însăşi că aparţine întregii Ortodoxii, prin şederea cu moaştele sale mai bine de două secole între grecii Imperiului Bizantin, apoi 161 sau 162 de ani în Bulgaria de Nord, la Târnovo, între bulgarii şi urmaşii românităţii sud-dunărene, apoi alţi 124 de ani la sârbii din Ravaniţa şi Belgrad, iar din 1521 până în 1641 în Constantinopolul devenit Istanbul.
De aici i-a fost voia să vină la Iaşi, în 1641, şi să rămână de atunci până astăzi, şi unde, sperăm că va vrea să rămână până la sfârşitul veacurilor.
Se spune că pe când avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit într-o biserică cuvintele Mântuitorului: „Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte o determina să-şi dăruiască hainele sale săracilor.