luni, noiembrie 25, 2024
AcasăCOMUNITATEValeriu Mustățea, un tânăr primar care știe, vrea și poate face administrație...

Valeriu Mustățea, un tânăr primar care știe, vrea și poate face administrație de performanță!

- Advertisement -

Mircea Brândușă. Pe 19 octombrie 2022, Valeriu Mustățea, 42 ani, consilier local și președinte PRO România Șoldanu, în cadrul ședinței Consiliului Local, primea votul de încredere, scor 8/5, și devenea viceprimar cu atribuții de primar al comunei Șoldanu.

Sloganul primarului Mustățea, după primele două luni din acest mandat, este unul optimist: ”Ne ținem de cuvânt!” Miercuri, 21 decembrie, în cadrul unui interviu, domnul Mustățea a prezentat un bilanț al activității sale la două luni
de mandat și a ținut să precizeze că, din punctul său de vedere, s-a ținut de cuvânt.

”Au trecut 60 de zile din actualul mandat de primar. În acest timp am muncit la proiectele comunității la fel de mult ca și predecesorul meu, Iulian Geambașu!”, a spus de la bun început noul edil al comunei. Prezentarea bilanțului său axat pe proiecte a avut o componentă pe partea de lucrări finalizate, una pe cele aflate în desfășurare, precizări făcute cu privire la stadiile și maniera de lucrări la obiective de investiții finanțate pe fonduri europene și ale comunității, o altă componentă cu privire la contractele semnate pentru diverse proiecte de dotări sau lucrări, una cu privire la demararea altor investiții benefice comunității, dar și despre finalizarea unor documentații pentru diferite proiecte regăsite în lista de sinteză.

Rep: Domnule primar, pentru început vă rog să vă prezentați
V.M.: Am terminat liceul Alexandru Sahia / Tehnician Științele Naturii. Am lucrat la servicul de ambulanță București-Ilfov, iar prin examen am venit la serviciul de ambulanță Călărași, stația Budești. Sunt ortodox, familist convins, căsătorit, 1 băiat, elev, clasa a șaptea la Școala Gimnazială „Constantin Teodorescu” din Șoldanu. Din punct de vedere politic, am fost ales consilier local în 2012 pe listele PDL, când președinte era Stelian Fuia.

Rep: Cu ProRomânia de când cochetați?
V.M.: Imediat ce s-a înființat această formațiune politică, am fost curtat și ales președintele filialei Șoldanu. La alegerile din 2020 ProRomânia a scos doi consilieri locali, un aspect remarcabil pentru partid la acea vreme.

Rep: Cum vedeți dvs. administrația publică locală? Viziunea dumneavoastră care ar fi?
V.M.: Sunt aici pentru a lucra în sprijinul oamenilor. Viziunea mea este să facem lucruri bune pentru locuitori, pentru copii, pentru învățământ, pentru sănătate, pentru cultură, pentru sport. Altfel spus, îmi doresc să fac administrație de performanță.

Rep: Domnule Mustățea, ce înseamnă calitatea de primar pentru dumneavoastră?
V.M.: Să fii primarul unei localități este o mare onoare. Această funcție mă obligă să respect cetățeanul, să îi rezolv problemele cu care se confruntă, să îl reprezint cu cinste acolo unde se impune și să fac tot ce este posibil să trăiască într-un confort decent.

Rep: Cum vă percep concetățenii? Ce fel de colaborare aveți cu ei?
V.M.: Colaborarea este una deschisă intereselor comunității. În acest sens, port discuții zilnice cu cetățenii din satele Șoldanu și Negoiești. Încă din prima zi le-am comunicat că sunt alături de ei la orice oră din zi și din noapte, dar, respectând legislația în vigoare.

Rep: Cum a decurs tranziția de la fosta administrație condusă de Iulian Geambașu și actualul viceprimar cu atribuții de primar, Valeriu Mustață? A fost una benefică colegilor din primărie și a cetățenilor sau a fost una tensionată?
V.M.: A fost un transfer ușor, în termeni de respect reciproc. În privința preluării mandatului, colegii din primărie m-au primit cu brațele deschise, asigurându-mă că am sprijinul lor necondiționat. Când am preluat această funcție de viceprimar cu atribuțiuni de primar am cerut d-nei contabil un audit, în urma căruia am constatat că managementul primăriei a fost unul bun.

Rep: Apropo, cum ați găsit, din punct de vedere economic, administrativ și social, situația comunei Șoldanu?
V.M.: Cu doamna contabil am o relație foarte bună, experiența dânsei mă ajută. Terminăm anul pe plus ca și
anul trecut, ca și acum doi ani, pe un ușor excedent bugetar. La ora asta nu sunt restanțe către furnizori, salariați, persoane cu dizabilități. Nu avem nici o restanță. Excedentul se va regăsi în fondul de rulment și va fi folosit pentru finalizarea unor lucrări în regie proprie.

Fiind la al doilea mandat de consilier local pot spune că din punct de vedere administrativ, lucrurile sunt în parametri optimi de funcționare a tuturor serviciilor. S-au efectuat lucrări de igienizare și curățenie în comună, au fost toaletați arborii, rigolele văruite, s-au dat pubele de gunoi locuitorilor, satele sunt curate, iluminatul stradal funcționează, parcurile sunt îngrijite, locurile de joacă, la fel.

În fiecare zi de marți, beneficiarii Legii 416, coordonați de consilierul local cu atribuțiuni de viceprimar, Iulian Marin, se ocupă cu colectarea gunoiului menajer de pe DN 4 care tranzitează comuna. Serviciul social a primit și soluționat circa 200 de dosare privind acordarea ajutorului de încălzire persoanelor defavorizate.

Rep: Domnule Mustățea, ce proiecte aveți pe masa de lucru și care este stadiul acestora?
V.M.: Recent am semnat contractul pentru construire dispensar în satul Negoiești. Exista un proiect în lucru care are ca obiectiv fondul funciar al comunei, respectiv cadastrarea cu titlu de gratuitate a terenurilor intravilane și extravilane aparținătoare locuitorilor. Avem 2,40 ha intravilan pentru implementarea unui proiect ce vizează construirea unui parc fotovoltaic, care să asigure independența energetică a instituțiilor din comună. Nu în ultimul rând, există documentația tehnică pentru înființare rețea canalizare la nivelul comunei.

Rep: Care ar fi prioritățile dumneavoastră până la data alegerilor anticipate?
V.M.: Finalizarea proiectele începute și accesarea tuturor proiectelor europene benefice comunității noastre.

Rep: Prin PNI ”Anghel Saligny”, Primăria Soldanu ce proiecte a accesat?
V.M.: Modernizare prin asfaltare a 4 km de străzi de interes public local în satele Negoiești și Șoldanu, ceea ce înseamnă asfaltarea 100% a infrastructurii stradale.

Rep: Ce investiții v-ați fi dorit să implementați și nu s-a putut? Din ce cauză?
V.M.: Nu am putut să accesăm modernizarea iluminatul public stradal cu tehnologie led, deoarece cel existent este considerat performant. La fel stau lucrurile cu privire la înființarea unui sistem modern de supraveghere video a întregii comune întrucât există unul care asigură parțial anumite zone.

Pentru fiecare comunitate, cu atât mai mult pentru mine ca primar, mobilitatea cetățenilor reprezintă un factor esenţial. Consider că prin implementarea unui proiect de construire piste pentru biciclisti, ar fi crescut implicit siguranţa şi securitatea bicicliștilor care tranzitează comuna într-un scop sau altul. Din păcate, nu se poate implementa un astfel de proiect, întrucât pe traseul vizat există alei pietonale și trotuare pentru locuitori.

Rep: La ora asta, există, în opinia dumneavoastră, interes în rândul oamenilor de afaceri să investească fie în agricultură, fie în industria ușoară care să îmbunătățească bugetul local si care să creeze noi locuri de muncă pentru locuitorii comunei?
V.M.: Momentan, pe raza UAT-ului nostru își desfășoară activitatea patru firme agricole și o carieră de nisip cu forță de muncă locală.

Rep: Ce le poate oferi primăria celor interesați să investească pe raza comunei?
V.M.: Prin hotărâre a Consiliului Local, primăria oferă terenuri pentru concesionare, utilități existente, apă, energie electrică, drumuri asfaltate, dar fără gaze și fără canalizare

Rep: Există interes ca aceste două importante investiții, canalizare și gaze să poată fi implementate în viitor?
V.M.: Desigur, există documentații tehnice aferente celor două proiecte prinse în lista sinteză, pe care le vom depune anul viitor. Înființare rețea canalizare la nivelul comunei separat și aducțiunea cu gaze naturale în parteneriat cu comunele Radovanu și Căscioarele, doar astfel proiectul ar fi declarat eligibil mult mau repede, ținând cont cât de stufoasă este legislația în acest domeniu.

Rep: Am înțeles că i-ați oferit un post în primărie fostului primar, Iulian Geambașu, despre ce este vorba?
V.M.: Da, domnul Geambașu lucrează ca administrator public al primăriei și, credeți-mă, își face treaba foarte bine.

Rep: Considerați că activitatea dânsului în cele trei mandate deținute constituie o experiență bogată, care vă va fi de folos în exercitarea funcției dumneavoastră?
V.M.: Acesta a fost și scopul. Experiența domnului Iulian Geambașu a primat în ocuparea acestei funcții, iar relația mea de serviciu cu domnia sa este una foarte bună.

Rep: Ce mesaj transmiteți locuitorilor comunei Șoldanu?
V.M.: Le mulțumesc tuturor locuitorilor acestei comune că m-au primit cu brațele deschise. Fiind născut, crescut în această localitate, îi asigur că sunt un tânăr care vrea să fie în slujba comunității. În speranţa că 2023 va fi mai bun decât 2022, le transmit cele mai calde urări de sănătate, bucurii și împliniri pe toate planurile, precum și un sincer LA MULȚI ANI!

 

 

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite