duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăSPORTA fost inaugurată Sala de Box „Ioan Damian” din Călăraşi

A fost inaugurată Sala de Box „Ioan Damian” din Călăraşi

- Advertisement -

Deşi funcţionează de mai bine de un an într-un spaţiu amenajat cu sprijinul Primăriei Municipiului Călăraşi, într-o fostă centrală de cartier, Sala de Box a municipiului a fost inaugurată joi, 26 ianuarie a.c., după finalizarea integrală a lucrărilor de amanajare.

În prezenţa unei numeroase asistenţe formate din reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, sponsori şi iubitori ai sportului cu mănuşi, a preşedintelui Federaţiei Române de Box, Vasile Câtea, a fost oficiată o slujbă religioasă de sfinţire a lăcaşului urmată apoi de cuvintele de deschidere ale directorului CSM Călăraşi, profesor Dumitru Chirilă, care a pus accentul pe nevoia de a avea cât mai multe baze sportive de acest gen.

Acesta a dorit să le muţumească tuturor celor care s-au implicat pentru ca această sală să prindă contur precum şi celor care au făcut posibile rezultatele de excepţie ale CSM Călăraşi.

„Este nevoie de baze sportive. Nu se poate performanţă fără copii şi baze sportive. Pentru că edilii noştri, împreună cu noi, şi-au dorit marea performanţă considerăm că această realizare, această sală minunată care va fi lăcaşul sacru al antrenorilor şi sportivilor este un act, pe lângă faptul că era o necesitate, de normalitate. Pentru că este normal ca cei care ne conduc să-şi respecte cetăţenii şi valorile, să creeze condiţiile pentru afirmarea lor şi este foarte important că domnul primar Drăgulin şi echipa dânsului au înţeles importanţa sportului, iar această echipă a ţinut în mod deosebit să recompenseze rezultatele sportivilor şi antrenorilor noştri construind această minunată sală. Ei sunt principalii vinovaţi, dar la construcţia Clubului Sportiv Municipal şi la obţinerea rezultatelor sportivilor şi antrenorilor CSM au contribuit enorm de mulţi oameni cărora le mulţumim în mod deosebit.”, a afirmat Dumitru Chirilă.

Pentru contribuţia avută la dezvoltarea sportului călărăşean, directorul CSM Dumitru Chirilă a înmânat diplome de onoare domnilor Daniel Ştefan Drăgulin – primarul municipiului Călăraşi, Vasile Iliuţă – preşedintele CJ Călăraşi, George Iacob – prefectul judeţului Călăraşi, Marius Dulce – fost viceprimar al municipiului (iniţiatorul proiectului Sălii de Box), Virgil Dumbravă – fost viceprimar, Nicolae Dragu – fost primar, dar şi lui Ioan Damian, cel care a dat şi numele sălii.

Sala de box a primit, începând din această săptămână, numele celui care a fost arbitru de box republican, IBA şi AIBA, Ioan Damian. Emoţionat de moment, Ioan Damian le-a povestit celor prezenţi cum a ajuns să calce pentru prima oară într-o sală de box.

„Ce poţi să spui într-o asemenea situaţie, într-un asemenea moment cu totul şi cu totul neaşteptat pentru mine… Mă impresionează şi, sincer să fiu, am emoţii pentru faptul că au venit de la Bucureşti colegii mei de liceu – Nelu Popa, Puiu Chivu, Sergiu „Ceapă”, cum îi spun călărăşenii, care a mers cu mine la vreo 15 ediţii de Centuri de Aur, când arbitram cu peşti în portbagaj şi cu roţi de caşcaval… Eu am început în arbitraj fiind acel puşti de la Călăraşi cu părul lung şi am ajuns astăzi într-o zi în care primesc telefoane din ţară şi îmi spun toţi „nea Ninele”… E mare lucru să traversezi un asemena timp şi la vârsta mea vă doresc să ajungeţi toţi, să o depăşiţi cu mult şi să fiţi toţi sănătoşi. Dumnezeu ne dă fiecăruia o singură călătorie pe lumea asta, numai El ştie cât durează! Hai să încercăm să o facem cât mai frumoasă pe a noastră şi în primul rând să nu o urâţim pe a celorlalţi, că se poate întâmpla şi asta, şi se poartă, mai ales în zilele de acum. ” – Ioan Damian.

A pus pentru prima dată mănuşile de box în mâini dintr-o joacă, pe când avea doar 13 ani, într-o luptă cu un prieten de-al său, ring fiind foişorul din Parcul Central. Aşa a început aventura sa în lumea boxului. Damian a recunoscut că nu a fost prea talentat la box şi, după mai mulţi ani petrecuţi în sala de box, a decis să se apuce de arbitraj, activitate pe care a întreprins-o cu mult succes. Una dintre cele mai frumoase amintiri o are de la Olimpiada de la Sidney, acolo unde, arbitru fiind, a avut ocazia să îl vadă şi să îl atingă pe marele Muhammad Ali. „Să ajungi tu, un copil născut pe malurile Borcei, într-o zi să îl atingi pe Cassius Clay, pe care doar pe programele de la bulgari îl vedeam, este pentru mine o mare realizare!”, a mai spus Ninel Damian.

Preşedintele Federaţiei Române de Box, Vasile Câtea, fost boxeur şi arbitru de box, s-a arătat încântat de sala de box din Călăraşi.

