În cadrul ședinței de Consiliului Local din 21 aprilie a.c., în care s-a dezbătut proiectul de rectificare bugetară, a fost aprobată suma de 50.000 de lei (10.000 euro) pentru achiziția unei antilope Eland de către Grăzdina ZOO Călărași.
În altă ordine de idei, prețul biletelor pentru vizitarea Grădinei Zoologice din Călărași se vor dubla, de la 5 lei în prezent pentru un adult la 10 lei și de la 3 lei pentru copiii peste 5 ani de la 3 lei la 5 lei. Cel puțin așa se dorește printr-un proiect de hotărâre ce va fi introdus în ședința Consiliului Local Călărași din 27 aprilie.
În motivarea deciziei se menționează că au crescut costurile cu hrana şi îngrijirea animalelor astfel încât o majorare a tarifului este necesară, iar tarifele nu au mai fost modificate din 2014.
Antilopa Eland face parte dintr-o specie rară, protejată, în România existând astfel de exemplare doar la Grădina ZOO din București.
Antilopa Eland (Taurotragus oryx) este cea mai mare din lume, dar este cea mai lentă și greoaie, atingând doar aproximativ 25km/oră, atunci când încearcă să scape din situațiile limită. În schimb poate sări până la 10 m lungime, ceea ce îi conferă un avantaj față de prădătorii naturali, marile feline ale stepei africane.
Este una dintre cele mai adaptabile dintre ierbivore, populează zone întinse din Estul și Sudul Africii, de la savană, pajiști înalte sau înălțimi muntoase. Nu este un animal foarte pretențios în ceea ce privește hrana, consumând cu plăcere deopotrivă ierburi de tot felul, fructe suculente, rădăcini dar și frunze, pe care le „culege” cu coarnele din copaci.
Exemplarele tinere au pielea de culoarea cafelei cu lapte, dar pe măsură ce îmbătrânesc se „îmbracă” în nuanțe de gri închis cu tentă albăstruie. Caracteristicile fizice includ coarnele răsucite și lungi, un guler în jurul gâtului gros, din piele cu falduri ample, masculii pot atinge chiar si 1000 kg, iar femelele 600kg.
Este un animal destul de docil, parcurge distanțe mari pentru a se hrăni, stau în grupuri de „creșă” , atunci când femelele au pui. Deși nu se află pe lista speciilor amenințate cu dispariția, sunt protejate, numărul de exemplare a scăzut simțitor datorită vânatului intensiv, pentru carne dar, mai ales, pentru pielea sa. Datorită lipsei de agresivitate, a fost domesticită, iar astăzi, laptele său este foarte apreciat pentru calitățile nutritive, bogat în conținut proteic.
Ca o curiozitate, specialiștii care au petrecut mai mult timp, observându-le comportamentul, au decoperit un sunet caracteristic, pe care îl scot atunci când se deplasează. Un trosnet sec, produs de mișcarea membrelor anterioare, ce poate fi auzit de la distanță, lucru care anunță apropierea unei turme, sau, în perioada de împerechere, masculii își marchează sonor teritoriul. (Sursa: bucurestizoo.ro)