Asta au gândit elevii din Tonea atunci când au văzut autocarele în care se aflau şcolarii Şcolii nr 5. Maşinile erau pline ochi cu rechizite, îmbrăcăminte, fructe, jucării şi dulciuri numai pentru ei.
Pe o zi geroasă de 18 decembrie, cadrele didactice ale Şcolii „Nicolae Titulescu” din Călăraşi, însoţite de părinţi şi şcolari au luat drumul satului Tonea ce aparţine de comuna Modelu. Saci cu fructe, dulciuri, rechizite şi îmbrăcăminte au umplut holul şcolii dar mai cu seamă au umplut inimile a 100 de suflete care aşteptau nerăbdătoare darurile.
„Ştiu că exista copii, ca şi noi, care trăiesc mult mai bine şi care au mult mai multe jucării decât noi.”, a spus cu ochii în lacrimi o fetiţă. Are 8 ani şi viaţa a făcut să se nască la ţară, într-o familie de oameni nevoiaşi, dar muncitori. Faptul că alţi micuţi de vârsta ei se gândesc să dăruiască puţin, a emoţionat-o.
Emoţionante au fost şi programele artistice oferite micilor oaspeţi de cele 4 clase ale unităţii de învăţământ din satul Tonea. Îmbrăcaţi în magi, Moşi Crăciuni sau zâne ale zăpezii, elevii s-au ambiţionat să le demonstreze „omologilor” lor că şi la sat serbarea are acelaşi farmec. Rolulurile apoi s-au schimbat şi colinda s-a mutat în tabăra oaspeţilor. O zi minunată ce a luat sfârşit cu zâmbete şi prietenii de ambele părţi. Acţiunea nu este la prima „abatere”.
În fiecare an, şcolarii de aici sunt îndemnaţi prin daruri şi proiecte să nu părăsească şcoală, pentru că „cei care renunţă nu vor fi niciodată învingători”. Acesta fiind şi motto-ul proiectului de parteneriat educaţional. Şi-au dat mâna în această generoasă campanie: Inspectoratul Judeţean Şcolar prin prof. ing. Silviana Sestacovschi, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenta Educaţională, Şcoala Primară nr. 1 Tonea şi Şcoala Gimnaziala „Nicolae Titulescu”. Sufletul proiectului este format din 4 doamne profesoare: Florica Gheorghe (grupa pregătitoare), Cristina Radu (clasa a I-a F), Florenţa Gigi Voicu (clasa a II-a F) şi Maria Robescu, reprezentând clasa a III-a A.
„Acţiunea a fost un real succes, şi asta am realizat văzând chipurile copiilor. Ne-am bucurat să-i vedem cu câtă dăruire au pregătit programele artistice pentru noi iar momentul de început, când fiecare copil din Tonea a oferit câte o felicitare elevilor noştri, a fost minunat. Pe hârtie au desenat, cu mânuţele lor, ceea ce îşi doresc cel mai mult: brad împodobit şi un Moş darnic. Mulţumim părinţilor care au fost alături de noi dar şi elevilor care s-au simţit că într-o poveste şi care au învăţat o lecţie în urma acestei vizite.”, ne-a declarat prof. Cristina Radu. Ca o noutate în proiect, anul acesta Club „Lions” Călăraşi a fost alături de dascăli, părinţi şi copii, oferind 400 de caiete şi pixuri. Marinela Drăgănescu, Nicoleta Drăgulin şi Silviu Drăgan nu au uitat ce înseamnă un zâmbet pe chipul unui copil.