Prezent în prima conferinţă de presă în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Călăraşi, Valentin Barbu a vorbit despre proiectul deşeurilor solide, dar şi de licitaţia ce va avea loc pentru stabilirea operatorilor de colectare a deşeurilor.
„Vis-a-vis de centrul de management integrat al deşeurilor solide, de pe raza administrativă a comunei Ciocăneşti. Lucrările au fost terminate anul trecut în august, construcţia este la standard european. A fost atribuit operatorul care face managementul centrului, firma Iridex Bucureşti, acum o lună. El are o perioadă de mobilizare condiţionată de delegarea şi a operatorilor de colectare şi transport. Am vorbit cu domnul delegat să se ocupe de centrul respectiv şi a fost de acord ca sub avizul autorităţii de management să înceapă operarea la 1 august, cel mai probabil, pentru că este condiţionat de obţinerea unei autorizaţii integrate de mediu. Şi în acel moment operatorii actuali pot depozita la staţiile de transfer, dintre care cea mai mare este la Călăraşi, în zona Combinatului Siderurgic, şi însemna un efort mai mic pentru operatorii actuali, practic demararea proiectului în sine. Pe 12 iulie există termenul limită pentru depunerea ofertelor pentru cele 4 loturi ale judeţului Călăraşi, la care vor participa, cred eu, cel puţin 4-5 mari operatori. Operatorul delegat de la Ciocăneşti operează şi staţiile de transfer, aşa este gândit proiectul şi este gândit foarte corect. Deci, în concluzie dacă vor veni pe 12 iulie, şi vor veni cu siguranţă, oricum licitaţia se face pe OUG 34… cred că cel mai probabil în octombrie vom avea noi operatori delegaţi. Sper să se şi atribuie pe cele 4 zone şi sper ca împreună cu primarii să reuşim să facem contracte direct cu generatorii de deşeuri, cu cetăţenii şi încercăm să educăm într-un fel, să recicleze selectiv, este foarte important pentru că altfel nu ne vom atinge obiectivele.”
Vicepreşedintele Valentin Barbu a fost întrebat şi de tarife, dacă ar putea fi mărite.
„Preţul se va modifica cu acordul ANRSC şi în primul rând cu AGA, constituită din fiecare primăria a judeţului, deci va fi întotdeauna un echilibru. Dacă operatorul solicită o mărire de tarif nejustificată, nu se va aproba în AGA… Preţul teoretic ar trebui să scadă, practic ţine de ce ofertă vor face cei care vor participa la licitaţie. În mediul urban, deci nu numai în Călăraşi, Olteniţa, Fundulea, Lehliu, Budeşti, preţul porneşte de la 11,2 lei în jos, Probabil, în funcţie de analiza de cost, sper eu să nu fie o creştere faţă de actualul tarif. Este posibil să avem un leu în plus.”