Comisia Europeană a lansat la 10 ianuarie 2013, la Dublin, Anul European al Cetăţenilor, un an dedicat drepturilor care decurg din statutul de cetăţean al Uniunii Europene.
Acest An European coincide cu un moment de răscruce al procesului de integrare europeană, întrucât în 2013 se împlinesc 20 de ani de la introducerea, în 1993, prin Tratatul de la Maastricht, a cetăţeniei europene.
Vicepreşedintele Comisiei Europene Viviane Reding, comisarul pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie a declarat cu acest prilej:
„Cetăţenia europeană este mai mult decât un concept. Este o realitate tangibilă, care se traduce în beneficii concrete pentru cetăţeni. Comisia Europeană doreşte să-i ajute pe oameni sa înţeleagă cum pot beneficia în mod direct de propriile drepturi şi vrea să cunoască punctul lor de vedere privind viitorul Europei. Cetăţenii europeni trebuie să fie în măsură să îşi exprime preocupările şi să pregătească terenul pentru alegerile europene viitoare. A venit momentul să ne implicam cu toţii activ în definirea viitorului nostru comun.”
Prin desemnarea anului 2013 drept An European al Cetăţenilor, Comisia Europeană îşi respectă angajamentul asumat în cadrul Raportului privind cetăţenia UE şi răspunde apelului Parlamentului European în acest sens. Pe durata acestui an Comisia va publica un al doilea raport privind cetăţenia Uniunii, care va servi drept plan de acţiune pentru eliminarea obstacolelor încă prezente care împiedică cetăţenii să beneficieze pe deplin de drepturile lor de cetăţeni ai UE.
Datorită cetăţeniei UE – care nu înlocuieşte cetăţenia naţională, ci o completează – toţi cetăţenii celor 27 de state membre ale UE beneficiază, în calitatea lor de cetăţeni ai UE, de un set de drepturi suplimentare, printre care se numără: dreptul de a vota şi de a candida la alegerile locale şi europene în ţara din UE în care locuiesc, dreptul la protecţie consulară în străinătate în aceleaşi condiţii ca şi cele aplicate resortisanţilor ţării în cauză, precum şi dreptul de a adresa petiţii Parlamentului European.
Pentru a marca acest an, Consiliul Judeţean Călăraşi va desfăşura activităţi menite să asigure, la nivel local şi judeţean, sensibilizarea cetăţenilor cu privire la drepturile pe care le au şi la capacitatea lor de a le exercita în viaţa cotidiană.