Mircea Brânduşă. Primarul comunei Jegălia, liberalul Aurel Vasile, a semnalat, nu doar odată, lipsa unui parteneriat între Consiliul Judeţean Călăraşi şi unele comune.
„M-aş fi bucurat dacă strategia de dezvoltare a acestui judeţ, de care eu vorbesc de foarte mult timp, ar fi o strategie a Consiliului judeţean care să ne vină foarte mult în ajutor. Şi aş vrea să mă explic. O mare greutate a comunei Jegălia este faptul că noi avem două echipe de fotbal, pentru că tinerii îşi doresc şi e normal, una în Divizia a V-a şi una în Divizia a IV-a, avem şi secţie de lupte. La 4.200 de locuitori, să ai un segment atât de mare sportiv, este foarte greu din bugetul local, în condiţiile în care ştiţi Consiliul judeţean ne-a dat zero fonduri. La Iezeru am un stadion şi un mic complex sportiv, frumos aranjat, cu o echipă de fotbal în Divizia a IV-a, la Gâldău unde facem acel complex sportiv, este pentru echipa din localitate şi suferim pentru că nu suntem mai mulţi ajutaţi.
Nu fac eu calculul celor de la Consiliul judeţean, dar dacă ofereau o sumă de bani, măcar câte 50.000 de lei pentru aceste echipe cărora li se spune că sunt echipe de tractorişti. Sunt tinerii acestui judeţ, nu sunt oameni aduşi din altă parte şi mi se părea corect să se vină cu sume în toate comunele şi, acolo unde sunt copii care se evidenţiază, să fie cineva care să-i preia la Dunărea, care să formeze echipe, dar să fie cu oameni din judeţul Călăraşi, care să ne reprezinte pe noi. Ce am făcut dacă am avut o echipă în Divizia A, cu alde Coco Jambo. Ne-am făcut de râs. Avem echipe de lupte, box, handbal, în comune. Mi-aş fi dorit ca în strategia de Dezvoltare a judeţului Călăraşi să fie o oportunitate, poate de acum încolo, pentru ca tineretul acestui judeţ să se dezvolte şi să ne ridicăm.
O altă propunere din partea mea, şi supărare în acelaşi timp, are legătură cu strategia de dezvoltare a turismului al acestui judeţ. M-aş fi bucurat ca în strategia CJ să fie incluse şi comunele ale căror primari vor să investească pe malul Dunării sau pe malul Borcei în complexe pescăreşti să putem aduce turişti. Ce se întâmplă? Eu la ora actuală am un complex pescăresc, nu văd însă ca strategia de dezvoltare a judeţului să fie atât de amplă încât să vină turiştii la Jegălia, să mănânce o ciorbă de peşte, dar 3 zile unde se mai duce turistul. Trebuie să le oferim alternative. Trece Dunărea pe lângă noi, trec banii europeni pe lângă noi, şi ne trezim că facem poduri de la Călăraşi în balta de la Modelu. Să fim serioşi. Noi trebuie să facem o strategie, m-aş bucura chiar să vină alături de noi parteneri, chiar şi fără bani, în turismul piscicol, Direcţia Silvică, Apele Române. Nouă, spre exemplu, ne-au dispărut pescarii, familii de pescari şi dacă vor mâine, în pădure să facă o cherhana mică, nu le dau aprobare aceste instituţii. Eu asta solicitam când au făcut strategia, să avem parteneriate, să ne ajute Consiliul judeţean doar cu specialişti. Câştigăm de zece ori, tot judeţul. Nu trag pe nimeni de urechi, însă vom rămâne la acelaşi stadiu, dacă nu conlucrăm. Când este vorba de un judeţ să fim toţi o echipă, de la Guvern am avut ajutor, pentru că avem, aşa cum ne-am dorit, oameni tineri care văd altfel lucrurile şi se zbat pentru ele.”
Întrebat despre activitaea administraţiei publice din Jegălia în anul 2021, Aurel Vasile a ţinut să precizeze următoarele:
„A fost un an dificil, din cauza pandemiei de Covid 19, dar, activitatea primăriei, zic eu, a fost una normală. Ca şi realizări, am avut Grădiniţa din satul Gâldău, cu trei săli de clasă, una modernă, dotată conform standardelor europene, unde cei 40 de copii primesc o educaţie frumoasă. Înfiinţarea unei clinici medicale unde funcţionează cabinet de stomatologie şi pediatrie; Înfiinţarea unei capele în satul Iezeru. Proiecte în derulare, cu finalizare în prima jumătate a anului 2022: Staţie de tratare şi epurare a apelor reziduale şi Staţie de compost-termen de predare 31 marie; Baza sportivă din satul Gâldău, în cursul anului; Complex pescăresc, finele lunii mai”. Aşteptările domniei sale de la 2022 ar fi implementarea următoarelor proiecte: Modernizarea reţelei stradale prin asfaltarea a 7,8 km străzi de interes public local, dar şi a drumului de centură dintre satele Iezeru şi Gâldău; Înfiinţare Staţie de pompieri şi SMURD; Prin „Anghel Saligny” o investiţie pentru panouri solare având ca scop alimentarea cu energie electrică a Complexului Pescăresc şi a Şcolii Gimnaziale.