Mircea Brândușă. Înainte de a deveni primar a promis un singur lucru cetățenilor: că-i va respecta! Irinel Roman, edilul comunei Chirnogi, nu și-a încălcat această promisiune și, după 6 luni de când a fost învestit în cel de-al doilea mandat, are gânduri îndrăznețe pentru această localitate. De la domnia sa am aflat ce proiecte s-au realizat până în prezent, cum stau lucrurile în administrația locală și care sunt obiectivele propuse pentru următorii ani.
Rep: D-le primar, ce ne puteți spune despre 2016? Cum a fost din punct de vedere politic și administrativ?
I.R.: A fost un an dificil, mă refer aici la absorbția fondurilor europene și la implementarea proiectelor gândite de mine. A fost anul reconfirmării mele în funcția de primar, dar și un an cu multe realizări printre care amintesc: asfaltarea a 10,5 km străzi comunale; aducțiune gaze; branșamente apă; demarare construcție sală sport; continuarea lucrărilor la rețeaua de canalizare și racordare la rețeaua de gaze a celor 3 școli dotate fiecare cu centrale termice și mobilier nou. Nu în ultimul rând, am reușit să creăm 28 de locuri de muncă prin înființarea unei societăți comerciale care are ca obiectiv serviciul de gospodărire a apei potabile, asigurarea pazei în comună și întreținerea zonelor verzi.
Rep: Cum a decurs activitatea primăriei?
I.R.: Din punct de vedere economic, anul 2016 l-am terminat cu un excedent, în fondul de rulment al primăriei regăsindu-se 60.000 lei, bani care vor redirecționați către investițiile acestui început de an. Administrativ nu au fost probleme, serviciile din primărie funcționând la parametri normali. Din punct de vedere social, au fost acordate 5 ajutoare de urgență sub formă de material lemnos unor familii cu o stare materială precară. Am avut și un caz special, Erie Irinel, un cetățean cu handicap căruia, prin hotărâre de consiliu local, i s-a acordat suma de 2.000 lei ca sprijin pentru finanțarea studiilor la facultate ale fiicei sale.
Rep: Care sunt așteptările dvs. de la noul an 2017?
I.R.: De la noul an aștept multe lucruri bune. Din punct de vedere politic, am relații bune cu toți liderii județeni și aștept să am o colaborare la fel de bună și cu consilierii locali și sunt convins că dacă fiecare dintre noi ne vedem de treabă, vor apărea multe lucruri benefice în folosul concetățenilor noștri. Pe plan administrativ îmi doresc să finalizez proiectele începute și să implementez altele noi.
Rep: Ce obiective sunt incluse în strategia de dezvoltare a comunei Chirnogi?
I.R.: La elaborarea strategiei de dezvoltare a comunei Chirnogi au colaborat experți în domeniu, reprezentanți ai autorităților locale, agenți economici, locuitori și vizează promovarea unor proiecte privind infrastructura de calitate a localității, serviciile publice și actul cultural aducațional.
Rep: Ce anume și-a propus să realizeze administrația publică locală Chirnogi pe parcursul următorilor ani?
I.R.: Intenționăm să ridicăm un nou sediu pentru primărie, fapt pentru care, pe data de 20 ianuarie, am depus la M.D.R.T. un proiect privind această construcție. De asemenea, suntem prinși din punctul de vedere al fondurilor, pentru realizarea unei săli de sport foarte moderne. În plus, avem în vedere infrastructura, fapt pentru care am depus la M.D.R.T. un proiect de asfaltare străzi. Avem de asemenea printre obiectivele prioritare două proiecte care vizează înființarea unei grădinițe cu 2 grupe cu program normal și a unei grădinițe cu program prelungit. Reabilitare și modernizare Școala nr. 3, local 2 – proiect la care urmează procedura de licitație și la care proiectul de finanțare a fost semnat. În funcție de bugetul local vom continua investițiile la rețeaua de gaz. Extinderea rețelei de apă pe 3 km, forarea a 2 puțuri, construire stație tratare apă și 1500 de branșamente la gospodării, sunt obiectivele unui proiect pe care l-am depus în această lună. Reabilitarea și modernizarea dispensarului uman. Nu în ultimul rând, păstrarea, conservarea și dezvoltarea relațiilor de parteneriat cu prietenii noștri bulgari din Municipalitatea Tutrakan, având ca scop implementarea unor proiecte transfrontaliere.
Rep: Ce ne puteți spune despre fondurile pe care le folosiți sau le veți folosi pentru realizarea acestor importante proiecte benefice locuitorilor comunei Chirnogi?
I.R.: Întrucât se lucrează la bugetul primăriei vom utiliza banii din fondul de rulment și pe cei din colectarea taxelor și impozitelor. În ceea ce privește finanțarea celor mai importante proiecte, o parte dintre ele vor putea fi realizate cu bani europeni, o parte cu bani de la Guvern, iar unele cu fonduri județene.
Rep: Ce doriți să le transmiteți locuitorilor acum, la început de an?
I.R. Le doresc tuturor locuitorilor comunei sănătate și le transmit să vină cu încredere la primărie, să discutăm împreună problemele pe care le au, pentru a ajunge astfel la o rezolvare mai rapidă a acestora. Vreau să fim la fel de uniți ca și până acum și sper că în cuida tuturor impedimentelor, vom avea un an mult mai bun decât cel care a trecut.
P.S. Marți, 24 ianuarie a.c., la inițiativa primarului Irinel Roman, în parteneriat cu Școala Gimnazială Nr. 1 din Chirnogi, a avut loc omagierea actului Unirii din ianuarie 1859, eveniment găzduit de sala de sport și la care au participat oficialitățile locale. Elevii școlii coordonați de dna învățător Doina Roman au prezentat publicului un program artistic cu scenete, cântece și jocuri populare prin care a fost evocat momentul.