Mircea Brânduşă. În contextul economic actual, reprezentanţii unităţilor administrativ teritoriale iau în calcul tot mai mult implementarea strategiilor de dezvoltare pe termen mediu şi lung. Pentru a le putea pune în practică edilii se orientează puternic spre sursele de finanţare care să le ofere independenţă faţă de banii primiţi de la Consiliul Judeţean. Acest lucru se întâmplă şi în comuna călărăşeană Plătăreşti, unde am stat de vorbă cu Florin Dumitrescu, un primar deschis la nou, dornic să aducă modernizarea într-o comună care cândva era necunoscută pe harta judeţului.
Rep: De mai bine de 7 ani ocupaţi fotoliul de primar al comunei Plătăreşti. Aţi ajuns greu în acest post, dle Dumitrescu?
F.D.: Privind în urmă, aş putea spune acum că drumul spre primărie nu a fost foarte dificil, dar a presupus unele eforturi. A fost nevoie de un dialog permanent, ca să ne convingem reciproc, eu pe alegători şi ei pe mine, că împreună putem construi un viitor mai bun pentru noi toţi. Însă aceşti oameni deosebiţi, locuitorii comunei Plătăreşti, meritau şi merită mai mult. Sunt cinstiţi, gospodari şi săritori la nevoie. Îţi este mai mare dragul să lucrezi cu ei. Pentru ei, uşa biroului meu este în permanenţă deschisă, neexistând program de audienţă. Îi cunosc pe toţi cei aproximativ 4300 de locuitori şi vă spun sincer că a-i privi pe toţi senin, cu inima deschisă, mi se pare a fi un lucru care ţine de bun simţ, dar, din punctul meu de vedere, şi de o minimă recunoştinţă faţă de cei care m-au ales în fruntea lor şi au încredere în mine.
Rep: Vă rog, spuneţi mai multe despre dialogul dvs cu locuitorii comunei, despre colaborarea dvs cu ei, despre ce aţi pus în practică împreună cu ei.
F.D.: Cu căldura zâmbetului şi seninul privirii s-a născut dorinţa de a construi împreună. Am realizat deja anumite proiecte, dar mai avem foarte multe de făcut împreună. Nu vreau să-i dezamăgesc nicicum. Oferta electorală a fost bogată şi ispititoare având ca prim obiectiv o viaţă mai bună a oamenilor de aici. Acest lucru presupune grijă pentru şcoli, pentru sănătate, pentru drumuri. Înseamnă să acordăm o atenţie aparte turismului, respectării mediului, crearea unor condiţii de viaţă cât mai apropiate de acelea de la oraş şi aşa mai departe. Dar n-aş vrea să trec prea uşor peste potenţialul turistic al locurilor, în legătură cu care doresc să subliniez ca o paranteză, că pe raza comunei noastre se află Mânăstirea Plătăreşti, ctitorită la 1646 de voievodul Matei Basarab, al cărui hram este Sf Mercurie. Chiar duminică, 15.11.2015, s-a efectuat o slujbă de sfinţire a Trapezei din incinta Mânăstirii, un eveniment bisericesc deosebit pentru comunitate la care a participat însuşi Înalt Preafinţitul Vincenţiu, episcopul Sloboziei şi Călăraşilor. De asemenea, ne-a onorat cu prezenţa, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Răducu Filipescu.
Rep: Faptele mărunte sau mari dau la un loc măsura celor care le realizează. Care sunt acestea?
F.D.: Comuna este compusă din 5 sate: Plătăreşti, Dorobanţu, Renaşterea, Podu Pitarului şi Cucuieţi. Modul de conlucrare între primărie şi oameni cred că poate fi un model şi pentru alte comunităţi. Eu îi privesc egal şi cu aceeaşi grijă pe toţi. M-au ajutat în tot ce am întreprins şi sincer vă spun că fără sprijinul lor nu puteam să fac ceea ce mi-am propus, respectiv: Reabilitare, modernizare şi dotare cu centrală termică a Şcolii Gimnaziale cu clasele I-VIII din satul Plătăreşti, proiect finanţat prin FEADR în valoare de 100.000 euro; Reparaţia capitală a Şcolii Gimnaziale cu casele I-IV din satul Cucuieţi, modernizată, proiect finanţat prin MDRT în valoare de 100.000 euro; Reabilitare şi extindere reţea alimentare cu apă şi sistem canalizare pe o lungime de 23 km şi staţie de epurare a apelor uzate menajere, proiecte finanţate prin PNDL. Deşi avem proiect de asfaltare pe o lungime de 5 km am luat decizia că vor fi asfaltate străzile doar acolo unde s-au încheiat lucrările de infrastructură – finalizarea sistemului de canalizare. Tot în acelaşi set al preocupărilor noastre a intrat modernizarea iluminatului public stradal precum şi lucrări de pietruire a drumurilor comunale. În acest sens, prin HG nr 911/03.11.2015 privind repartizarea pe judeţe a sumelor necesare pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile comunale, am primit în data de 6.11.2015 suma de 107.000 lei pentru pietruirea DC 59 – 2 km şi D 60 – 4 km. Modernizarea Centrului medical de permanenţă care funcţionează cu 5 medici specialişti.
Rep: Pentru viitor, ce obiective se află pe agenda dvs de lucru?
F.D.: Nu m-aş lansa încă în implementarea altor proiecte, câtă vreme nu am încheiat lucrările la apă şi canalizare. Totuşi, gândul meu se îndreaptă şi către viitor fiindcă avem multe în plan, printre priorităţi numărându-se înfiinţare alei pietonale, lucrări de decolmatări ale lacurilor Lepedeu şi Tătaru, înfiinţare spaţii verzi cu locuri de joacă pentru copii în toate cele 5 sate, modernizarea celor două Şcoli din satele Dorobanţu şi Renaşterea şi, nu în ultimul rând, racordarea comunei Plătăreşti la magistrala de gaze naturale ce va face legătura între Municipiul Olteniţa şi capitala României, Bucureşti.
Rep: 2016 va fi un an electoral. Luaţi în calcul o nouă candidatură? De ce? Ce le transmiteţi adversarilor dvs? Ce mesaj aveţi pentru concetăţenii dvs?
F.D.: Da, voi candida pentru un nou mandat. O fac pentru că trebuie să termin ceea ce am început. În caz de reuşită, voi lucra în aceeaşi formulă, cu acelaşi viceprimar Nelu Lazăr, cu aceeaşi echipă de consilieri. Viitorilor mei adversari le transmit că trebuie să ţină cont de dorinţa de a face lucruri benefice comunităţii şi nu de ambiţia personală de a urca pe scaunul de primar. Concetăţenilor mei le doresc sănătate şi să petreacă sărbătorile de iarnă cu pace în suflet şi multă fericire!