marți, octombrie 29, 2024
AcasăACTUALITATEAcţiune pentru creşterea siguranţei traficului rutier prin prevenirea accidentelor în care sunt...

Acţiune pentru creşterea siguranţei traficului rutier prin prevenirea accidentelor în care sunt implicate autovehiculele de transport persoane

- Advertisement -

Poliţiştii rutieri au desfăşurat în perioada 21 – 27 ianuarie a.c., pe raza judeţului Călăraşi, acţiuni de control în trafic pentru reducerea riscului rutier în transportul rutier public de persoane prin prevenirea accidentelor în care ar putea fi implicate acest tip de vehicule şi asigurarea unui climat de legalitate în domeniul transportului rutier de persoane

În anul 2012, la nivel naţional, vehiculele având capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri (microbuze, autobuze, autocare) au fost implicate cu vinovăţie în producerea a 94 accidente grave, soldate cu decesul a 15 persoane şi rănirea gravă a altor 124 de persoane. Factorii identificaţi ca favorizanţi în producerea accidentelor, în care sunt implicate astfel de autovehicule, sunt: maniera agresivă de conducere, nerespectarea normelor rutiere, oboseala la volan, echiparea necorespunzătoare a vehiculelor, transportul mai multor persoane decât capacitatea de transport.

La nivelul judeţului Călăraşi, în anul 2012, nu au s-au produs accidente în care să fie implicate autovehicule destinate transportului de persoane.

În cadrul acţiunilor derulate zilnic, în perioada 21 – 27 ianuarie a.c., în intervalele orare 06,00 – 10,00 şi 16,00 – 19,00, poliţiştii au verificat 213 autovehicule de transport rutier de persoane, fiind constatate 50 de încălcări ale regulilor de circulaţie şi a legislaţiei din domeniul transporturilor sau normelor de convieţuire socială.

Printre cele mai grave reguli de circulaţie încălcate de conducătorii autobuzelor şi microbuzelor au fost cele legate de depăşirea capacităţii de transport a vehiculelor (pasageri transportaţi în picioare, mai mulţi decât numărul de locuri) şi depăşirea regimului legal de viteză în localitate.

Poliţiştii rutieri apreciază că ambele tipuri de abateri pot genera oricând  adevărate tragedii rutiere pe drumurile publice.

În ceea ce priveşte încălcarea legislaţiei în domeniul transporturilor, conducătorul unui microbuz, care efectua transport rutier public de persoane, pe ruta Bucureşti – Olteniţa, fără a emite bilete de călătorie tuturor pasagerilor, a fost sancţionat conform HG 69/2012, cu amendă în valoare de 8.000 lei.

Şi conducătorul altui microbuz, care a adresat cuvinte şi expresii jignitoare unui pasager transportat, a fost sancţionat conform prevederilor Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, cu amendă în valoare de 400 lei.

 

 

 

 

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite