luni, noiembrie 25, 2024
AcasăPOLITICADeputat Emil Dumitru: În 2027 vom avea cel puțin 1,5 milioane de...

Deputat Emil Dumitru: În 2027 vom avea cel puțin 1,5 milioane de hectare irigate în România

- Advertisement -

Seceta de anul acesta a afectat multe culturi în județul Călărași, și ca de fiecare dată când se întâmplă asta se revine la subiectul dezvoltării sistemului de irigații. Fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, deputatul liberal călărășean Emil Dumitru a declarat că Guvernul va investi substanțial în sistemul de irigații în perioada ce urmează, iar în județul Călărași vor fi modernizate și repornite încă patru noi amenajări de irigații.

„Pe zona de irigații, pe zona de sud, suntem un județ eminamente cu caracter agroalimentar, întâmpinăm din nou, ca și în 2020, când am fost secretar de stat, o secetă care ne afectează încasările la bugetul județului, pentru că avem operatori economici care activează în agricultură.

Mă bucur că, în sfârșit, atunci când am votat suplimentarea sumei cu 500 de milioane de euro pentru a realiza investiții din buget național pe modernizarea infrastructurii principale de irigații, s-a aprobat și s-a promulgat legea, iar acum avem o hotărâre de Guvern în care avem patru noi amenajări de irigații în județul Călărași, care la momentul 2020, când eram secretar de stat, nu făceau parte din obiectivele de investiții, de modernizare a infrastructurii principale de irigații.

Este vorba de Mostiștea 2, Mostiștea 6, Terasa Călărași și Unirea – Jegălia – Gâldău. Practic sunt niște canale de irigații cu infrastructură principală care deservesc, după calculele mele, undeva la aproape 200.000 de hectare. Acele stații erau uitate de lume, unele dintre ele nu erau pornite de prin 1992, dacă e să mă refer la zona Ulmu.”, a anunțat deputatul Dumitru.

Agricultorii trebuie sprijiniți prin garantarea creditelor folosite în infrastructura principală de irigații

„Cât privește măsurile de sprijin, dacă în 2020, și îmi aduc bine aminte, la seceta din 2020 am dat despăgubiri la culturile de toamnă 866 milioane euro numai în sectorul vegetal, plus alte vreo 155 de milioane de euro în sectorul zootehnic, credem noi că va trebui să facem un efort să finanțăm, cel puțin într-o perioadă în care e nevoie de finanțare, și să garantăm creditele pentru cei care doresc să își achiziționeze echipamente pentru irigații și să încercăm să împingem cât mai mult zona asta de investiții în infrastructura principală de irigații.

Dar fiindcă se ridică problema investițiilor private în irigații, în sistemul de irigații investițiile private pe fonduri europene sunt undeva la 49 de milioane de euro, ceea ce înseamnă un plus pentru organizațiile de utilizatori de apă care și-au modernizat infrastructura secundară de irigații.

Cât privește infrastructura principală, sigur, cunoașteți foarte bine că avem modernizarea de la 388, este aproape finalizată și avem stația de pompare de la Vlad Țepeș, unde, din păcate, la momentul la care s-a scris proiectul tehnic, proiectantul a uitat să prevadă și conductele de refulare, pe unde se revarsă apa, nu au fost schimbate și s-a încercat o probă practic a stației de pompare și bineînțeles că nu s-a putut pune în funcțiune.”, a mai spus Dumitru.

5 miliarde de lei de la buget pentru infrastructura de irigații

„Știu că în primăvară a fost alocat un buget de încă 5 miliarde de la bugetul public pentru infrastructura de irigații. În ciuda unui buget generos, în prezent 70% din țară este afectată de diverse forme ale secetei, deși avem o suprafață amenajată pentru irigații de 3 milioane de hectare, iar suprafața pregătită pentru irigații este de 1,3 milioane de hectare.

În 2027 vom avea cel puțin 1,5 milioane de hectare irigate în România la cheie, cu toate echipamentele. Dacă e să calculăm, să zicem că punem pe 1,5 milioane de hectare cultura de porumb, unde se pot realiza producții de 15 tone, România va fi jucătorul numărul 1 la nivel european pe producția de porumb.”, este de părere liberalul călărășean.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite