Mircea Brânduşă. A trecut un an de la alegerile locale, un an în care aleşii au avut timp să arate că vor să şi facă ceea ce au promis în campanie. Primarul oraşului Budeşti, Mihai Ilie, a făcut un rezumat şi a prezentat concetăţenilor săi realitatea din Primăria Budeşti, una nu tocmai plăcută.
Rep: Domnule primar, la un an de la învestire, cum este să fii primar al unui oraş plin de nevoi?
I.M.: Un an de când am fost ales, cu voia locuitorilor, primar al oraşului Budeşti. A trecut foarte repede şi parcă e doar o clipă de la acel moment. Vin dimineaţa şi plec seara târziu, alerg prin oraş şi prin satele aparţinătoare, Aprozi, Buciumeni, Gruiu, discut cu oameni, asociaţii, antreprenori, primesc foarte multe solicitări, de la situaţii sociale şi pană la urgentarea investiţiilor şi timpul trece foarte repede. Descopăr zilnic noi şi noi nevoi şi caut soluţii, de multe ori imposibile, pentru a le rezolva.
Rep: Consideraţi că locuitorii sunt mulţumiţi de activitatea dumneavoastră?
I.M.: Aşteptările locuitorilor, în special în ceea ce priveşte infrastructura stradală, cer rezultate concrete, însă nu pot reabilita într-un an ce nu s-a asfaltat în 30 de ani. Nefiind adeptul cârpelilor, nu voi accepta ca pe o stradă să se toarne asfalt pentru ca, după numai doi-trei ani, să începă săpături cauzate de avarii sau alte lucrări. Ori acestui oraş îi lipsesc lucrări elementare de infrastructură, a căror realizare necesită, pe lângă finanţare, timp de proiectare şi execuţie. Ceea ce vedeţi în alte oraşe nu s-a făcut într-un an şi nici în 4, însă direcţia a fost cea corectă încă de la început.
Rep: Deci, să revenim la contextul primei întrebări…
I.M.: De când sunt primar, am aflat foarte multe lucruri pe care nu le cunoşteam din exterior şi pe care doar le bănuiam. Am dat pieptul cu un oraş care pierduse multe trenuri şi cu budeşteni care nici nu mai aşteptau în gară speranţa sosirii un vagon salvator, care să descarce implicare, responsabilitate, devotament şi armonie şi care să transforme oraşul într-unul fericit.
Rep: Ca şi realizări, ce puteţi prezenta locuitorilor?
I.M.: A trecut un an în care nu am îndeplinit nici 10% din aşteptările locuitorilor. Şi nici din ale mele, care sunt mult mai mari, deoarece de la mine e firesc să am cele mai multe pretenţii. Dar a trecut un an în care nu am stat deloc. Multe proiecte în lucru de la zero, pentru multe dintre nevoi, multe regulamente pentru îmbunătăţirea funcţionării serviciilor publice, multe măsuri pentru oprirea şi îndepărtarea vechilor metehne care ne-au ţinut pe loc.
Un an în care am construit echipe, cereri de finanţare, am intabulat, am inventariat, am sancţionat, am dat amenzi, am demolat, am deblocat investiţii, am fost momit sau ameninţat, am fost blocat, linguşit, hulit, reclamat sau lăudat. Unii au plecat de bună voie, alţii au rămas şi şi-au intensificat efortul de muncă. Unii au înţeles, alţii încă nu vor să priceapă, unii mai trebuie să plece şi mulţi competenţi vor trebui să vină. Am transparentizat instituţia şi comunicarea.
REP: Aţi precizat mai sus că în acest an aţi fost hulit şi denigrat. De ce?
I.M.: Simplu, cu scopul de a se crea împotriva mea un val de ură, alimentat constant cu dezinformări, minciuni şi lansări de zvonuri. Ştiu însă că asta s-a întâmplat pentru că am deranjat practicile de îndelungată tradiţie, acelea care au adus oraşul în acest punct din care nu se mai poate salva decât tăind în carne vie. Ştiind că minciuna se răspândeşte mai repede decât adevărul care o combate, iar cum spunea cineva „un idiot poate crea mai multe prostii decât poţi tu spera să combaţi vreodată”, nu-mi rămâne decât să-mi continui munca cu mai multă ambiţie.
Rep: Ce planuri aveţi pentru anii rămaşi din acest mandat?
I.M.: Mai avem mult până să fim competitivi, dar suntem pe drumul bun. Voi administra oraşul în interesul cetăţenilor care doresc corectitudine şi performanţă.Voi reuşi! Deoarece eu îmi doresc ca la finalul mandatului, concetăţenii mei să fie câştigătorii!