Guvernul a decis alocarea temporară a sumei de 822 milioane lei pentru efectuarea plăților reprezentând prefinanțarea cheltuielilor aferente schemelor de plăți directe, a măsurilor de informare și promovare pentru produsele agricole pe piața internă și în țările terțe, a celor de promovare a vinurilor, a măsurilor de piață și intervenție în agricultură.
Din aceste fonduri vor fi finalizate plățile către beneficiarii schemelor de plăţi directe pentru Campania 2015 și vor fi asigurate fondurile pentru 2016 în ce priveşte măsurile de informare şi promovare prezentate mai sus.
Decontarea plăților se va face de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) prin virament în contul beneficiarilor până la data de 30 noiembrie 2016.
Totodată, măsura are rolul să stimuleze gradul de absorbție a fondurilor alocate pentru agricultură aferente schemelor de plăți directe finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).
Suma de 822 de milioane lei se alocă temporar, până la 31 decembrie 2016, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, din venituri din privatizare și va fi rambursată din sumele restituite cu această destinație de către Uniunea Europeană.
Actul normativ se aliniază legislației comunitare în domeniu și vine în sprijinul producătorilor agricoli români care beneficiază de aceste scheme de finanțare.
Informații suplimentare:
Schemele de plăți directe care se aplică începând cu anul 2015, categoriile de beneficiari ai acestor scheme de plăți, precum și condițiile generale de eligibilitate pentru acordarea plăților au fost stabilite în baza Ordonaței de Urgență a Guvernului nr. 3/2015.
Conform Legii bugetului de stat pe anul 2016 nr. 339/2015, ajutorul financiar este alocat temporar din vărsăminte din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului de către Ministerul Finanțelor Publice și vine în completarea unor sume alocate anterior, pentru asigurarea unui necesar de fonduri stabilit la suma de 7,6 miliarde lei.