Mircea Brânduşă. Primarul comunei Lehliu Sat, Ionuț Stan, afirmă că a îndeplinit în proporție de 90% obiectivele pe care şi le-a asumat la preluarea funcției, menţionând printre altele finalizarea unor proiecte benefice localității, care au îmbunătățit considerabil viața locuitorilor.
Rep: D-le primar, v-aş ruga să ne spuneţi cum stau lucrurile în comuna Lehliu Sat?
I.S.: Din punct de vedere economic, nu stăm foarte bine din cauza bugetului care nu este tocmai ok pentru nevoile pe care le avem. Ne gospodărim din banii pe care îi avem, din banii ăştia puţini am putut să realizăm anumite proiecte de PNDL.
Rep: Există deficit de personal?
I.S.: Avem deficit de personal, din organigrama de 22 de posturi nu avem decât 13 ocupate, dar tot din cauza bugetului am fost nevoiţi să lucrăm cu oameni puţini şi un volum mare de muncă.
Rep. În ceea ce privește asistența socială aveți cazuri speciale în comună?
I.S.: În afară de cei încadrați la Legea 416, nu avem cazuri foarte, foarte grave pe care să nu le fi putut să le rezolvăm la nivel local.
Rep: Aş vrea să-mi spuneţi ce au însemnat pentru dumneavoastră acești 4 ani ca primar al localităţii Lehliu Sat?
I.S.: A fost o provocare pe care cred că am îndeplinit-o cu brio, am realizat o mare parte din obiectivele pe care le-am avut la începutul mandatului. Sper să mai realizăm şi în continuare şi ce nu vom putea, încercăm în următorul mandat.
Rep: Aţi amintit de realizări. Care sunt în opinia dumneavoastră cele mai semnificative proiecte implementate, care au îmbunătăţit viaţa locuitorilor?
I.S.: Cel mai important proiect pe care l-am implementat a fost proiectul de asfaltare prin PNDL II, reușind 12 km din cei 28 cât cuprinde rețeaua stradală. Am mai accesat încă un proiect pe FDI şi am depus două proeicte pe fonduri europene. Primul are ca obiectiv reabilitarea școlii gimnaziale din satul Lehliu Sat, pentru care am primit săptămâna trecută confirmarea că va fi finanţat și sper ca până la finele mandatului să demarăm lucrările. Celelalte două se referă la extinderea școlii și construcţia sălii de sport pe care sperăm să le terminăm în 2020.
Rep: Ce lucrări aveţi în derulare şi care sunt stadiile de execuţie ale acestora?
I.S.: În momentul acesta avem în derulare un proiect pe FDI unde am realizat aproximativ 20% din el şi aşteptăm ca vremea să fie prielnică să continuăm lucrările, să încheiem proiectul.
Rep: Am observat că pe timp de noapte aveţi un iluminat foarte eficient. A fost reabilitat?
I.S.: A fost reabilitat 100%, am schimbat absolut toate lămpile vechi, cu tehnologie led de ultima generaţie, din fonduri proprii fără cofinanţări. Am instalat un sistem de supraveghere video în zonele principale, intrări-ieşiri, monitorizat din primărie. Parcurile le-am reabilitat, iluminatul nocturn, locurile de joacă pentru copii. Pentru reabilitarea, modernizarea și dotarea căminului cultural avem un proiect depus la CNI pentru care aşteptăm finanţarea.
Rep: Ce priorități aveți pentru următorul mandat?
I.S.: Ca şi priorităţi, în următorii 4 ani, avem aducţiunea de gaz. Este foarte important, oamenii îşi doresc să scape de grija buteliei şi deja am început să punem la punct documentaţia nesară depunerii acestui proiect.
Rep. Candidaţi pentru un nou mandat? Cu ce gânduri abordaţi aceste viitoare alegeri din vară? Ce v-aţi propune?
I.S.: Normal că voi candida. În campanie plec pozitiv, realizările vorbesc. Am reușt ceea ce predecesorii mei nu au putut de la revoluție încoace. În noul mandat vreau să închei proiectele care sunt în derulare şi după cum am precizat, încerc să accesez racordarea la gaze care este prioritatea numărul unu pentru viitorii 4 ani.
Rep. Bănuiesc că, odată ce veți fi racordați la rețeaua de gaze naturale şi având și celelalte utilităţi, veţi depune toate eforturile să atrageţi şi investitori.
I.S.: Este clar, până ce nu ai utilităţile necesare nu se înghesuie nimeni.
Rep: Aveţi, cel puțin la nivel de discuţie, cereri pentru înființarea unor afaceri pe raza comunei?
I.S.: Singurul investitor care a venit în ultimii 3 ani la noi în localitate a primit sprijin din partea noastră. Este vorba de un om de afaceri care a solicitat o autorizație de construcție pentru o ciupercărie. Proiectul îl are pe fonduri europene, este în stadiul de execuție și o să creeze circa 20 locuri de muncă.
Rep. Ce mesaj aveți pentru locuitorii comunei?
I.S.: Am avut onoarea şi responsabilitatea ca timp de patru ani să conduc primăria. La final de mandat, gândurile mele se îndreaptă, în primul rând, către cetăţeni, pentru că, în calitate de primar m-am aflat în slujba lor, încercând să le soluționez problemele cu care se confruntă zi de zi. Doresc să le transmit că am îndeplinit principalele obiective pe care mi le-am asumat la preluarea mandatului de primar. În momentul de faţă, primăria Lehliu Sat este o instituţie capabilă să îşi îndeplinească rolul administrativ, acela de a reprezenta, în activitatea de zi cu zi, interesele generale ale comunității. Le mulțumesc pentru încrederea acordată. Îi asigur de respectul și considerația mea. Le doresc tuturor multă sănătate.