Consilierii județeni au aprobat miercuri, 20 iunie a.c., proiectul de hotărâre privind realizarea „Sistemului de supraveghere video şi control acces la stadionul central Ion Comşa – Complex Sportiv Municipal Dunărea Călăraşi” – faza Studiu de fezabilitate (SF) a cărui valoare, conform devizului, este de 465.657,97 lei fără TVA, din care C+M 260.452 lei.
Proiectul propus vizează achiziționarea și montarea unui sistem control acces și supraveghere video pentru dotarea stadionului „Ion Comșa”, care va asigura următoarele facilităţi:
► sistemul de supraveghere video/televiziune cu circuit închis va avea capacitatea și posibilitatea de a identifica orice incident în incinta stadionului, cât și în zonele adiacente, care implică prezența participanților la manifestarea sportivă.
► sistemul de televiziune închis va asigura protejarea/preluarea de imagini pe tot parcursul fluxului spectatorilor precum şi protejarea clădirilor din incinta complexului sportiv, precum şi asigurarea/realizarea monitorizării din punctul de comandă.
► va asigura securitatea stadionului, dar şi controlul eficient al accesului prin implementarea componentei de control acces şi ticketing dedicat special stadioanelor care să furnizeze analize ale datelor în timp real.
► va asigura detecţia şi identificarea oricărei încercări de pătrundere neautorizată în incinta stadionului, conform prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, cu modificările şi completările ulterioare, a Dispoziţiei IGPR 422/2006, precum şi a Hotărârea Guvernului nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003, cu modificările şi completările ulteroare.
► va asigura supravegherea siguranţei sportivilor, antrenorilor, arbitrilor, spectatorilor, a personalului administrativ şi a bunurilor de la Stadionul Tineretului.
Descriere sistem de supraveghere video şi control acces:
Configurarea minimă a componenţei de televiziune cu circuit închis va fi realizată cu ajutorul unei camere de supraveghere video fixe şi mobile pentru preluarea de imagini/protejarea următoarelor zone:
- zonele exterioare şi interioare de parcare autovehicule;
- zonele de acces (interior şi exterior) în/din incinta complexului;
- aleile interioare din complex destinate deplasării spectatorilor;
- zonele de acces propriu-zise în arenă sportive (cel puţin 2 echipamente care să asigure distinct supravegherea zonei turnicheţilor şi zona de ansamblu a acesului);
- toate zonele/tribunele rezervate spectatorilor (tribuna I, II, Peluza Nord, Peluza Sud);
- zonele de acces în incinta clădirilor (Tribuna Oficială, Clădirea Administrativă, Punctul de comandă, tabelă electronică, chioşcurile);
Toate camerele de supraveghere au caracteristici tehnice de funcţionare cu infraroşu, în condiţii de luminozitate scăzută sau chiar absentă, după caz.
Sistemul de supraveghere video va avea în componenţa următoarele elemente:
■ sistem de bază de date, pentru păstrarea datelor despre client, despre vânzările realizate şi despre intrările efectuate în stadion;
■ sistem de vânzare de tichete şi abonamente;
■ sistem de control al accesului (POC-Point of control) realizat din turnicheţi (bariere rotative), de înălţime integrală pentru tribune şi peluze cu cititoare de bilete conectate în reţea.
Toate camerele de supraveghere vor avea obligatoriu caracteristici tehnice de funcţionare cu infraroşu, în condiţii de luminozitate scăzută sau chiar absentă, după caz. Sistemul va avea în compunere un număr de echipamente de vizualizare/înregistrare/arhivare corespunzător numărului camerelor de supraveghere, dar se va calcula astfel încât să existe posibilitatea existenderii în funcţie de nevoi. Sistemul va avea în componenţa echipamente de vizualizare a imaginilor cu cel puţin o locaţie de monitorizare în punctul de comandă. Imaginile preluate de sistem trebuie să permită identificarea persoanelor în zonele de acces (în Complexul Sportiv şi în Arenă Sportivă), şi recunoaşterea în celelalte zone. Imaginile preluate prin sistemul de supraveghere video vor fi stocate pe un echipament de stocare astfel încât să permită o analiză ulterioară, în caz de necesitate.
Sistemul va permite stocarea imaginilor pentru cel puţin 30 zile, acesta fiind prevăzut cu camere de supraveghere care au încorporată funcţia de stop-cadru/auto-tracking (PTZ), astfel: cel puţin 6 echipamente în interiorul arenei sportive pentru monitorizarea tribunelor/peluzelor dispuse în zonele colturilor terenurilor şi cel puţin 1 echipament la fiecare din cele 3 porţi de acces ale spectatorilor în arenă sportivă. Numărul exact al camerelor de supraveghere va fi stabilit de ofertantul sistemului, după întocmirea documentaţiei şi obţinerea avizelor instituţiilor abilitate, şi după vizionarea în teren a locaţiei, autoritatea contractantă recomandând doar un anumit număr minim. Înregistrarea video a evenimentelor de pe camerele instalate în interiorul şi exteriorul bazei sportive se va face prin sisteme dedicate de stocare, în care se vor monta hard disk-uri pentru stocarea imaginilor video captate. Vizualizarea camerelor de supraveghere se va face şi din exterior, doar de către persoane autorizate, dacă este cazul. Vizualizarea imaginilor live şi a înregistrărilor de pe toate unităţile de înregistrare se va face cu ajutorul software-lor de monitorizare şi management. De asemenea, vizualizarea imaginilor se va face şi din browserul de internet, accesând IP-ul de reţea corespunzător.
Control Acces
Se va implementa un sistem modern de control acces şi ticketing dedicate stadioanelor care să furnizeze şi să analizeze datele în timp real în scopul asigurării securităţii stadionului, dar, şi controlului eficient al accesului şi al spectatorilor. La toate cele 9 puncte de acces în incintă se vor monta sisteme de control cu turnicheţi. Sistemul de acces va fi alcătuit din 9 turnicheţi bidirecţionali, casa cu eliberare bilete, abonamente şi stocarea datelor de acces. Un turnichet va asigura accesul unui număr de 30 de persoane pe minut. Sistemul va avea în componenţă echipamente care să permită emiterea de rapoarte în centrul de comandă privind numărul spectatorilor intraţi în stadion şi existenţa spectatorilor „problematici” cărora clubul le poate refuza vânzarea de bilete/abonamente sau acces în stadion. Sistemul va permite accesul lejer al persoanelor cu dizabilităţi. Sistemul se va monta la intrările în sectoarele din stadion. Biletele vor fi din carton pe care va fi imprimat codul de bare; abonamente şi cardurile pentru angajaţi vor fi imprimate pe carduri PVC şi vor avea imprimate coduri de bare. Se doreşte o evidenţă a persoanelor care au intrat, evidenta tranzacţiilor şi evenimentelor, dată la care s-au cumpărat biletele, numărul lor, ora la care au intrat persoanele cu bilete, evidenta încasărilor pe diferite perioade de timp şi pe fiecare angajat.
Controlul accesului se bazează pe utilizarea unor cartele de proximitate care oferă un grad mare de securitate datorită caracterului de unicitate al codului de identificare înscris în cartele.
Beneficiile obţinute din această investiţie sunt:
- asigurarea unui nivel ridicat de securitate pentru toţi participanţii la evenimentele organizate pe stadion;
- prevenirea unor potenţiale incidente pe baza analizei imaginilor HD;
- identificarea rapidă a persoanelor recalcitrante cu ajutorul imaginilor HD şi a funcţionalităţilor de auto-tracking;
- consum redus de energie;
- sincronizarea camerelor prin intermediul unui protocol NTP cu un ceas atomic;
- reducerea necesarului de stocare prin utilizarea funcţionalităţilor inteligente de procesare a camerelor video.
Terenul central „Ion Comșa” al stadionului municipal Călăraşi este în administrarea Consiliului Judeţean Călăraşi, conform Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Călăraşi nr. 6 din 31.01.2018.