„Această sală de box de la Călăraşi este, poate, în primele două, trei săli din ţară ca şi dotări, ca şi servicii şi asta nu poate decât să ne bucure. Dacă tot sunt prezente aici autorităţile locale aş propune, pentru că există un proiect drag mie şi pe care doresc să îl implementez în mai multe judeţe, să creăm un Centru de Excelenţă pentru copiii din judeţul Călăraşi care doresc să facă box. Pentru asta, şi suntem de acord cu toţii, statul trebuie să se implice în promovarea sportului de masă. Noi nu mai avem un cult al mişcării, cultura competiţiei, a dispărut spiritul concurenţial. Este de datoria noastră să cultivăm acest spirit de campioni. Se vorbeşte mereu că în România sunt două domenii strategice – educaţia şi sănătatea… Sportul le îmbogăţeşte pe amândouă. Prin sport faci educaţie într-un mod mult mai plăcut şi mai atractiv pentru tineri iar prin sport eşti mai sănătos… Eu nu pot decât să îi felicit pe cei care sunt truditorii acestei săli – familia Anghel dar şi pe cei care au realizat această sală.” – Vasile Câtea.

Preşedintele FRB, Vasile Câtea, i-a înmânat lui Ioan Damian o plachetă omagială, spunând că i-a fost un adevărat model în cariera de arbitru.

Primarul Daniel Drăgulin le-a promis celor fac sport în Călăraşi că Primăria va continua să finanţeze toate sporturile, fotbal, futsal, handbal, box, atletism, etc pentru că sunt printre puţinele domenii care promovează numele oraşului şi judeţului în ţară şi în afara ei.

„Sportul în general nu înseamnă  1 an, 2-3, înseamnă ani de zile de eforturi financiare, umane de sacrificii umane acestea ducând iată la o sală pe care o vedem aici şi participăm la sfinţirea ei. Nu doar de când sunt primar, pentru că atunci când eram vicepreşedinte la Consiliul judeţean domnul Dragu era cel care se ocupa de municipiu şi a pus bazele dezvoltării sportului călărăşean. Alături de ei, noi împreună cu Ninel, cu domnul director, cu care am colaborat şi sper să colaborez în continuare, împreună cu foştii mei colegi din Primărie, care au fost până în 2016, cu actualul Consiliu  Local, pentru că am aprobat ultimii bani pentru a fi finanţate şi terminate lucrările aici. Am încercat să nu fim subiectivi, din contră, să demonstrăm că în Călăraşi apreciem mişcarea sportivă. Când spun mişcarea sportivă nu spun handbal, îi văd pe domnii profesori de la canotaj, nu v-am uitat pentru că avem în obiectiv, şi acum le arunc mingea colegilor mei consilieri, să facă o bază nautică.

Dar este un paradox şi vreau să-l aduc la cunoştinţa tuturor, îmi pare rău că nu este domnul ministru aici, culmea, finanţăm Clubul Sportiv Municipal care este în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului. Noi le finanţăm, dar ministerul niciodată. Spun asta cu un mesaj, domnule Câtea, că a venit momentul în care trebuie să tragem un semnal de alarmă pentru modul în care se finanţează sportul românesc. Şi când zic finanţarea sportului nu mă refer numai la o anumită ramură sportivă, mă refer în ansamblul lui. Uitaţi unde a dus nefinanţarea sportului, medalii lipsă la olimpiade, medalii lipsă la alte competiţii europene, balcanice, şi când spun asta mă refer la toate sporturile .

Ar fi bine să faceţi în aşa fel încât să daţi o Lege unică a sportului. Fără administraţie, indiferent că sunt eu sau altcineva, indiferent că e Vasile Iliuţă sau altcineva, să ştiţi că administraţia locală este cea care sprijină foarte mult sportul. Fără finanţarea de la administraţia locală nu se va face performanţă. Şi o ştim toţi, dar toţi fugim de ea. Rămânem doar câţiva când se evaluează din anumite puncte de vedere. Atunci toată lumea pleacă. Curtea de Conturi îşi face treaba ei ca fiecare organ de control. Mesajul pe care vreau să-l transmit este să deschidă ochii asupra sportului: asupra sportului de masă, asupra sportului de performanţă. Noi nu am făcut altceva decât să sprijinim sportul, o ramură a sportului din Călăraşi care a însemnat de câţiva ani încoace realizarea acestei săli, cu sacrificii. Să ştiţi că încercăm, şi de multe ori am rezolvat până acum ca sportul din Călăraşi să fie cunoscut. Este cel mai bun mesager al Călăraşiului, la ora actuală suntem cunoscuţi pentru fotbal, pentru futsal, pentru handbal, pentru box, canotaj, atletism… Suntem un oraş mic şi am reuşit să facem lucruri mari. Am avut înainte valori şi avem şi acum. Am avut înainte sportivi, avem şi acum. Am avut antrenori şi atunci, avem şi acum. Puţin ne-a lipsit să fim în Divizia A la fotbal, puţin ne-a lipsit să avem o medalie olimpică la canotaj. Sunt lucruri pe care mi-ar plăcea ca cei care sunt în drept să le audă, să pună piciorul în prag şi să reuşim să facem o finanţare corespunzătoare, fără ocolişuri…

Vreau să-i felicit pe cei doi fraţi, Valentin şi Georgian Anghel, împreună cu tatăl lor, cu echipa lor, cu domnul profesor care a venit şi ne-a solicitat să le dăm această centrală. Împreună cu cei doi foşti colegi am propus Consiliului Local şi am început finanţarea acestei săli. Munca lor a fost de 2-3 ori mai mare decât a fost a noastră. Noi am ridicat mâna şi am finanţat dar ei au fost cei care au muncit aici, care s-au zbătut.

Vreau să vă spun că sunt încântat şi bucuros, mă înclin în faţa dumneavoastră. Vreau să-l felicit pe domnul Damian, să-i spun „La mulţi ani!”. Să avem un an plin de realizări din punct de vedere al sportului!” – Daniel Drăgulin.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite