luni, noiembrie 18, 2024
AcasăACTUALCum să nu dai greș când pregătești cel mai ușor produse de...

Cum să nu dai greș când pregătești cel mai ușor produse de panificație

- Advertisement -

Când vine vorba de produse de panificație, nu ai nevoie de multe lucruri pentru a începe procesul de producție. Mai întâi să vorbim despre ingrediente! Orice produs de panificație, fie că vorbim de pâine, covrigi sau cozonac, pornește de la patru ingrediente de baza: făină, apă, un agent de creștere (drojdie sau maia) și sare.

Ca în cazul oricărui lucru, cele mai bune rezultate sunt obținute folosind produse de calitate. Pentru produsele de panificație este recomandată o făină bogată în proteine, deoarece aceasta este cea care conferă aluatului elasticitate și o textură pufoasă, aerată.

Când vine vorba de echipament, nu ai nevoie de foarte multe lucruri. Un cântar pentru a te asigura că folosești cantitățile potrivite de ingrediente, un bol pentru a amestecă totul și o suprafață curată pe care să îți lucrezi aluatul. În final, ai nevoie de un recipient/tavă în care să îți coci produsele de panificație.

Orice produs care conține drojdie trebuie să treacă prin mai multe etape:

  • Primul pas constă în amestecarea și frământarea ingredientelor;
  • Urmează prima dospire a aluatului;
  • Modelarea și umplerea (dacă e cazul) produselor de panificație;
  • A două dospire;
  • Coacerea, timpul diferă în funcție de tipul produsului;
  • Ultimul pas este răcirea produsului final.

Bineînțeles că există rețete care introduc și alți pași în procesul de producție a produselor de panificație.

Iată o rețeta simplă și rapidă de pâine care sigur îți va face mesele mai delicioase!

Ai nevoie de:

  • 500g făină (de preferat este o făină cu un procent cât mai mare de proteină)
  • 300g apă la temperatura camerei
  • 11g de drojdie proaspătă (sau 4g de drojdie instant)
  • 7g de sare

Instrucțiuni:

  1. Adaugă cele 300g de apă într-un bol de mărime medie.
  2. Dacă folosești drojdie proaspătă – adaugă în apă drojdia și o lingură de făină, pe care le amesteci bine. Așteaptă câteva minute până amestecul își mărește volumul, apoi adaugă restul ingredientelor. Dacă folosești drojdie instant, adaugă toate ingredientele peste apă și amestecă-le.
  3. Frământă amestecul obținut până se formează un aluat lucios, elastic.
  4. Înfoliază aluatul și pune-l la dospit, la temperatura camerei, până își dublează dimensiunea.
  5. După ce aluatul și-a dublat dimensiunea, răstoarnă-l pe o suprafață netedă, tapetată cu făină.
  6. Pliază aluatul până obții formă dorită.
  7. Înfoliază aluatul din nou și lasă-l la dospit din nou până își dublează dimensiunea.
  8. Cu grijă, mută aluatul în vasul/tava în care vei coace pâinea.
  9. Coace pâinea timp de 45 de minute sau până crusta devine crocantă și capătă o culoare aurie.

Ce se întâmplă dacă produsele de panificație nu cresc? Cum rezolvi această problema?

  1. Temperatura camerei este prea joasă și drojdiile nu se pot dezvolta. Tempratura ambientală ideală este plasată în intervalul 25 – 32°C.
  2. Drojdia este expirată sau moartă. Începe de la capăt cu drojdie nouă.
  3. Lichidul adăugat în aluat este prea fierbinte, ceea ce ucide drojdia. Începe de la capăt cu o drojdie nouă.
  4. Aluatul este prea dens din cauza unei cantități prea mari de făină. Pentru a rezolva această problema, adaugă mai mult lichid.
  5. Tipul de făină nu este potrivit pentru a fi folosit în aluaturile dospite, datorită conținutului prea mic de proteină.

La Lesaffre România găsești cei mai buni agenți de creștere pentru ca produsele tale de panificație să nu dea niciodată greș. Ai încredere în cei peste 150 de ani de experiență ai companiei și folosește doar cele mai bune ingrediente!

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite