Mircea Brânduşă. Primarul de la Chirnogi, ing.Irinel Roman, tace şi face. În săptămâna ce s-a încheiat, prietenia de trei ani dintre locuitorii din Chirnogi şi cei din zona administrativă a municipalităţii Tutrakan (Turtucaia) Bulgaria s-a materializat prin semnarea oficială a actului de înfrăţire între cele două localităţi de pe malul Dunării. Peste 1000 de zile de colaborare la toate nivelurile, începând de la nivelul Consiliului Local Chirnogi, instituţia Primariei, aparatul administrativ al primarului şi până la nivelul de jos al oamenilor simpli care s-au implicat direct şi fără vreun scop anume, ţinând cont doar de impulsul inimii lor ce le dictează doar să-i cunoască şi să fie prieteni cu fraţii lor de dincolo de Dunăre. Datorită implicării autorităţilor publice s-a creat un „POD AL PRIETENIEI” peste Dunăre, chiar dacă astăzi mai mult se vorbeşte decât se face, iar ideea podurilor dunărene rămâne încă doar un deziderat şi un vis frumos, iată că la Chirnogi s-a realizat un „pod” temeinic.
Întrebat despre această înfrăţire, primarul Roman ne-a răspuns: „La Chirnogi s-a realizat totul din inimă, oamenii având sufletul deschis, toate întâlnirile s-au realizat pe bază de voluntariat fiind implicaţi pe lângă oficialităţi, preoţii comunei, profesori, elevi, studenţi, pensionari şi mulţi alţii”. Într-adevăr, la aceste întâlniri mixte româno-bulgare, desfăşurate la Chirnogi (întâlnirea istorică a doi mari ierarhi, zilele comunei, sfintiri de troiţe, lansări de carte, celebrări ale unor zile festive, etc) şi pe malul celălalt al Dunării atât la Tutrakan, Sumenţi, Varnenţi, Nova Cerna (unde au avut loc acţiuni comune ca: Dunărea de Foc, Ziua Tutrakanului, ceremonii de cinstire a eroilor comuni de la Memorialul de la Daidar – locul marii bătălii din 1916 etc) – s-au implicat sute de oameni ce au realizat efectiv ÎNFRĂŢIREA înainte de a fi semnate actele oficiale.
Bucuria ce se citeşte în ochii sinceri ai tânărului primar Roman, când povesteşte despre relaţia cu primarul de la Tutrakan, doctorul Dimiter Stefanov, lasă impresia că s-a creat o legătură de suflet, amândoi având un singur ţel comun: să realizeze un progres pentru comunităţile locale din care provin şi pe care le administrează, să transforme în bine condiţiile de viaţă ale oamenilor din ambele ţări. Irinel Roman ,,seamănă de trei ani seminţe bune în această ţărână a prieteniei româno-bulgare”.
În această toamnă târzie culege roadele muncii sale pentru comunitate. Specialiştii din primărie lucrează documentaţiile necesare a 4 proiecte transfrontaliere româno –bulgare ce vor schimba pozitiv ambele localităţi. De ce este îndreptăţit Chirnogiul pentru a accesa fonduri europene tranfrontaliere? Răspunsul lui Irinel Roman este foarte pertinent: „Pentru că este singura localitate de pe malul românesc al Dunării care merită cu adevărat să beneficieze de aceste proiecte europene. Este localitatea ce nu vine astăzi „înfometată” la masa axelor europene transfrontaliere, doar pentru a aduce bani europeni pentru că aşa este la modă. Are acest „drept” pentru că vreme de trei ani, necondiţionat şi fără bani, a investit în această prietenie româno –bulgară: ore, kilometri făcuţi, telefoane, efort, sentimente şi suflet.
În aceste condiţii este normal ca aceste strădanii să se concretizeze şi în proiecte ce vor ţine vie peste generaţii această prietenie între popoare!” Cele patru proiecte vizează următoarele obiective: realizarea unei case de cultură foarte amplă, a unui muzeu, a unui mic port cu o reţea de infrastructură şi a unui centru filantropic creştin. Toate acestea se pot materializa la Chirnogi întrucât oamenii pun suflet în tot ceea ce fac şi cu siguranţă îi vor acorda încrederea lor pentru încă un mandat. Pentru perioada următoare, primarul Roman are visuri îndrăzneţe şi gânduri mari pentru comunitate.
De asemenea este optimist că alături de semenii săi, cu ajutorul lui Dumnezeu şi sprijinul autorităţilor locale şi judeţene, se vor înfăptui multe lucruri bune la Chirnogi. Şi ca să dovedească acest lucru, în cursul acestei săptămâni au demarat lucrările la reţeaua de canalizare: mai întâi într-o primă etapă, se vor realiza 23 km din cei 50 cât măsoară întreaga reţea şi la asfaltarea a 15 km de drumuri comunale de interes public. Nu în ultimul rând, Irinel Roman a răspuns prezent invitaţiei omologului său de la Plătăreşti, particind duminică, 14.11.2015 la un eveniment un cultural- bisericesc, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Răducu Filipescu şi de Înalt Prea Sfinţitul Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor. Primarul Roman lansează invitaţia tuturor celor interesaţi să participe la întâlnirile româno-bulgare, la care vor simţi sinceritatea şi temeinicia acestei prietenii. Proxima ocazie, sărbătorile de iarnă care se apropie cu paşi repezi.