joi, noiembrie 28, 2024
AcasăEVENIMENT„Vocea filmului românesc”, Irina Margareta Nistor, vine la Călărași la festivalul Tenaris...

„Vocea filmului românesc”, Irina Margareta Nistor, vine la Călărași la festivalul Tenaris CineLatino

- Advertisement -

Între 1 și 3 iulie, festivalul Tenaris Cinelatino aduce, în premieră la Călărași, o selecție a celor mai reprezentative filme realizate în ultimul an în România și America Latină. Cele trei zile de proiecții gratuite vor avea loc la Centrul Cultural Județean – sala „Barbu Știrbei” și vor oferi publicului acces la filme prezentate și premiate la mari festivaluri internaționale.

Festivalul se va deschide vineri, 1 iulie, la ora 19.00, cu „Ultimul nostru tango”, povestea unei incredibile povești de dragoste ce se întinde pe mai bine de cinci decenii! Filmul urmărește viața a doi dintre cei mai renumiți dansatori ai tuturor timpurilor, María Nieves Rego și Juan Carlos Copes, care s-au întâlnit când erau adolescenți și au dansat împreună o viață întreagă. Acest film argentinian este prima ocazie în care cei doi vorbesc despre momentele în care s-au iubit, s-au urât și au trecut prin despărțiri dureroase, fiind însă întotdeauna uniți de pasiunea lor pentru muzică și dans.

Cinematografia sud-americană va mai fi prezentă în Tenaris Cinelatino și prin producții din Columbia, precum filmul „Între pământ și mare” (sâmbătă, 2 iulie, ora 17.00) și Brazilia, de unde vine „Profesorul de vioară”, o poveste emoționantă a unui tânăr violinist care încearcă, prin muzică, să schimbe viața tinerilor din zonele sărace ale țării (duminică, 3 iulie, ora 19).

Invitată specială a acestei ediții este Irina Margareta Nistor, „vocea filmului românesc” și cea care a reușit, în perioada comunistă, să dubleze în limba română mii de filme, sfidând astfel aparatului represiv al Securității. În acest fel, Irina Margareta Nistor a devenit o voce a libertății, prin intermediul căreia milioane de români au avut acces la cultura și filmele din spațiul american și vest-european, dar au putut vedea și cum arată în realitate viața din țări democratice și prospere. Povestea acestei realizări extraordinare a fost surprinsă în documentarul „Chuck Norris versus comunism”, regizat de Ilinca Călugăreanu, care examinează rolul avut de casetele video distribuite „pe sub mână” în căderea regimului dictatorial din România. Documentarul a fost numit „un debut câștigător, care celebrează impactul cultural al Hollywood-ului” de celebra revistă Hollywood Reporter, un reper în lumea filmului, și „o privire caldă asupra unei improbabile forme de rezistență” de Screen International.

Filmul va fi proiectat duminică, 3 iulie, de la ora 17.00, fiind urmat de o discuție cu Irina Margareta Nistor, care va spune povestea acelor vremuri și va răspunde întrebărilor publicului din Călărași.

„București NonStop”, o comedie care surprinde personajele ce se preumblă într-o singură noapte pe la un butic din capitală, „Lumea e a mea”, o privire în mentalitatea și viața adolescenților români de astăzi prin ochii Larisei, o tânără care ar face orice pentru a imagine, influență și putere, dar și „Acasă la tată”, o emoționantă poveste despre familie și relații, completează oferta de filme românești a acestei ediții.

„Tenaris CineLatino urmărește să ofere șansa fiecărui iubitor de film din Călărași să descopere pelicule recente, de calitate, câștigătoare ale unor premii internaționale. Este modul prin care TenarisSilcotub contribuie la deschiderea de noi orizonturi culturale și creează noi punți de comunicare între România și America Latină, două spații în care compania își are rădăcinile”, spune Mirela Mihalcea, coordonator Dezvoltare Socială TenarisSilcotub.

Selecția filmelor a fost realizată în parteneriat cu Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), organizatoarea celui mai mare eveniment de profil din sud-estul Europei, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) și cu sprijinul Fundacion PROA, care coordonează evenimentele culturale organizate de Tenaris la nivel mondial.

Festivalul Tenaris CineLatino se află la cea de-a cincea ediție și are loc în Călărași, Zalău și Câmpina, cele trei orașe din România în care are unități de producție compania TenarisSilcotub, formată dintr-o echipă de 1.600 de profesioniști care produc țevi din oțel fără sudură, folosite în industriile de petrol, gaze, a energiei, auto și mecanică.

Mai multe informații despre fiecare film din festival sunt publicate pe pagina de Facebook a evenimentului, Tenaris CineLatino.

Festivalul Tenaris CineLatino este organizat de TenarisSilcotub, TIFF, Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (AFPR) şi Fundacion PROA, în parteneriat cu Primăria Municipiului Călărași și Consiliul Județean Călărași.

Această iniţiativă este în concordanţă cu sprijinul oferit de compania Tenaris unor festivaluri de film din diferite regiuni ale lumii, printre care Latin Wave în Houston, SUA şi în Calgary, Canada; Cinelatino în Bergamo, Italia; Festival de Cine Latinoamericano în Monterrey, Mexic organizate împreună cu parteneri locali precum Muzeul de Arte Frumoase din Houston; Festivalul Internaţional de Film Calgary; Festivalul Internaţional de Film Bergamo; şi Festivalul Internaţional de Film Monterrey.

Programul complet al proiecțiilor

Tenaris CineLatino, ediția a V-a

Călărași, 1-3 iulie 2016

1 iulie

19:00 Ultimul nostru tango („Un tango mas”)

Documentar/muzical. Argentina, 2015. Durată: 85 min.

2 iulie

17:00 Între pământ și mare („La ciénaga – entre el mar y la tierra”)

Dramă. Columbia, 2016. Durată: 98 min.

19:00 București NonStop

Comedie/dramă. România, 2015. Durată: 86 min.

21:00 Lumea e a mea

Dramă. România, 2015. Durată: 104 min.

Acest film este recomandat doar celor peste 15 ani!

3 iulie

17:00 Chuck Norris versus comunism

Documentar. România, 2015. Durată: 78 min.

În prezența invitatei speciale Irinei Margareta Nistor

19:00 Profesorul de vioară („Tudo Que Aprendemos Juntos”)

Dramă/muzical. Brazilia, 2015. Durată: 102 min.

21:00 Acasă la tata

Comedie/dramă. România, 2015. Durată: 91 min.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite