Sunt puțini români care să nu fi mâncat cel puțin o dată în viața lor ciorbă de pește. Ca orice alt preparat culinar apreciat și căutat și ciorba de pește a căpătat, în timp, diverse interpretări și denumiri „tradiționale”. Însă, la bază, ciorba dunăreană clasică de pește se face după o rețetă simplă și extrem de gustoasă.
Iată 10 lucruri interesante despre ciorba de pește pregătită de pescarii dunăreni:
1. Nu există ciorbă de pește lipovenească, ucraineană, românească sau turcească. E marketing pentru turiști.
2. Nu apa de Dunăre dă gustul ciorbei de pește. Apa este incoloră, insipidă și inodoră. Dar, de dragul ineditului, se poate accepta povestea.
3. Ciorba de pește se face doar cu patru legume: cartofi, ceapă, ardei și rosii. Orice altă legumă adăugată strică gustul ciorbei. Deci rețeta nu prea merge interpretată. Iarna pescarii bătrâni foloseau doar cartofi și ceapă.
4. Este impropriu numit borș de pește, pentru că era acrită cu oțet, nu cu borș din tărâțe, însă acum majoritatea gospodinelor sau bucătarilor folosesc borș sau chiar zeamă de varză. Denumirea corectă este ciorbă de pește. Borș este denumirea rusească.
5. Secretul ciorbei de pește constă în folosirea a cât mai multor specii de pește. Pescarii foloseau minim cinci tipuri de pește gras și mai slab.
6. Pescarii, după ce curățau peștele, lăsau în el icrele, lapții și bășica. Acestea dau o savoare deosebită ciorbei.
7. Pentru o ciorbă de pește reușită, folosiți doar pește din Deltă sau Dunăre. Peștele de crescătorie din cauza hranei cu care este alimentat are alt gust. Mult mai slab.
8. Cea mai bună ciorbă de pește se face din pește proaspăt. Congelarea lui strică gustul ulterior al ciorbei.
9. Ciorba se drege cu otet, sare și leuștean. Un gust deosebit are dacă este mâncată cu mujdei de usturoi.
10. Pescarii nu mâncau ciorba cu peștele în ea. Peștele se scoatea pe un platou din lemn numit Stablea și se mânca cu mujdei. Separat se mânca zeama.