Mircea Brânduşă. Joi, 26 octombrie, în biroul primarului din Spanţov, Niki Gheorghescu, am avut ocazia de a sta de vorbă cu un cetăţean norvegian, Gjermund Igland, pastor al bisericii evanghelice, reprezentantul unui ONG, care din anul 2014 sprijină necondiţionat locuitorii comunei. Prezentarea a fost făcută de dl. Banu, pastor în comunitatea de religie penticostală, care a fost şi translator.
Rep: D-le Banu, vă rugăm să îl întrebaţi pe dl. Gjermund când şi cu ce ocazie a sosit pentru prima oară domnia sa în România, în Spanţov?
I.G.: Am fost invitat de un tânăr acum 4 ani care stătea în comuna Spanţov, aici în zona Clinciu şi am văzut o familie cu nevoi mari. Nu este aşa uşor să treci peste o asemenea trăire, fapt pentru care inima mea a fost mişcată de pasiune. Cu mine au fost mulţi oameni din Norvegia care au posibilitatea de a face diferenţa între familii cu stări sociale precare. Şi gândul ăsta l-am luat cu mine în Norvegia, am analizat ce pot să fac pentru astfel de familii. Şi o persoană din Norvegia m-a sunat şi a zis: „Vreau să vă ajut cu ceva!”. Şi în momentul ăla a început ca şi o istorioară, dar după aceea multe familii m-au sunat în dorinţa de a sprijini financiar acest proiect.
Rep: Cam câte case aţi construit în comuna aceasta? Cui au fost destinate?
G.I.: Fix 23 de case care au fost acordate familiilor sărace, cu mulţi copii, cu probleme medicale grave şi tinerilor căsătoriţi.
Rep: 23 de case pe parcursul a câtor ani şi cu ce fonduri?
G.I.: Începând cu anul 2014 şi cu bani din donaţiile norvegienilor.
Rep: Iar vizita de acum este legată tot de o asemenea intenţie?
G.I.: Da, este important pentru mine să văd şi să vin, de fapt pentru asta am şi venit. Vin de două, trei ori pe an pentru a vedea cum evoluează lucrurile şi cum evoluează contactul nostru cu oamenii de aici din Spanţov.
Rep: Cum simţiţi legătura cu oamenii pe care i-aţi ajutat?
G.I.: Cu inima tresărind de bucurie când vin aici în Spanţov. Direct aşa pentru că ei nu vorbesc engleza sau limba mea, dragostea este o limbă universală, conectată cu inima. De fiecare dată, sentimentele, de o parte sau alta, sunt înălţătoare. Este un privilegiu să văd ce s-a făcut aici. Primesc foarte multe mesaje de mulţumire din partea unor oameni pe care nici nu-i cunosc.
Rep: Am înţeles. Pentru mine, ca ziarist, este o mare bucurie să vă cunosc. Să-mi dau seama că există şi oameni cu inimă largă. Sunt străini care vin în România să facă o afacere, dar dvs. veniţi în România pentru a face bine oamenilor. E un lucru pe care îl apreciez foarte mult, genul acesta de oameni, de străni, mai bine zis, care se implică în România în ajutorarea celor săraci. Asta nu înseamnă ca noi să fim priviţi în afară cu alţi ochi. Ne bucurăm că străinii văd românii la adevărata lor valoare.
G.I.: Sigur, văd valoarea culturii româneşti şi felul cum îngrijiţi de oameni. Voi spune şi altor norvegieni să vină în România să iniţieze astfel de proiecte pentru că voi românii aveţi grijă de oamenii bătrâni. Schimbarea aceasta în bine putem să o avem ca experienţă reciprocă a ţărilor în care trăim.
Rep: Dacă dvs. aţi fost convins de români sper să convingeţi câţi mai mulţi străini să vină în România şi să facă ceea ce faceţi dvs.
G.I.: Desigur, asta voi face imediat ce voi ajunge în Norvegia. Vreau să vă spun că un alt ONG – „KAARE AZBJORN” a construit o brutărie în care îşi desfăşoară activitatea 12 persoane.
Rep: Mă bucur de ideea pe care aţi avut-o şi de faptul că aţi avut posibilitatea financiară să ajutaţi. Sprijiniţi o comunitate care avea nevoie de locuiţe. Nu ştiu dacă ştiţi, în zona aceasta au fost inundaţii foarte mari cu câţiva ani în urmă, care au afectat multe case din zonă, iar ajutorul pe care dvs îl aduceţi oamenilor este extraordinar de binevenit. Faptul că dvs aţi văzut toate lucrurile acestea şi aţi dorit să faceţi aceste fapte, e formidabil. Veţi continua acest proiect? De ce?
G.I.: Sper ca în 2018 să ajut la extinderea acestui proiect. Câte case vom mai construi, depinde de donaţiile compatrioţilor mei. Un lucru este cert: îmi doresc să fac viaţa cât mai frumoasă cât mai multor familii din Spanţov.
Rep: Vă mulţumesc frumos pentru timpul acordat. Ce doriţi să transmiteţi locuitorilor comunei Spanţov dar şi autorităţilor locale?
G.I.: D-lui primar Gheorghescu îi mulţumesc pentru sprijinul acordat, mă refer la terenurile acordate pentru construirea caselor. D-lui viceprimar Toma pentru implicarea sa în selecţia riguroasă a persoanelor care au beneficiat de aceste locuinţe. Tot ce vom face în viitor are ca scop învăţarea cetăţenilor de a trăi cât mai bine în localitatea lor, în ţara lor!