miercuri, noiembrie 27, 2024
AcasăACTUALITATECaravana pentru depistarea precoce a tuberculozei va ajunge în 16 comune din...

Caravana pentru depistarea precoce a tuberculozei va ajunge în 16 comune din județul Călărași

- Advertisement -

Caravana mobilă a proiectului Screening TB coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti va ajunge în 16 comune din județul Călărași, dând astfel posibilitatea locuitorilor să beneficieze de servicii medicale gratuite pentru depistarea precoce a tuberculozei.

Consiliul Județean Călărași, Direcția de Sănătate Publică Călărași și Spitalul de Pneumoftiziologie Călărași au încheiat un protocol de colaborare cu Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti privind proiectul Screening TB coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”din Bucureşti.

Proiectul oferă servicii medicale gratuite locuitorilor din zone rurale din judeţul Călărași cu acces deficitar la servicii medicale specializate, unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză. La nivelul județului Călărași activitatea de screening este planificată a se desfășura în perioada aprilie 2023 – mai 2023.

Caravana medicală mobilă este dotată cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei – precum şi un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare.

Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat. Cabinetul medical mobil va fi amplasat în zona primăriilor din comunele anunţate sau în alte locuri comunicate din timp localnicilor.

„Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme.

Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei.” – a declarat medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.

„Semnarea protocolului de colaborare cu Institutul de Pneumoftiziologie este foarte important pentru județul nostru. Prin intermediul acestui proiect putem crea o zonă de prevenție la nivelul întregului județ. Sănătatea trebuie tratată cu prioritate.

Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi, dar și una dintre direcțiile principale ale Consiliului Județean Călărași, prin care ne dorim ca locuitorii județului să beneficieze de acces la servicii medicale de calitate, aproape de casă.

În baza acestui protocol de colaborare, ne propunem să creștem nivelul de informare și conștientizare cu privire la această boală, dar și să subliniem necesitatea și importanța pe care o are prevenția în menținerea unei vieți și a unei comunități sănătoase.”, a declarat Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași.

Conform datelor statistice, județul Călărași se situează în categoria județelor cu incidență peste media pe țară ( 52,4 la 100.000 locuitori în anul 2021), echipa de proiect a pre-selectat 16 comunități: Dragoș Vodă, Dragalina, Borcea, Jegălia, Roseti, Modelu, Ștefan Vodă, Alexandu Odobescu, Dor Mărunt, Plătărești, Sărulești, Gălbinași, Vasilați, Șoldanu, Curcani, Chinorogi.

Astfel, timp de două luni, echipajul medical al caravanei va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultaţiile medicale puse la dispoziţie în cabinetul mobil.

Eventualii pacienţi diagnosticaţi cu tuberculoză în cadrul acestui proiect vor beneficia de servicii de consiliere şi sprijin. În paralel, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situaţii sociale dificile, astfel încât aceştia să poată urma tratamentul până la vindecare.

Tuberculoza este o boală de origine infecţioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândeşte pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată de alte investigaţii medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite