Miercuri, 24 iunie a.c., la sediul Guvernului – în Sala Transilvania, s-a desfășurat o nouă ședință de lucru a Comitetului Interministerial de coordonare și organizare a Turneului Final al Campionatului European de Fotbal 2020, prima după amânarea Campionatului European.
Ministerul Tineretului și Sportului a fost reprezentat de către secretarul de stat, Dragoș Coman, întâlnirea fiind prezidată de consilierul onorific al primului ministru, Gheorghe Popescu. La această întâlnire au participat reprezentanți ai Ministerului Transporturilor, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Finanțelor Publice, Compania Națională de Investiții „CNI” – S.A, Primăria Municipiului București și Federația Română de Fotbal.
„Chiar dacă în ultimile 4 luni nu ne-am mai putut întâlni, din cauza restricțiilor impuse de Pandemie, am păstrat un dialog permanent, iar lucrările la partea de infrastructură au continuat, cu respectarea condițiilor de siguranță. Am lucrat ca o echipă, favorizând un climat stabil și de încredere, monitorizând constant evoluția lucrărilor și fluxul documentațiilor aferente derulării acestora. Iar astăzi, rezultatele se văd, fiind înregistrate progrese semnificative, ceea ce ne dă mari speranțe că vom reuși să finalizăm acest proiect în cele mai bune condiții.”, a declarat secretarul de stat Dragoș Coman.
Tema întâlnirii a constituit-o evoluția dezvoltării lucrărilor de infrastructură, respectiv, stadiul execuției lucrărilor la calea ferată Gara de Nord – Otopeni, Aeroportul Băneasa, la stadioanele și bazele sportive. De asemenea, s-a discutat despre activitatea desfășurată de Federația Română de Fotbal, dar și de Primăria Municipiului București, în contextul amânării Turneului Final Euro 2020.
Toți cei prezenți au agreat faptul că răgazul obținut ca urmare a amânării competiției din cauza pandemiei este folositor pentru terminarea lucrărilor. Faptul că s-au identificat soluții pentru lucrul în siguranță pe perioada stărilor de urgență și alertă a condus la înregistrarea unor progrese semnificative pentru graficul de execuție a obiectivelor.
Astfel, în cazul celor 3 stadioane, veștile sunt îmbucurătoare, pentru „Arcul de Triumf” gazonul urmând să fie montat la mijlocul lunii iulie a.c., pentru „Ghencea”, în jurul datei de 15 august a.c., iar pentru Rapid, în luna noiembrie a.c. S-a stabilit oportunitatea unei întâlniri la care să participe și reprezentanți ai Primăriilor Sectoarelor 1 și 6, cât și ai Primăriei Municipiului București, pentru identificarea, conform competențelor care revin fiecăruia, a zonele de responsabilitate în ceea ce privește amenajarea domeniului public din imediata apropiere a stadioanelor.
Pentru reabilitarea bazelor sportive, s-a finalizat selecția celor înscrise, fiind analizate documentațiile depuse, pentru cele care au depus printre primele dintre ele fiind demarate și procedurile de achiziții de lucrări. Importanța refacerii acestor obiective este dată atât de desfășurarea „Euro 2020”, cât și de obținerea unei continuități în utilizarea bazelor sportive, printr-o creștere a gradului de exploatarea, cu încurajarea practicării sportului și după finalizarea Turneului.
Pe lângă meritele atribuite întregii echipe de proiect, Federația Română de Fotbal a apreciat implicarea Ministerului Tineretului și Sportului, care a susținut în toată perioada dialogul, cu receptivitate, favorizând un climat stabil și de încredere pentru derularea în bune condiții a acestui important eveniment pentru România.