Mihail Penu este primarul comunei Chiselet de 24 ani, timp în care nu a făcut altceva decât să se pună la dispoziţia locuitorilor care l-au ales, care l-au creditat cu încrederea lor din patru în 4 ani, mulţumiţi fiind de tot ceea ce s-a înfăptuit bun în comună. Domnia sa şi-a anunţat candidatura pentru un nou mandat de primar. Despre toate acestea ne vorbeşte pe larg în rândurile de mai jos.
Rep: Domnule Penu, sunteţi primar de 6 mandate. Ce a însemnat funcţia de primar? Cum a fost toată perioada aceasta în fruntea comunităţii?
P.: Şi acum pot spune la fel ca înaintea primului mandat: o mare onoare să lucrezi pentru concetăţenii tăi. Nu pot să spun că a fost uşor, dar nici greu. Când te pui în slujba oamenilor trebuie să o faci cu responsabilitate, cu implicare şi devotament. Au fost foarte multe lucruri pe care le-am făcut în această localitate, pentru că traiul la ţară este greu şi atunci locuitorii au nevoie de condiţii decente pentru a-şi uşura viaţa de zi cu zi..
Rep: Cum arăta localitatea Chiselet înainte să preluaţi Primăria?
M.P.: Îmbătrânită, cu uliţe de pământ, pline de noroi, fără reţea de apă, fără un iluminat efficient. Şcolile erau într-un stadiu avansat de degradare, cu wc-uri în curte, nu era nimic. Eram o comună uitată în timp, iar pentru mine a fost clar că nu puteam rămâne la acel stadiu şi când am pornit pe drumul acesta, al administraţiei, mi-am dorit să dezvolt comunitatea, să fim altfel, să avem o viaţă mai bună. Cred că am reuşit după atâta timpsă fac lumină în Chiselet şi mă refer aici la investiţiile pe care le-am făcut în toţi aceşti ani. Nu poţi face totul dintr-o dată, oricât de mult mi-am dorit, dar pas cu pas, cărămidă cu cărămidă, am construit ca astăzi să fim unde suntem. Eu am avut şansa să fiu şi viceprimar şi atunci nu am intrat în Primărie ca un necunoscător într-ale administraţiei, iar acest lucru m-a avantajat.
Rep:În aceşti ani, ce proiecte aţi implementat pentru comunitatea din Chiselet?
M.P.: Sunt foarte multe investiţii finalizate.Vă aduc în atenţie câteva dintre cele mai recente:Asfaltarea a 5.9 km drumuri prin proiectul „Asfaltare străzi în Comuna Chiselet, Judeţul Călăraşi”; Finalizarea proiectului cu obiectivul „Modernizare si reabilitare gradiniţa nr. 2 în Comuna Chiselet, Judeţul Călăraşi”; Realizarea în proporţie de 90% a proiectului „Grădiniţa cu program normal cu trei săli de grupă”; Finalizarea proiectului cu obiectivul „Achiziţionare buldoexcavator în Comuna Chiselet, Judeţul Călăraşi”; Finalizarea proiectului cu obiectivul „Teren multisport 40×20 m cu gazon sintetic”; Pietruirea străzilor comunale pe o lungime de 2 km; Dotarea a patru săli de clasă cu mobilier nou la Şcoala Gimnazială nr. 1 Chiselet; Achiziţionarea unui nr. de 300 de uniforme şcolare pentru elevii Şcolii gimnaziale nr. 1 Chiselet. În procesul de înregistrare sistematică au fost întocmite 2050 de cărţi funciare, Înlocuirea conductei metalice de apă potabilă şi a vanelor pe o lungime de 4 km; Reabilitarea sistemului de iluminat public cu lămpi LED; Montarea unui sistem video de supraveghere pentru siguranţa populaţiei; Amenajarea unui parc în zona Căminului Cultural.
Rep: Cunosc faptul că aţi făcut investiţii importante şi în instituţiile de învăţământ din localitate. Cum arată şcolile şi grădiniţele în prezent?
M.P.: Iubesc şcoala şi iubesc copii. Cea mai bună investiţie pe care o poate face cineva este în educaţia copiilor pentru că ei sunt viitorul nostru. Crearea de condiţii la şcoală a fost unul dintre dezideratele mele. Copii trebuie să meargă într-un climat decent, să beneficieze de utilităţi şi să aibă tot ce le trebuie ca să poată învăţa. Şcoala generală a fost reabilitată şi modernizată prin construirea de grupuri sanitare interitoare, anvelopare, montarea unei central termice pe lemne şi înlocuirea pardoselii vechi cu parchet, astfel că elevii care o frecventează au condiţii bune de învăţare. La Grădiniţa nr.1, acoperişul a fost schimbat. Grădinţa nr.2 a fost reabilitată, modernizată şi dotată cu mobilier şi logistică noi, comform standardelor europene.Ar mai fi multe de făcut, în sensul că aş vrea să le asigur copiilor condiţii tot mai bune. Urmează o perioadă mai complicată din toamnă, întrucât la deschiderea anului şcolar, trebuie avute în vedere anumite aspecte de distanţare socială, de protejare a copiilor şi cadrelor didactice. Nu este greu, suntem pregătiţi cu tot ce este nevoie, va fi dificil pentru copiii care nu mai pot interacţiona şi socializa aşa cum au fost obişnuiţi. Pentru sistemul online de învăţare vom achiziţiona tablete performante, astfel încât toţi copii să aibă acces la educaţie.
Rep: În cazul în care veţi fi reales primar, ce priorităţi aveţi pentru mandatul 2020-2024? Ce credeţi că îi mai lipseşte comunei Chiselet? ?
M.P.: Sunt căteva proiecte care depind de noi, de autoritatea locală şi au ca scop îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale locuitorilor, printre cele mai importante aş aminti următoarele: Finalizarea proiectului cu obiectivul „Construire unitate sanitară în comuna Chiselet, judeţul Călăraşi”, aflat acum în faza de licitaţie;
Construirea unei Săli de sport cu 105 locuri, proiect finanţat de C.N.I.;
Construire şi amenajare Bază Sportivă în comuna Chiselet, judeţul Călăraşi finanţat de C.N.I.; Finalizarea asfaltării tuturor străzilor din localitate, respectiv 4.5 km; Înfiinţarea Sistemului de Canalizare; Extinderea şi modernizarea reţelei de alimentare cu apă potabilă; Înfiinţarea sistemului de alimentare cu gaze naturale în parteneriat cu ADI GAZE; Înfiinţarea unei platforme pentru gunoiul de grajd; Reabilitarea, modernizarea, dotarea si extinderea căminului cultural; Înfiinţare reţea de canalizare prin Ecoaqua.
Rep: Ce mesaj transmiteţi locuitorilor în plină campanie electorală?
M.P.: Stimaţi concetăţeni, pe 27 septembrie vin în faţa dumneavoastră cu realizările ultimilor ani. Aşa cum mă cunoaşteţi, niciodată nu o să vă promit ceva ce nu voi putea pune în practică. Vă mulţumesc pentru încrederea acordată! Vă doresc tuturor multă sănătate!